Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Luz na kole kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szanownych użytkowników może ktoś miał podobny problem.

Od pewnego czasu pojawił się mały luz na kole kierownicy, obojętnie czy silnik pracuje czy nie.

Do tego stuki słyszalne z lewej strony, przy jeździe tylko jak wyjeżdżam na krawężnik.

Jako że nie mam kiedy samemu sprawdzić i przez kilka tygodniu nie mam warunków do sprawdzenia samemu, odstawiłem auto do warsztatu w celu sprawdzenia.

Obstawiałem że to drążek kierowniczy ze względu na to ze drążki to jeszcze oryginał nie wymieniane od nowości lub w ostateczności przekładnia.

Diagnoza warsztatu

Końcówki drążków miały luz zostały wymienione drążki podobno są ok.

Stukanie przy jeździe ustało, ale jak ruszam energicznie kierownica na nie pracującym silniku słyszę stuki z lewej strony. Krzyżaki kolumny kierowniczej sprawdzałem są ok brak luzu, koło kierownicy brak luzu na wieloklinie. Obstawiam przekładnie lub drążek kierowniczy, może ktoś miał coś podobnego.

Sugestie mile widziane przynajmniej będę przygotowany jak za kilka tygodni będę miał warunki do tego aby samemu zdiagnozować problem.

Pozdrawiam

Edytowane przez lukaszek13ns
Opublikowano

Miałem podobny przypadek, też stukało z lewej strony na postoju, wymieniłem końcówki na LMO. Niby drążki też były w dobrym stanie bez luzu, więc maglownice wysłałem na regenerację i nadal stukało, więc zostaje tylko drążek kierowniczy do wymiany ;)

Opublikowano

Do sprawdzenia masz wahacze gorne i dolne, jak nie ma luzu to sprawdz czy na gornym mocowaniu trzpienia amortyzatora masz nakladke slizgowa.

Brak tej nakladki powoduje strzelanie w mocowaniu talerza gornego.

Opublikowano

Do sprawdzenia masz wahacze gorne i dolne, jak nie ma luzu to sprawdz czy na gornym mocowaniu trzpienia amortyzatora masz nakladke slizgowa.

Brak tej nakladki powoduje strzelanie w mocowaniu talerza gornego.

Dzięki za sugestie, ale luzy na wahaczach nie maj nic wspólnego z luzem na kierownicy.

Opublikowano

Kolego lukaszek13ns też wymieniłem końcówki drążków i dalej luz. Rozwiązałeś swój problem? Czy to któryś z drążków czy maglownica?