Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szarpanie kierownicy, drgania, bicie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was serdecznie,

cały czas borykam się z następującym problemem - drgania samochodu oraz kierownicy + ściąganie w prawą stronę.

Wymieniłem całe zawieszenie z przodu (Master Sport) wraz z końcówkami, nowe półosie...

Niestety nic to nie pomogło, mam wrażenie że jest jeszcze gorzej.

Geometria sprawdzana już 3 razy, wszystko wychodzi OK !

Pojawiają się drgania + ciche tłuczenie gdzieś w układzie napędowym. Na pewno nie jest to piasta/łożysko bo w ogóle nie hałasuje.

Pod znakiem zapytania wg. mnie pozostają jeszcze tarcze hamulcowe (wew. klocek z prawej jest już starty, pozostałe mają jeszcze z pół okładziny. Natomiast drgania i ściąganie występują niezależenie czy hamuję czy nie, w pełnym zakresie prędkości najgorzej jest 110-150km/h.

Opony wyważane 5 razy.

Ale jedna rzecz nie daje mi spokoju, gdyby to były tarcze to chyba miałbym bicie na pedale hamulca ? A na razie jego brak. Drgania nie nasilają się podczas hamowania. Ale kiedy hamuję z małej prędkości delikatnie to słychać piszczenie klocków rytmiczne do obrotu koła/piasty.

Poradźcie coś proszę, bo wydałem już kupę kasy na marne...

Opublikowano

Moze to glupie i banalne ale zmien opony tyl do przodu bo ja bym obstawial ogumienie.

wystrugane jednym palcem na szybkosci wiec badz wyrozumialy

Opublikowano

Ja miałem drgania w tym samym zakresie prędkości, wyważyłem koła dynamicznie z obciążeniem, poprzekładano opony na felgach i teraz klasa. Zarówno koła zimowe jak i letnie zero drgań

Opublikowano

Dynamicznie mówisz ? Gdzie taką usługę mogę wykonać ? Na jakiej maszynie ?

Dynamicznie mówisz ? Gdzie taką usługę mogę wykonać ? Na jakiej maszynie ?

Opony wywazone ponownie - dynamicznie. Zero efektu, drgania jeszcze silniejsze, sciaganie jest potwornie mocne. Mechanicy rozkladaja rece. Podpowiedzcie cos...

Opublikowano

Zmien tyl do przodu bez zmiany felg tak jak sa teraz w calosci i daj znac

wystrugane jednym palcem na szybkosci wiec badz wyrozumialy

Opublikowano (edytowane)

Zmienione, jak sciagalo tak sciaga... :-( EDIT: Wszystko wiadomo, pęknięty kort w oponie ! Przestrzegam przed tymi objawami !

Edytowane przez ChilliPalmer
Opublikowano

Opony masz nowe czy już przejeżdziłeś na nich trochę?

Opublikowano

Opony kupione z 2-giej ręki, mają za sobą 3 sezony. Jednak podczas mojej nieobecności ktoś użytkował mój samochód i nie raczył poinformować że "wyhaczył" sporą dziurę... wyszło dopiero po małym śledztwie... ;-)