vth013 Opublikowano 3 Marca 2015 Opublikowano 3 Marca 2015 Witam, chciałem się dowiedzieć w jaki sposób zdemontować pompę od wspomagania, tzn. w pierwszej kolejności został zdemontowany alternator. Czy jest możliwość wyciągnięcia pompy "od gory". Czy koniecznie trzeba demontować inne moduły. pozdrawiam
needspoon Opublikowano 8 Maja 2015 Opublikowano 8 Maja 2015 Alternator??? A po co?? Sciagamy pasek, 3 sruby od wspomagania(fakt dojscie ciezkie) i juz pompa zdemontowana....
lukaszooo Opublikowano 10 Maja 2015 Opublikowano 10 Maja 2015 nie wiem czy do góry sie zmiesci, do dołu mozna ja wyciągnąc w ok 5 min.
arkady89 Opublikowano 17 Maja 2015 Opublikowano 17 Maja 2015 A kolo od pompy nie będzie przeszkadzać do odkrecenia śrub?
lukaszooo Opublikowano 17 Maja 2015 Opublikowano 17 Maja 2015 Nie pamietam czy ostatnio wyciągałem z b5 czy b6 ale za wiele sie w nich nie różni. Ściągasz pasek, odkręcasz śrubę przelotową i spuszczasz płyn, odkręcasz obejmę węża idącego do zbiorniczka. Dalej masz pod kołem pasowym 3 śruby (nie musisz odkręcać koła) i z tyłu pompy kolejne dwie, wszystkie na klucz 13. Wymiana z kanału jest bardzo prosta bez kanału trzeba sie nakombinować.
Qmaty Opublikowano 10 Stycznia 2016 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Podepnę się z moim pytaniem pod ten temat, a chodzi mi o to czy piasta pompy wspomagania (element do którego przykręcone jest koło pasowe) jest przykręcana do ośki czy wciskana? miejsce na klucz imbusowy 9 w środku ośki wskazywałby na to że odkręcany ale prosiłbym o potwierdzenie jeżeli ktoś z was to rozbierał.
Rekomendowane odpowiedzi