Skocz do zawartości
IGNOROWANY

demontaż klamki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam czy w b5 po lifcie da radę zdjąć tą nakładkę klamki lakierowaną aby nie było trzeba całej klamki wygrzebywać z drzwi chodzi mi dokładnie o element na zdjęciu ponieważ chciał bym je dać do pomalowania bo nie ładnie wyglądają nie wiem czy lakier sie utlenia czy nie trzyma aluminium ale coś sie dzieje z nimi nie tak i dlatego fajnie by było jak by tylko ten element był demontowany niz cała klamkę z drzwi wydłubywać

w49enppg.jpg

Opublikowano

dzięki fajnie że jednak da radę to zrobić w prosty sposób

Opublikowano

ja też dzisiaj sprawdziłem i nie jest to tak rozwiazane jak w b6 musi byc jakaś inna opcja tego zdjęcia przeszukałem google i nic nie napotkałem ciekawego

Opublikowano

Ja mam to samo, jedna mi lata luzno ta nakladka a i tak nie chce wyjsc.

Opublikowano

dzisiaj kombinowałem i chyba doszedłem do tego jak to ściągnąć ponieważ jedną zdjąłem bez problemu jutro zobaczę inną czy tak samo zejdzie i zrobię jakieś foto i napiszę jak to zrobiłem

Opublikowano

Czekam z niecierpliwosciom bo musze za jakis czas wszystkie klamki pomalowac i blende z tylu :)

Opublikowano

jutro zrobie zdjecia bo zapomniałem walczyłem dzisiaj z alternatorem i wyleciało mi z głowy

witam dzisiaj podszedłem z demontażem do drugiej klamki i prawie że bez problemu to zrobiłem problem jedynie jaki miałem to taki że to aluminium jest utlenione i jeden ząbek mi sie ukruszył przy demontażu.

Krok 1.

ciągniemy za klamkę w pozycję otwartą i spoglądamy od spodu ukaże nam się taki widok

8ty32p5a.jpg

Krok 2.

bierzemy jakiś mały płaski śrubokręt i delikatnie podważamy ten zatrzask który jest pokazany na powyższym zdjęciu tylko musimy to robić ostrożnie i w miare możliwości delikatnie bo aluminium na prawdę może być tak utlenione że nie dużo siły nie trzeba aby je ułamać a jednak mi się udało jeden ułamać

gdy już nam sie uda je podważyć aby zeszły z tych ząbków nakładka powinna się odchylić troszkę

bqd8w2ho.jpg

Krok 3.

jeżeli nakładka już nam się odchyla to minimalnie ją odchylamy tak jak na zdjęciu poniżej i całą klamkę otwieramy ponownie w pozycje otwartą aby sobie nie porysować lakieru na drzwiach i lekko zsuwamy nakładkę do góry w kierunku szyby tak jak na zdjęciu poniżej i nakładkę mamy w dłoniach i możemy wtedy zobaczyć jakie te nakładki są w kiepskim stanie ponieważ od środka również jest nie ciekawie

p6ns5znn.jpg

ue7ghuy4.jpg

mam nadzieje że wam zejdzie tak samo jak i mi chyba że ktos wcześniej zastosował jakis klej więc moze byc nieco trudniej