Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Autolaweta i kat. B ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam zamiar kupić auto lawetę i sprowadzać samochody. Coś w tym stylu http://olx.pl/oferta/auto-laweta-zamiana-CID5-ID8lx2X.html#3f6617016e

i mam pytanie czy na prawie jeździe kategorii B mogę jeździć takim sprzętem z samochodem na pace ?

Jak to wszystko wygląda ? szczególnie bym sprowadzał audi a4 b6, bmw serii 5 ? mógł by mi ktoś to dokładniej objaśnić ?

Opublikowano

Auto jakim możesz jeździć na kategorii B to auto o dopuszczalnej masie całkowitej 3,5 tony czyli przykładowo a4 b6 waga 1295 - 1590 kg plus waga lawety i wszystko wiesz przykładowo tak w celu wyjaśnienia audi waży 1590 kg laweta waży 1500 i już nie masz prawa tym jechać.

Opublikowano
  • Autor

ale do dopiero daje sumę 3 ton a mogę jeździć o masie łącznej 3.5 tony

pisałem z tym typkiem z ogłoszenia i pisze że legalnie można załadować 1500 kg i jechać na kat B

Opublikowano

legalnie 1500 to zostalo mu z doki w papierach masa taki zestaw jak ten na foto ma max ladownosc 1100-1200kg

pozostaje ci szukac na kat C

Opublikowano

audi waży 1590 kg laweta waży 1500 i już nie masz prawa tym jechać.

Gdyby było tak jak mówisz to spokojnie można jechac takim zestawem. Na kat B można jezdzić samochodem z DMC do 3.5tony.

Z reguły każda autolatweta ma w papierach tak, żeby można było nią jezdzić na B czyli ma DMC 3500 (masa calkowita + ładowność)

Nie ma co urywac większość autolawet ma w papierach ładowność jest ok 1500-1600kg (bo więcej się nie da). W praktyce 99% autolawet ma ładowność (faktyczną tj. po zważeniu na wadze) mniejszą jak w kwitach i nie powinny jezdzić z full ładunkiem :) W praktyce jest inaczej.

Podsumowując jesli masa własna pojazdu który wieziesz na plecach (jako ładunek) nie przekracza ładownosci pojazdu (autolawety) jezdzisz i niczym sie nie martiwisz. Czyli dajmy na to masz w autolawecie ładowność 1500kg i wieziesz typu A3 8L które waży 1300kg niczym sie nie martwisz. Jak wieziesz A6 co waży 1700kg w góre już masz problem gdyż jesteś już przeładowany.

Gdyby było jak kolega napisał, cały rynek usług transportowych w tym zakresie runął by w gruzach.

Prawda jest taka, że jak auto wygląda schludnie, samochód dobrze załadowany i zapiety, nie wystaje to Niemcy (Policja, BAG) sie nie czepiają, a w razie kontroli jeśli papiery grają to nie robią żadnych problemów (na podstawie mojego doświadczenia).

Jasne, czy dalej nie ?

Opublikowano

Dokładnie, ale takim rupieciem jak ten z ogłoszenia do DE bym się bał wybrać. A tak nawiasem, co to jest to "defasto" ? :decayed:

Edytowane przez Kali S4

Opublikowano
  • Autor

Tak już teraz rozumiem dzięki za pomoc :) a auto to jakieś z olx przykładowe :)

Opublikowano

nie zapomnijcie ze krokodyle wiedzą o co chodzi ;) i tylko czekaja jak bd im sie nudziło

Opublikowano

zapomnieliście o konwencji wiedeńskiej, zestaw pojazdów może mieć 4250kg na B

Opublikowano
  • Autor

Czyli nie mogę przekroczyć ładowności autolawety tyle ile jest w dowodzie tyle maksymalnie mogę na nią wziąć i spokojnie jechać ? dobrze zrozumiałem ?

i przeważnie ile takie autolawety maja ładowności ?

Opublikowano

w pojedyńczej kabinie ok.1600kg , ale nie patrz na to co masz w dowodzie tylko jedź na wagę i zważ

Opublikowano

zapomnieliście o konwencji wiedeńskiej, zestaw pojazdów może mieć 4250kg na B

Nie do końca. Tylko w przypadku, gdy do auta DMC 3500 dołączymy przyczepę lekką o DMC 750. W przypadku innych, większych przyczep obowiązuje DMC zestawu 3500.

