Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zapowietrzone hamulce?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z hamulcami co prawda nie w A4 a w A6 ale to to samo. Jak naciskam na hamulec to pedal wpada tak do polowy i jak naciskam kolejne razy to pedal rosnie. Odpowietrzalem ostatnio kazde kolo po 5 razy i na poczatku wydawalo sie lepiej ale teraz problem znowu wraca. Co moze byc przyczyna?

Opublikowano

Sprawdź czy nie ma wycieków płynu?

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie przy okazji odpowietrzania sprawdzilem i wszedzie sucho

Dev jakies rady?

Opublikowano

Moj kumpel miał taką samą sytuacje w a3 dopiero jak podpompował hamulce zaczynały działać tez kilku krotnie odpowiedział układ i nic nie dawało dopiero jak mechanik mu to zrobił wszystko wróciło do normy

Opublikowano
  • Autor

ale co mu zrobil?

Opublikowano

ale co mu zrobil

dopiero udało mi się skontaktować z kumplem

przyczyną była zapowietrzona pompa ABS-u

Opublikowano
  • Autor

ok sprobuje odpowietrzyc

Opublikowano

Co to za auto ?

Opublikowano
  • Autor

A6 C5 1999r tak jak w profilu

Edytowane przez Maras

Opublikowano

Zadzwon do mnie w poniedziałek to Ci powiem jak to ogarnąć. Musisz miec VAGa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

mam vaga. Napewno bede dzwonil bo mnie to juz denerwuje

chociaz wolalbym zebys mi napisal bo przez telefon to nie wiem czy zapamietam

Jakby co to poradzilem sobie z hamulcami i pisze co bylo problemem. Zdjalem tylne zaciski zablokowalem je i w taki sposob odpowietrzalem ( tak jak mi doradzil kolega z forum Dev). Dodam ze odpowietrzalem z 15 razy z tym ze w odstepach czasowych takze powietrze mialo czas dojsc do zacisku. Aha i jeszcze jedna sprawa. Jak tak ruszalem zaciskiem to pekl przewod metalowy idacy od tylnej belki do zacisku ( od belki jest metalowy a pozniej przechodzi w gumowy, zaplacilem 46zl). Moim zdaniem tam juz byla dziura i tamtedy zapowietrzal sie uklad hamulcowy ale plyn nie ciekl.

Opublikowano

Witam. Mam problem z hamulcami co prawda nie w A4 a w A6 ale to to samo. Jak naciskam na hamulec to pedal wpada tak do polowy i jak naciskam kolejne razy to pedal rosnie. Odpowietrzalem ostatnio kazde kolo po 5 razy i na poczatku wydawalo sie lepiej ale teraz problem znowu wraca. Co moze byc przyczyna?

koledzy mam takie pytanie posiadam audi a4 1.8 bez turbo i mam pęknęty zbiorniczek od płynu hamulcowego czy to ma jakiś związek z tym że mam słabe hamulce,czy przez to zapowietrzy mi sie układ hamulcowy?

Opublikowano
  • Autor

jesli w zbiorniczku nie ma plynu to napewno sie zapowietrzy

Opublikowano

mam płyn tylko zauważyłem że jak naciskam hamulec to zaczyna wyciekać przez to pęknięcie płyn

Opublikowano

Może dla potomnych ;) byście opisali co i jak za pomocą vag zrobić, żeby dobrze odpowietrzyć cały układ, czy przy tym zabiegu trzeba ruszać przy sprzęgle również ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

u mnie vagiem nie dalo rady nic zrobic ale dla potomnych to dodaje opis

• Pojazd musi być podniesiony - koła nie mogą dotykać podłoża.
  • Włączony zapłon ( w pozycji ON )

Odpowietrzanie pompy układu ABS w pojazdach: VW Golf, GTi, Jetta, Audi TT

[Wybór]

[03-ABS/hamulce]

[Nastawy podst. - 04]

Grupa "001"

[idź!]

W tym momencie pompa systemu ABS powinna uruchomić się na ok. 10 sekund. Odgłosy uruchomionej pompy powinny być dobrze słyszalne.

[Gotowe, powrót]

...i gotowe.

Odpowietrzanie pompy układu ABS w pojazdach: VW Passat, Audi A4/S4, Audi A6/S6 i A8/S8.

[Wybór]

[03-ABS/hamulce]

[Nastawy podst. - 04]

Grupa "002"

[idź!]

W tym momencie pompa systemu ABS powinna uruchomić się na ok. 10 sekund. Odgłosy uruchomionej pompy powinny być dobrze słyszalne.

[Gotowe, powrót]

...i gotowe.

no i jednak moja praca okazala sie pomocna ale nie na dlugo. Znowu mam ten sam problem czyli tak jakby zapowietrzone hamulce. Problem stopniowo narasta i juz mnie to zaczyna denerwowac. Co to moze byc?

Opublikowano

Pompa hamulcowa

Opublikowano
  • Autor

Mowisz? Juz naprawde mam dosyc zabawy z tymi hamulcami. Jeszcze specjalnie naciskalem mocna pedal hamulca na postoju myslac ze moze mam gdzies nieszczelny wezyk i wkoncu peknie ale nic to nie dalo. Wiec mowisz zeby pompe hamulcowa wymieniac?

Opublikowano

Zrob jeszcze jedno odpowietrzanie hamulcow i zobacz gdzie sie pojawi powietrze.

jezeli bedzie to np: lewy-przód i prawy-tył lub prawy-przod i lewy-tył to na bank pompa zdechła.

Opublikowano
  • Autor

ok dzieki za info bede pisal jak sobie z tym poradze

Dev powiedz mi jeszcze jaka pompe kupowac. Nowa? Jakiej firmy? Czy moze sprawna uzywke? A moze zestaw naprawczy?

Aha i jeszcze jedno pytanie. Warto zmieniac pompe z serwem na poliftowe ( dwukomorowe). Podejdzie p&p?

Edytowane przez Maras