Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Opony w Quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie do forumowiczów doświadczonych w użytkowaniu samochodu z napędem quattro z centralnym dyferencjałem Torsen (chodzi o A4 B5):

Na której osi, przedniej czy tylnej, przy napędzie quattro opony szybciej się zużywają?

Przy ośce przez wiele lat praktykowałem zmianę opon z tyłu na przód po każdym sezonie, żeby bieżnik zużywał się równomiernie. Tam sytuacja była oczywista - opony na przedniej osi znikały wyraźnie szybciej. Po jednym sezonie (pół roku jeżdżenia) różnica potrafiła wynieść nawet do 1mm przód-tył.

Obecnie mam komplet czterech opon o różnicy zużycia około 0,5mm, po niecałym sezonie użytkowania w aucie z napędem na przód. Tak niewielka różnica nie powinna zarżnąć torsena, tym bardziej różnica przyczepności na pewno jest znikoma, ale nie chciałbym żeby różnica w wysokości bieżnika się pogłębiała. Wiadomo, że za rok standardowo zamienię koła miejscami przód z tyłem, ale pytanie od jakiego ustawienia zacząć?

Edytowane przez matmac

Opublikowano
31 minut temu, matmac napisał:

od jakiego ustawienia zacząć

Z większym bieżnikiem daj na przód. . Minimalnie przód leci szybciej bo dochodzi tarcie przy skręcaniu kierą. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Przez przypadek znalazłem takie coś w instrukcji obsługi do A4 B5, Zasady eksploatacji - Koła, strona 167:

Samochody z napędem na cztery koła muszą być wyposażone we wszystkie cztery opony o takiej samej wielkości, budowie i rodzaju bieżnika oraz powinny być wykonane z takiego samego materiału, aby nie spowodować uszkodzenia środkowego mechanizmu różnicowego w wyniku stałej różnicy prędkości obrotowych.
Z tego samego względu można stosować tylko koło zapasowe o identycznym ogumieniu jak ogumienie pozostałych kół lub około awaryjne dostarczone wraz z samochodem.
Żywotność układu napędowego na cztery koła nie jest zależna od różnego stopnia zużycia opon.

Pierwsze dwa akapity jak najbardziej ok, ale ciekawe czym popierają ten ostatni wniosek... :eusathink:

Opublikowano
18 godzin temu, matmac napisał:

Przez przypadek znalazłem takie coś w instrukcji obsługi do A4 B5, Zasady eksploatacji - Koła, strona 167:

Pierwsze dwa akapity jak najbardziej ok, ale ciekawe czym popierają ten ostatni wniosek... :eusathink:

Oznacza to ,że jak z przodu masz opony o wysokości bieżnika 4mm a z tyłu 6 mm i są to opony w tym samym rozmiarze np. 215/55/16 to możesz tak jeździć ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, TomekTdi napisał:

Oznacza to ,że jak z przodu masz opony o wysokości bieżnika 4mm a z tyłu 6 mm i są to opony w tym samym rozmiarze np. 215/55/16 to możesz tak jeździć ;) 

Wystarczy zadbać o to podczas eksploatacji i co jakiś czas zamieniać koła przód < - > tył.

Opublikowano

Dokładnie, nie ma co popadać w obsesję na punkcie opon. Torsen nie jest z masła :)

Chociaż rozmawiałem kiedyś z gościem, który twierdził, że mu Haldex w Leonie świrował jak miał z przodu felgi 9Jx18, a z tyłu 8Jx18 z identycznymi oponami. W końcu sprzedał te felgi i założył identyczne, ale czy to rzeczywiście była przyczyna raczej się już nie dowiem.

Opublikowano

Sprzeczacie się o mm bieżnika a co z ciśnieniem w kołach?