Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

BFB 1BV nierowno siedzi przod vs tyl / oznaczenia sprezyn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

----Temat do zamkniecia----

coby nie zasmiecac... oznaczenia sprezyn sa OK wg Etki, pogrzebalem na forum i widze, ze nie tylko ja mam taki problem z 1bv... doloze podkladke na zle drogi z 1br i licze ze zrobi robote.

-----------

mam mala zaglostke... kupilem niedawno BFB w avancie. oska. We wklejce ma 1BV czyli sportowe zawieszenie by Quattro GmbH. Faktycznie, siedzi nizej, mega trzyma sie gleby, amory sa odczuwalnie twardsze (wczesniej mialem AWXa z 1BA, kolega ma 1BE i czuje zdecydowana roznice do obecnego 1BV).

Problem jest taki, ze tyl siedzi nizej od przodu. Wlasnie zmienilem buty na lato i wyglada to przy felgach ori S-line 17 cala tragicznie, tj. dystans pomiedzy opona a krawedzia blotnika. Z tylu jest zaden, az sie prosi o wieksze buty ;) za to z przodu moge wsadzic ze 3 palce. Podepne pozniej zdjecie.

W miedzyczasie pytanie- jakie powinny byc oznaczenia sprezyn przy 1BV przy silniku 1.8T oska?

ja mam takie: przod- 1 prostokat niebieski i 2 zielone; tyl - 1 niebieski i 3 rozowe.

Zastanawiam sie, czy przypadkiem poprzedni wlasciciel czegos nie zmienil, czy sa to fabryczne sprezyny?

PS. po zdjeciu kola tylna sprezyna wyglada dobrze, zdrowo, auto ma rozsadny przebieg 140k (potwierdzony w ASO), amor ma dobra sprawnosc, nie jest wylany, a ta guma /baranek/ na gorze amora tez wyglada OK. Wiec opcja, ze ktos wozil cos ciezkiego i od tego d*pa usiadla raczej odpada...

bede wdzieczny za info ws. oznaczen sprezyn.

Edytowane przez dawajrapa

Opublikowano

Piszesz że masz dobre sprężyny w/g ETKI a za chwilę pytasz jakie być powinny...

Te co podałeś na tył to 0YK. Sprawdź czy zgadza się kategoria wagowa na wlepie.

wysłane z Commodore 64

Opublikowano
  • Autor

Piszesz że masz dobre sprężyny w/g ETKI a za chwilę pytasz jakie być powinny...

Te co podałeś na tył to 0YK. Sprawdź czy zgadza się kategoria wagowa na wlepie.

wysłane z Commodore 64

tak, bo gorny akapit dopisalem nad wczesniejszym postem, z info ze w miedzyczasie sprawdzilemw etce (do ktorej wczesniej nie moglem zajrzec) i ze temat mozna zamknac...

btw, dzieki za kat wagowa, potwierdzam mam 0yk we wlepie. takze zostaja podkladki na zle drogi z 1br i przy okazja wymiana podkladek gumowych pod sprezynami.

Opublikowano

Jakieś to rozwiązanie jest ale chyba jednak sprężyna siedzi. Nie lepiej wsadzić sprężyny z wyższej kat. wag. żeby unieść d*pę?

wysłane z Commodore 64

Opublikowano
  • Autor

moze i tak, ale znalazlem kilka innych watkow, gdzie posiadacze 1BV claimowali ten sam problem, czyli tylek nizej niz przod... a od jakiego ciezszego tyl podejdzie? nie ma roznicy tylko w przodzie, tj masa silnika? a tyl taki sam przy 1bv i 1be? pozatym kupujac uzywki od tej ciezszej klasy wagowej nie mam pewnosci czy nie beda klekniete.... pozdro

• 1 rok później...
Opublikowano

jeśli można odświeżyć temat to mam ten sam problem co opisywany w pierwszym poscie... przód jest ok a tył siedzi na ciasno... oznaczenia zawieszeń OYJ OJF (przód: niebieski zielony zielony, tył: niebieski różowy różowy). Moje pytanie jakie sprężyny włożyć do tyłu żeby go podnieść na taką samą wysokość jak przód i żeby nie stracić na trakcji pojazdu? Proszę o pomoc bo wygląda to jak samochód załadowany kartoflami po sufit...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podpinam sie pod posta. Chętnie i ja się dowiem jak podnieść tył na równi z przodem.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

taka postać no norma,samochód siedzi równo tylko wizualnie przód ma wiekszy przeswit, poczytaj o tym w dziale o zawieszeniu i kolorach oznaczenia

