Janaszioom Opublikowano 14 Maja 2015 Opublikowano 14 Maja 2015 Witam założyłem wczoraj skrzynie basowa i mam pytanie z wzmacniacza są 3 wyjścia +,- podłączyłem pod karoserie w bagażniku, oraz sygnałowy, i mam tutaj pytanie podobno może on iść od radia ale gdy tego sygnałowego nie podłącze pod + to wzmacniacz nie działa i obecnie mam tak też zrobione i mam pytanie czy ten kabelek musi być podłączony do radia czy może być tak jak jest bezpośrednio do plusa?i czy można na nim zamontować włącznik/wyłącznik wzmacniacza?
Muskel1 Opublikowano 14 Maja 2015 Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Witam założyłem wczoraj skrzynie basowa i mam pytanie z wzmacniacza są 3 wyjścia +,- podłączyłem pod karoserie w bagażniku, oraz sygnałowy, i mam tutaj pytanie podobno może on iść od radia ale gdy tego sygnałowego nie podłącze pod + to wzmacniacz nie działa i obecnie mam tak też zrobione i mam pytanie czy ten kabelek musi być podłączony do radia czy może być tak jak jest bezpośrednio do plusa?i czy można na nim zamontować włącznik/wyłącznik wzmacniacza? http://car-tronic.pl/files/file/technika/wzmacniacz.jpg Nie wiem czy to tylko mi ciezko zrozumiec o co pytasz? Czytalem 3 razy to pytanie i dalej nie wiem o co pytasz. Kabel sterujacy musi byc pod radio pod Remote podpiety (lub pod zacisk 15).Chodzi o to, by podlaczyc w miejscu, w ktorym pojawia sie napiecie przy uruchomieniu silnika. Jak podepniesz bezposrednio pod Plus akumulatora, wzmacniacz bedzie caly czas wlaczony. Nie tylko wyczerpie Ci akumulator ale przy kazdorazowym uruchamianiu silnika bedzie "strzal" ze skrzyni. Edytowane 14 Maja 2015 przez Muskel1
januszm41 Opublikowano 14 Maja 2015 Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) jaki wzmacniasz masz? a tak na marginesie masz a4 b6 czy b7? w 2005 byly raczej tylko b7. wlasnie zobaczylem ze masz avf silnik. to jednak b6, ale z 2005? Edytowane 14 Maja 2015 przez januszm41
Janaszioom Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Opublikowano 14 Maja 2015 Czy mogę te kable do radia podłączyć do obecnych kostek np dołączyć do jakiegoś kabla czy musze kupić jakąś przejściówke?
Tom A4 Opublikowano 14 Maja 2015 Opublikowano 14 Maja 2015 kabel sygnałowy musi być podpięty pod sterowanie z radia bo wzmacniacz ma pracować dopiero w momencie uruchomienia radia. Miernik w rękę lub patrzysz na rozpiskę na radiu i szukasz remote lub sygnału plusa po włączeniu radia nie radzę podpinać na stałe sygnału z plusem bo w przypadku awarii wzmacniacza możesz spalić auto bo wzmacniacz będzie cały czas pracował a co za tym idzie pobierał prąd. Zrób to tak jak przewiduje producent nie rób druciarstwa.
Janaszioom Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Opublikowano 14 Maja 2015 Okej, a czy mogę uciąć kabel cinch i podłączyć pod oryginalne końcówki w których jest kilka wolnych miejsc? Ponieważ obecnie mam przejściówke na mini iso ale przez nią nie mogę mieć podłączonej zmieniarki oraz sterowania z kierownicy.
airbob Opublikowano 14 Maja 2015 Opublikowano 14 Maja 2015 Jak utniesz to zaraz będziesz i tak potrzebował pinów aby dozbroić kostki. Poprzekładaj piny z przejściówki do kostek gdzie masz sterowanie z kierownicy i zmieniarkę.
Janaszioom Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Opublikowano 14 Maja 2015 Gdy tak zrobię nic się nie zacznie palić?