Opublikowano

Trzeba też pamiętać że jeżeli wozisz zarobkowo to w aucie musi być tacho mimo że auto nie przekracza 3,5t :whistling: Da się to też ominąć ale...

Opublikowano

a jest jeszcze książka kierowcy, nie wystarczy?

Opublikowano

Powiem wam tak generalnie nasi stróże prawa nie są za bardzo ogarnięci w tym temacie. Jeździłem u kolesia co miał autolawete na VW LT35 zarejestrowaną jako pomoc drogowa ale DMC było 3.5T za autem szła przyczepka laweta dwuosiowa i przez 2 lata auto nie miało żadnej większej kontroli przy której ktoś by zwrócił na to uwagę że auto jest przeładowane oraz że w tej konfiguracji nie może się poruszać po drodze. Fakt że auto wyglądało z zewnątrz na zadbane odpowiedni oświetlone i auta zawsze spięte 4 pasami aby nie przyciągać uwagi stróżów prawa zwłaszcza w de. I tak jeździ większość handlarzy ale nikt z tym nic nie robi. Przecież większość busów do 3.5T niema tacho.

Opublikowano

Trzeba też pamiętać że jeżeli wozisz zarobkowo to w aucie musi być tacho mimo że auto nie przekracza 3,5t :whistling: Da się to też ominąć ale...

Nie musi miec tacho. Żadne auto poniżej dmc 3,5 t nie ma obowiązku jego posiadania. Wiele aut je ma ale są to auta gdzie kombinowano z masa aby zrobic auto do dmc 3,5t

Edytowane przez talib1990

Opublikowano

Nie zapomnijcie o jednej rzeczy jeśli masa auta i ładunku przekroczy 3,5 tony to obowiązuje viatoll za brak są gigantyczne kary. Jak mnie itd zatrzymało do rutynowej kontroli to zatrzymali tez gościa z laweta. Koleś przekroczył 3,5 tony i na wstępie połączyli mu coś koło 20tys za przejazdy pod bramkami bez wiatola, wiec lepiej dokładnie się dowiedzieć juz obudzić się z ręką w nocniku podczas kontroli. Ps wierzcie ITD zna się na rzeczy i to lepiej niż wam sie wydaje mam średnio 5 kontroli na miesiąc wiec wiem co mówię.

Opublikowano

Nie musi miec tacho. Żadne auto poniżej dmc 3,5 t nie ma obowiązku jego posiadania. Wiele aut je ma ale są to auta gdzie kombinowano z masa aby zrobic auto do dmc 3,5t

bzdura auta do 3,5t tez mają tacho i nie dla tego że to jakiś wymysł wybryk czy kombinatorstwo etc... Tachograf ma na celu kontrole pracy i odpoczynku kierowcy jeżeli ten prowadzi transport zarobkowy, który jest jedynym źródłem dochodu firmy. To że większość busów jeździ bez techo to można podpiąć pod kombinatorstwo. Przepisy o czasie pracy kierowcy nie dotyczą osób wykonujących transportu na własne potrzeby i to wykorzystują wszyscy. Wracając do tematu -połowa kierowców "laweciarzy" ma fikcyjne umowy wiezionych aut na siebie żeby w razie kontroli nikt się nie czepiał.

Opublikowano

bzdura auta do 3,5t tez mają tacho i nie dla tego że to jakiś wymysł wybryk czy kombinatorstwo etc... Tachograf ma na celu kontrole pracy i odpoczynku kierowcy jeżeli ten prowadzi transport zarobkowy, który jest jedynym źródłem dochodu firmy. To że większość busów jeździ bez techo to można podpiąć pod kombinatorstwo. Przepisy o czasie pracy kierowcy nie dotyczą osób wykonujących transportu na własne potrzeby i to wykorzystują wszyscy. Wracając do tematu -połowa kierowców "laweciarzy" ma fikcyjne umowy wiezionych aut na siebie żeby w razie kontroli nikt się nie czepiał.

Możesz jakieś przepisy podać, czy cóś, bo wydaje mnie się, ze jest zgoła odwrotnie. Tzn. uważam, że do 3,5 tony tacho nie trzeba, a jeżdżę dużym zestawem na potrzeby własne i o dziwo tacho używam.