andrew01 Opublikowano 28 Lutego 2015 Opublikowano 28 Lutego 2015 Witam serdecznie, szukałem ale nie znalazłem, jeśli przeoczyłem temat wnoszę o prawo łaski i wskazanie konkretnego miejsca do rzeczy, chciałbym wykorzystać podświetlenie włącznika świateł awaryjnych zamiast diody od alarmu. Nie chce dziurawić tapicerki, a wciśnięta/wisząca dioda mi nie pasuje. W związku z tym mam kilka pytań: - czy to w ogóle dobry pomysł? - czy to jest do łatwo do zrobienia? Jest tak dioda czy żaróweczka? - gdzie znajdę kabelek od podświetlenia? którędy on idzie? - a może mają Panowie ciekawszy pomysł? Pozdrawiam Andrzej
jacek70 Opublikowano 28 Lutego 2015 Opublikowano 28 Lutego 2015 Ale gdzie masz teraz diodę i co ma do tego awaryjny? Sorry ale możesz jaśniej.
andrew01 Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) Diodę na razie mam luźno, po prostu chciałbym aby zamiast diody migało podświetlenie włącznika świateł awaryjnych. Edytowane 28 Lutego 2015 przez andrew01
Robero321 Opublikowano 28 Lutego 2015 Opublikowano 28 Lutego 2015 Będzie Ci się kaszaniło bo podświetlenie awaryjnych sygnalizuje niesprawność pewnych układów w samochodzie. Jak odetniesz zasilanie i wepniesz się zasilaniem diody z alarmu to będzie średnio. bo nie będziesz miał pojęcia o niesprawności co po nie których układów Poza tym podczas jazdy nie będzie podświetlania awaryjnych...
andrew01 Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Opublikowano 28 Lutego 2015 Nie chcę odcinać, co najwyżej planuję się podłączyć równolegle. Podświetlenie awaryjnych gaśnie po 30 sekundach od zamknięcia, po kolejnych kilku dopiero uzbraja się alarm. Czyli gdy samochód jest uśpiony i gaśnie fabryczne podświetlenie awaryjnych to zaczęło by migać od alarmu.
jacek70 Opublikowano 28 Lutego 2015 Opublikowano 28 Lutego 2015 Skoro już uparte się na awaryjny to aby alarm nie kolędowanie z awaryjnym zamontuj (jak się zmieści) dodatkową diodę i będzie ona nie zależna.
andrew01 Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Opublikowano 28 Lutego 2015 To już trochę grubsza sprawa, miałem nadzieję na podpięcie podobne jak podpina się pod kierunkowskazy. A może jakieś inne rozwiązanie? Czy w oryginale była oddzielna dioda dla alarmu czy tylko te diody w miejscach rygli w drzwiach są stosowane?
GreGoriO Opublikowano 28 Lutego 2015 Opublikowano 28 Lutego 2015 Na wszystko lekiem jest dioda półprzewodnikowa, jeśli wie się co i jak to wszystko jest możliwe. Od tego są schematy aby było wiadomo co i jak zmieniać. Jak na moje, jeśli zastosowałbyś diodę na przewodzie zasilającym podświetlenie awaryjnych to po wygaszeniu spokojnie sobie może migać....
andrew01 Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Opublikowano 28 Lutego 2015 A co tam w wyłączniku podświetla? Dioda czy żaróweczka? Jak żaróweczka to już musiałbym pewnie napięcie z diody alarmu puścić na przekaźnik aby na podświetlenie poszło 12V. Tylko czy żaróweczka (co prawda impulsowo) nie będzie w dłuższym okresie czasu (np.tygodni) obciążać akumulatora za bardzo?
jacek70 Opublikowano 28 Lutego 2015 Opublikowano 28 Lutego 2015 Myślę że spokojnie zmieści się tam dioda i obejdzie się bez ingerencji w orientacji instalację. Pokombinować zawsze można.
andrew01 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Opublikowano 1 Marca 2015 A mają Panowie jakieś inne pomysły gdzie umieścić diodę bez dziurawienia deski?
POWER-KRIS Opublikowano 1 Marca 2015 Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Tak w lampce masz miejsce na dwie diody od strony szyby.Kup i się do nich chapnij. diody ambiente https://www.google.pl/search?q=diody+ambiente&client=ms-android-sonymobile&espv=1&tbm=isch&tbo=u&sboxchip=Grafika&source=univ&fir=lk_MQNURRprIhM%253A%252C8tBia-BlD_F-LM%252C_%253BMBu5e4HUU4daMM%253A%252CN8WZOQHJ1JV6oM%252C_%253BImehlAzSc3n9WM%253A%252CyBW-CCp4ggHfZM%252C_&usg=__x3wBsYG3wmlNkXcFFfxXW6s_2QE%3D&sa=X&ei=1tTyVM72OcviO9fTgKAE&ved=0CCkQ7Ak&biw=320&bih=440 Ewentualnie ja bym rezal diodę w obudowie przełącznika regulacji wysokości świateł. W elektronicznym kup obudowę diody. Edytowane 1 Marca 2015 przez POWER-KRIS
andrew01 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Opublikowano 1 Marca 2015 Niestety u mnie w lampie oświetlenia kabiny nie ma tych dwóch otworów
POWER-KRIS Opublikowano 1 Marca 2015 Opublikowano 1 Marca 2015 Rozbiez lampę i wywierc od środka widać gdzie.
andrew01 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Opublikowano 1 Marca 2015 Wiem, że jestem trochę nienormalny, ale właśnie nie chcę żadnego wiercenia i obudowy diody. To oświetlenie ambiente do mnie przemawia, ale aby to zrobić dobrze to bym musiał wymienić lampkę na wersję z diodami. Docelowo pewnie kiedyś tak zrobię A jak tam idzie zasilanie tych diód? Można się gdzieś bliżej podpiąć (w okolicy bezpieczników) czy trzeba będzie dobrać się do lampki? Panowie, to jak to jest z tymi diodami ambiente, jest szansa się do nich podłączyć? Jak one są zasilane? Na oddzielnym przewodzie? Gdzie go znajdę? Z góry dziękuję za pomoc
jacek70 Opublikowano 1 Marca 2015 Opublikowano 1 Marca 2015 Ja mam diodę właśnie w obudowie regulatora wysokości świateł. Nie widzi, dobrze wygląda i w razie czego wymieniam przełącznik i jest jak oryginał nie ruszane.
Rekomendowane odpowiedzi