Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Błąd 575 - ciśnienie w kolektorze dolotowym - brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam od zeszłego tygodnia zaczęły się problemy... pewnego porannego dnia pomyślałem sobie wyczyszczę przepływomierz zabrałem się do dzieła rozkręciłem patrze a tam jakiś malutkie kawałeczki styropianu czy czegoś podobnego przedmuchałem kompresorem bo stwierdziłem że nie jestem w stanie tego rozkręcić, gdy już wszystko skręciłem z powrotem udałem się na przejażdżkę wszystko było ok ale gdy przekroczyłem 130km/h na 5 biegu samochód już nie chciał jechać szybciej. wróciłem do domu podłączyłem vag'a a tam błąd 553 (Przepływomierz masowy powietrza-G70) i 575 Ciśnienie w kolektorze dolotowym. wiec udałem się do pobliskiego kolesia co ma używane części i kupiłem przepływke za 300zł od golfa III i pojawiły się znowu te same błędy pojechałem oddać ten przepływomierz oczywiście pieniądze mi zwrócił i pojechałem do serwisu VW powiedział że by mieli za 400zł ale sam wkład tylko że w przyszłym tygodniu wiec udałem się to innej dużej hurtowni gdzie sprzedali mi ten sam przepływomierz o tych samych parametrach za 600zł (7.18221.51.0 pierburg) zamontowałem różnica była odczuwalna ale cały czas jest ten błąd 575 -Ciśnienie w kolektorze dolotowym, 3tys obr/ i koniec jak by mnie ktoś przyhamował dodam że samochód zaczął kopcić w czym jest problem? P.S i mam takie pytanie mam program vag-com 312 nie zaktualizowany i czy nim mogę zrobić lagi jeżeli mógłby ktoś mi powiedzieć w jaką zakładkę wejść?

dziękuję uprzejmie za pomoc pozdrawiam

Opublikowano

sprawdz wezyki podcinienia

Opublikowano

jeśli wężyki podciśnienia OK to zawór N75 siedzi na 99%

Opublikowano

Nie chce być nieuprzejmy, ale:

1. było tysiące razy na forum więc :szukaj:

2. :vaglogi:

Opublikowano

drogi adminie szukałem znalazłem dużo postów o podobnym temacie ale nic bardziej zbliżonego, co do logów i obsługi tego programu muszę się bardziej do tego przyłożyć od razu człowiek nie może wszystkiego umieć, posprawdzam wężyki i zaworek... pozdrawiam

Opublikowano

drogi adminie szukałem znalazłem dużo postów o podobnym temacie ale nic bardziej zbliżonego, co do logów i obsługi tego programu muszę się bardziej do tego przyłożyć od razu człowiek nie może wszystkiego umieć, posprawdzam wężyki i zaworek... pozdrawiam

Drogi nowicjuszu (skoro już po statusach jedziemy czego nie lubię) - gdybyś przejrzał wątki o tej tematyce to znalazłbyś przynajmniej 80% odpowiedzi na swoje pytania.

Co do logów - oczywiście, że nie będziesz tego umiał, ale poczytasz i spokojnie podstawy opanujesz.

Jak coś to udaj się na spota to chłopaki pomogą :wink4:

Koniec OT

Opublikowano

Drogi nowicjuszu (skoro już po statusach jedziemy czego nie lubię) - gdybyś przejrzał wątki o tej tematyce to znalazłbyś przynajmniej 80% odpowiedzi na swoje pytania.

Co do logów - oczywiście, że nie będziesz tego umiał, ale poczytasz i spokojnie podstawy opanujesz.

Jak coś to udaj się na spota to chłopaki pomogą :wink4:

Koniec OT

Tak jak pisał lukaszr było o tym sporo na forum. Pierwsze co musisz sprawdzić, to szczelność dolotu. Sprawdź, czy na rurach od IC nie widać oleju.. to pierwsze objawy nieszczelności.
Opublikowano

A skąd styropian w przepływce? sprawdź koniecznie filtr powietrza, lub to co tam siedzi :polew: bo jeśli masz śmieci w przepływce to strach pomyśleć co zasysa silnik :tongue4:

Opublikowano

już po problemie gdy sprawdzałem rurę od IC do kolektora przeoczyłem łączkę taką 10cm z dwoma opaskami od spodu miała dziurę 1,5cm na 1,5cm się tak śmiesznie na siebie nakładały po wymianie na zdrową używaną za 30zł (przestał kopcić) i po wymianie przepływki nie mogę uwierzyć że to auta się tak buja.. :) pozdrawiam:))

Opublikowano

Witam, ja miałem podobny problem z mocą miałem tzw. "notlauf" wymieniłem najpierw czujnik masy powietrza na nowy, bez rezultatu poprawy. Nastepnie wymieniłem zawór N75 i teraz jak ręką odjął :) ale zauważyłem że mój zawór N75 nie był nigdzie przykręcony tylko wisiał sobie luźno wiec stad moje pytanie gdzie on powinien być zamocowany może mi ktoś pomoć i ewentualnie podesłać fotke gdzie on powinien sie znajdować i jak prawidlowo umiejscowić go? Z góry dzieki za pomoc pozdrawiam :)

Opublikowano

powinien byc na takiej metalowej blaszcze od rozrzadu,taka blaszka w aso kosztuje jakies 30zl