pieter123123 Opublikowano 11 Lutego 2015 Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Witam, czy jest ktoś w stanie mi pomóc? Mam problem z zegarami w mojej audi a3 gdyż, nie mam podświetlania, nie działa wogóle wyświetlacz i nie pakazuje prędkości. Postanowiłe kupić nowe zegary wydałem 100zł. podłączyłęm i przy uruchomieniu silnika auto zaraz gaśnie. Obdzwoniłem mechaników i dowiedziałem się że problem stanowi immo, najbliższy mechanik ktory by to zrobił mieszka ode mnie 50km i chce za to 150zł. Znalazłem w internecie że jest możliwość zrobienia to tym programem (vcds) tylko trzeba posiadać specjalny kabel, który ma mój kolega, tylko nie wie jak to zrobić. Czy jest w stanie ktoś mi pomóc? Pytanie moje jak sprwdzić jaką wersje mogę sciągnąć do tego kabla żeby go nie uszkodzić i jak przekodować te zegary. Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż troche mi szkoda płacić 150zł jak mam możliwość zrobienia sam tylko siedzę juz 2 dzień i szukam jak to zrobić. Pozdrawiam! Edytowane 11 Lutego 2015 przez pieter123123
edekxp Opublikowano 11 Lutego 2015 Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Trzeba odczytać pin z zegarów,a potem zaprogramować immo w kluczyku, jak dobrze pamiętam trzeba nowy transponder Może stare trzeba posprawdzać dokładnie. Niemożliwe aby wszystko padło Można też wyłączyć immo, np vag commanderem, wyłączałem w golfie 4 bo licznik coś świrował vagiem czy vcds da się zcztać cały eprom potem trzeba wiedzieć który adres to immo pin, trzeba z hex zamienić na dec i chyba czytane od tyłu. Bardziej skoplikowane Może lepiej daj to komuś bo uwalisz drugi licznik Edytowane 11 Lutego 2015 przez edekxp
pieter123123 Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Opublikowano 11 Lutego 2015 Dzięki za odpowiedź, powiem tak nie jestem jakimś lamusem dał bym sobie z tym radę tylko nie mam gdzie przecytać instrucji jak to zrobić. A co do wyłączenia immo to jak to zrobić? Bo podobno moe być taka opcja że trzeba bedzie coś przeltować. Jak moge to sprawdzić czy da radę programem i jakim? Szkoda mi tych 150zł jak nigdy.
edekxp Opublikowano 11 Lutego 2015 Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Programator vag commander wyłączysz immo w ecu, oraz sprawdzisz przebieg Auto odpali tylko może migać kontrolka w liczniku. Może napraw te stare zegary, co z nimi się stało? Tym samym programatorem odczytasz pin, potem vag-com i zaprogramujesz kluczyki http://allegro.pl/interfejs-vag-commander-k-can-licznik-immo-w24h-i5054100359.html https://www.youtube.com/embed/vNQCDDtIi5Y Edytowane 11 Lutego 2015 przez edekxp
Gość cwiara Opublikowano 11 Lutego 2015 Opublikowano 11 Lutego 2015 To co podałes to dotyczy edc15 a nie sterowników benzynowych. Tu w ecu nie ma przebiegu zapisanego to raz a dwa immo off tak łatwo nie zrobisz. Z nowego licznika trzeba pin odczytać i najpierw przyuczyć licznik do ecu a pózniej klucze do licznika.
pieter123123 Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Opublikowano 12 Lutego 2015 A mógłbyś mi to jakoś objaśnić prościej krok po kroku?? Postawie dobrą flaszkę. Ten kabel z linku na allegro bedzie dobry do kasowania błędów airbag, abs w audi a3 i np gofie 4? A propo tych zegarów to nie działa wiekszość podświetlania tzn od 70km/h do 260km/h tylko podświetla nie działa predkościomież i nie działa ten mały wyświetlacz od przejechanych km. No i kupiłem drugi wiec chyba teraz nie ołaca mi sie go naprawiać
edekxp Opublikowano 12 Lutego 2015 Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) No i kupiłem drugi wiec chyba teraz nie ołaca mi sie go naprawiać No nie wiem. Widzisz że zakodowanie nie jest takie proste oraz trzeba mieć czym to zrobić A3 97 ma podświetlenie na diodach led i niemożliwe aby się spaliły.Może jakaś ścieżka się przepaliła itp. Chyba prędzej naprawiłbyś licznik chyba. Tu w ecu nie ma przebiegu zapisanego to raz a dwa immo off tak łatwo nie zrobisz. Być może, dawno temu odczytywałem pin, aby zaprogramować dodatkowy kluczyk.Immo nie wyłączałem. W golfie tdi dało się łatwo wyłączyć Edytowane 12 Lutego 2015 przez edekxp
pieter123123 Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Opublikowano 12 Lutego 2015 Byłem u gościa który próbował wyłączać immo to w program nie chciał go połączyć tzn na 3 próby połączył się raz ale nie miał żadnej opcji do wybrana pokazało tylko jaki auto ma przebieg wszystko w programie bylo na siwo.
szogun0 Opublikowano 15 Lutego 2015 Opublikowano 15 Lutego 2015 Jeśli dobrze doczytałem, to masz a3 z 1997 r? Tam się nie da po złączu wyłączyć immobilizera. Trzeba użyć programatora.
edekxp Opublikowano 15 Lutego 2015 Opublikowano 15 Lutego 2015 Chyba szybciej by naprawił stare zegary
pieter123123 Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Opublikowano 15 Lutego 2015 Chyba to się małpa na gałęzi... Diody wymienic to nie problem o ile to diody tylko dlaczego nie podświetla wyświetlacza licznika dystansu (bo to chyba nie jest zależne od ledów) i dlaczego nie dziala prędkościomierz? I jak go naprawić? Chyba szybciej nie naprawie starych zegarów...
edekxp Opublikowano 16 Lutego 2015 Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Skoro nie masz pojęcia jak jest podświetlany wyświetlacz to zapytaj się tej małpy. Skąd wiesz że prędkościomiesz działa w tym dobrym liczniku jak auto nie jedzie. Wiesz co to impulsator? Powodzenie w programowaniu immo Edytowane 16 Lutego 2015 przez edekxp
Rekomendowane odpowiedzi