Tom A4 Opublikowano 14 Maja 2015 Opublikowano 14 Maja 2015 czincz musi być podpięty pod wyjście małego sygnału z radia inaczej będzie spory przester czyli przelotka z mini iso na czincz i tam jest też sterowanie wzmakiem tzw remote
Janaszioom Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Opublikowano 14 Maja 2015 Mam takie coś i w które miejsca mam podlączyć czerwony,biały oraz ten bez końcówki ?? coś sam próbowałem ale teraz przestał działać tył oraz przepalił się bezpiecznik na plusie ;/ http://img24.otofotki.pl/obrazki/en29_11225765_986265704727681_1846175215_n.jpghttp://img24.otofotki.pl/obrazki/rk82_11121393_986265631394355_791711450_n.jpg
airbob Opublikowano 14 Maja 2015 Opublikowano 14 Maja 2015 A jak było w przejściówce zanim wyszarpałeś piny ? Przecież to była najlepsza wskazówka. Jeśli ma to być podpięte z tylnymi głośnikami to czerwony z RCA trzeba zewrzeć z żółtym a biały RCA z zielonym. Jeśli ma to być podpięte z przednimi głośnikami to czerwony pin z RCA trzeba wsadzić w wolne miejsce obok żółtego a biały pin RCA wsadzić w wolne miejsce obok zielonego. W obu przypadkach ekran (masa) należy połączyć z brązowym.
Janaszioom Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Tak było w przejściówce, a gdzie podłączyć sygnałowy oraz ten 3 kabel z chinczy ten bez końcówki ? Który to jest masa na przejściówce? http://img24.otofotki.pl/obrazki/zx552_11216289_986277458059839_971756882_n.jpg Edytowane 14 Maja 2015 przez Janaszioom
airbob Opublikowano 14 Maja 2015 Opublikowano 14 Maja 2015 No to jak masz zdjęcie kostki przejściówki to przecież wystarczy popatrzyć jak była ona włożona w gniazdo radia i następnie przenieść pin po pinie do docelowej kostki. Tam gdzie są wolne miejsca wsadzasz pin a tam gdzie już jest zajęte to podłączasz się pod przewód który już jest. Nie rozumiem w czym problem. Przecież ta żółta kostka jest tak jakby wycinkiem tej docelowej czarnej kostki. Przewód niebieski, "sygnałowy" jak go nazywasz (bardziej poprawna nazwa to "sterowanie" lub "remote") należy podłączyć do białego który jest obok brązowego. Ten "3 kabel z chinczy ten bez końcówki" tak jak napisałem masz połączyć z brązowym i to jest właśnie masa i zarazem ekran przewodów RCA. Skoro miałeś przejściówkę na wszystkie 4 wyjścia to ja bym sobie podłączył je wszystkie i miał do wyboru z których mi bardziej odpowiada skorzystać.
POWER-KRIS Opublikowano 14 Maja 2015 Opublikowano 14 Maja 2015 Żeby tylko zrozumiał że trzeba jeden plus stały z akumulatora do wzmaka, a drugi z radia remote do wzmaka aby go włączyć razem z radiem. Kiedyś widziałem jak gość wszystko z remote zasilił i z radia dym poszedł bo nie wytrzymało obciążenia.
Janaszioom Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) Z aku mam gruby kabel plus do wzmacniacza, minus do nadwozia i z radia do wzmacniacza remote, jak sprawdzić czy oryginalny wzmacniacz zasilający głośniki w tylnych drogach jest sprawny? Czy ma jakiś bezpiecznik? Okazało się że mam przepalony oryginalny wzmacniacz w bagażniku, nie chce zakłądać nowego tematu więc piszę tutaj na wzmacniaczu mam oznakowanie 8E9 035 223 S01 czy musże kupić wzmacniacz o takim samym oznakowaniu ? Edytowane 15 Maja 2015 przez Janaszioom
Rekomendowane odpowiedzi