Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AYM] Bierze mi olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam audi a4 2.5tdi 180ps 200tys przejchane.. bierze mi 1 l oleju na niecaly 1000tys km :angry:...

Opublikowano

Witam mam audi a4 2.5tdi 180ps 200tys przejchane.. bierze mi 1 l oleju na niecaly 1000tys km :angry:...

jakieś objawy? wycieki, kopcenie?

Opublikowano
  • Autor

bialy dymek jak jest zimny puszcza .. mialem klopoty z turbina ale mam ja po regeneracji i nie wiem moze jest ona nie dobrze zrobiona [br]Dopisany: 06 Październik 2008, 21:08_________________________________________________tez nie dawno zmienilem przeplywomierz to sie odmulil ale dajej bierze olej ..

Opublikowano

bialy dymek jak jest zimny puszcza .. mialem klopoty z turbina ale mam ja po regeneracji i nie wiem moze jest ona nie dobrze zrobiona [br]Dopisany: 06 Październik 2008, 21:08_________________________________________________tez nie dawno zmienilem przeplywomierz to sie odmulil ale dajej bierze olej ..

tak duże zużycie oleju (w tym silniku) może byś spowodowane uszkodzonymi uszczelniaczami turbosprężarki.

Opublikowano
  • Autor

mozliwe bo jak samochud jest juz rozgrzany i turbina sie troche uszczelnia to nie dymi .... musze oddac ja na gwarancje

Opublikowano

tak duże zużycie oleju (w tym silniku) może byś spowodowane uszkodzonymi uszczelniaczami turbosprężarki.

lub uszczelniaczami trzonków zaworów :naughty:

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

a dopuszczalne splanie oleju w tym silniku 2.5 tdi 180 ps przy przebiegu 200tys

Opublikowano

Z tego co wiem te silniki nie biorą oleju.

Mój zbliża się do wymiany oleju i jak zalałem niecałe 10000km temu świeży, było 1mm poniżej maksimum, w tej chwili jest dokładnie tyle samo.

Opublikowano

obejrz dobrze silnik, czy gdzies nie wycieka

Opublikowano

Musashi... ale taki wyciek? :blink: 1l na 1000km to duuuzo.

Zdrowe 2.5TDI oleju nie biora w ogole, wiec zaczalbym od sprawdzenia "jakosci" tej regeneracji turbawki, a pozniej zaczal badac silnik.

Opublikowano

1.8T to dopiero biora :decayed: :decayed:. Mialwem dokladniew twe samwe objawy co Ty - kopcenie jak zimny na siwo tyle ze ja benzyniak. Zmienilem olej na Castrol Edge Sport 10W60 i po klopocie. Tylwe zwe Ty masz ON. A jaki lejesz olej?

Opublikowano
  • Autor

castrol 10w 40 jest tez dobrym olejem . ja chyba mam problem ze szczelnością turbiny nidługo bede wiedział bo oddałem do mechanika .

Opublikowano

castrol 10w 40 jest tez dobrym olejem . ja chyba mam problem ze szczelnością turbiny nidługo bede wiedział bo oddałem do mechanika .

mialem go wczesniej i te same problemy co Ty - to samo na mobilu 10w40, castrol 10w40- najgorszy syf jaki znam, kopcil i bral oleju mnostwo

Opublikowano

a ja czytałem w instrukcji że auto potrafi zjeść 1l na 1000 km

chyba że coś zle wyczytałem bo instrukcje mam po włosku

Opublikowano
  • Autor

moim zdaniem 1 l to duzo na 1000km ... dopuszczalna norma to 0.2-0.3 litra oleju [br]Dopisany: 07 Październik 2008, 19:49_________________________________________________a jaki olej jest dobry do 2.5 tdi 180 ps . silnik ma 200000tys przejechane

Opublikowano

Zazwyczaj przyczyną takiego zużycia jest zapchana odma - odpowietrznie skrzyni korbowej.

Opublikowano

a jaki olej jest dobry do 2.5 tdi 180 ps . silnik ma 200000tys przejechane

Większość poleca Motul X-Cess 8100 5W40 i sam na takim jeżdżę, ale sądzę, że każdy markowy pełny syntetyk z pewnego źródła będzie dobry.

Opublikowano

...Motul X-Cess 8100 5W40...

:good:

mam jakiś X-Clean o ile pamiętam... i nie słuchaj ludzi którzy mówią że przy takim przebiegu tylko półsyntetyk - bo to bzdura... zawsze pełen syntetyk i to dobry!... a Motul jest uważany za najwyższą półkę i ciężko trafić na podróbkę... w Twoim przypadku wcale nie musisz mieć Castrol'a bo to loteria co nalali do zaplombowanej butelki po Castrolu...

Opublikowano

Panowie, temat o olejach juz jest...