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć wszystkim :) Ostatnio zahaczyłem przewodami od gazu przy wyjeździe z parkingu i zacząłem się interesować jak siedzi tył mojego samochodu :( W aucie 4 osoby 70-80kg plus 3 torby w bagażniku + koło zapasowe no i butla LPG duża. I tak się zastanawiam czy butla mocno dociążą i sprężyny już są ubite czy jak to jest? Miedzy kołem a błotnikiem nie jest tak ciekawie jak z dziewczyną z Erasmusa, bo z przodu wchodzą tylko 3 palce a z tyłu dwa :/ Wrzucam fotkę przy załadowaniu które opisałem powyżej.

e8aqir9j.jpg

Znalazłem wpis o podkładce z ASO która podnosi dupe, czy warto ją zastosować?

Edytowane przez tom5151

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam podobną sytuację i zamówiłem sprężyny od quattro eibach na 1150 by tył podnieść + kupiłem podkładki pod sprężyny które dają 1cm w górę.

Opublikowano

Ja mam podobną sytuację i zamówiłem sprężyny od quattro eibach na 1150 by tył podnieść + kupiłem podkładki pod sprężyny które dają 1cm w górę.

Jak zamontujesz, wrzuć proszę fotke :) Ja kupiłem te podkładki ale chyba je oddam i po prostu kupie sprężyny o jedną klase nacisku wyżej. Podkładki dadzą tylko efekt wizualny a jak załaduje ludzi to nadal będzie słabo :/

Opublikowano

Ze względu na lpg u mnie d*pa też siedziała niżej. Podjechalem na stacje diagnostyczną i zmierzyli mi nacick na tylna oś i pod to dobralem sprężyny. Założyłem sprężyny o dwie kat. wagowe wyższe i teraz przód z tyłem mam równo. Jak ktoś chce to podesle zdjecie jak to teraz wygląda.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ze względu na lpg u mnie d*pa też siedziała niżej. Podjechalem na stacje diagnostyczną i zmierzyli mi nacick na tylna oś i pod to dobralem sprężyny. Założyłem sprężyny o dwie kat. wagowe wyższe i teraz przód z tyłem mam równo. Jak ktoś chce to podesle zdjecie jak to teraz wygląda.

podeślij prosze fotki po zmianie spreżyn i jesli masz to też sprzed operacji :) moj mail [email protected]

Opublikowano

Zdjęcia wysłane

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

1BA zawieszenie z tyłu butla LPG, przód mam 68cm a tył 65cm... Wygląda to masakrycznie, jak to naprawić? Ten przód wygląda jakby zaraz auto miało polecieć w góre ;/

Opublikowano

roba4b6 wrzuc tutaj 1 zdjecie jak to sie podniosło u ciebie

Opublikowano

Witam

Przed zmianą sprężyn:

Zdjęcia

Po zmianie sprężyn:

Zdjęcia

Edytowane przez roba4b6

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Panowie mógł bym prosić o pomoc w doborze sprężyn

podanie koloru sprężyn 1be z waszych A4 do wersji sline   2.0 tdi manual FWD B7

Moje auto przód 1ba jest za wysoko w stosunku do tyłu i dosyć przechyla się na zakrętach za to komfort na nierównościach bez stuków i  hałasów.

Ale na zakrętach zdecydowanie za miękko.

U mnie z nalepki serwisowej trochę słabo bo auto miało przez wcześniejszego właścicela zmienianą skrzynie z automat na manual tak że te kategorie wagowe z wlepki mogą się  

różnić.

Przód kolor sprężyn (niebieski zielony  fiolet fiolet) amortor nowy KYB czarny

WP_20170628_002.jpg

Wysokość przód od ośki koła 39,5 cm potrzebuje uzyskać a potrzebuje uzyskać ok 37cm tak jak tył.

Przód

20180219_134825.jpg

Tył

20180219_134759.jpg

Możecie pomóc jakie macie kolory sprężyn w  2.0 tdi  maual fwd aby było ok 37cm

Z góry  dzieki

Opublikowano

kolego ten pomiar zrób od ziemi do błotnika ,bo tak się to mierzy