fireman tom Opublikowano 5 Czerwca 2015 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Witam! Odkąd sięgam pamięcią stacyjka w w moim aucie chodziła ciężko tzn. przycinała się i czasem gdy blokuje się kierownica to trzeba się trochę nagimnastykować żeby przekręcić kluczyk. Zaczynam się obawiać czy się po prostu kiedyś nie rozsypie. Czy w takim przypadku wymienia się całą stacyjkę czy tylko kostkę stacyjki? Jak wtedy wygląda sprawa z kluczykami, czy trzeba je jakoś od nowa programować czy po prostu po wymianie nic nie trzeba robić? Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam.
Joziek79 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Miałem kiedyś taki problem , napsiukałem wd40 a potem troche smaru grafitowego i problem minął jak ręką odjął. Uważaj bo po smarze kluczyk troche brudzi na początku.
fireman tom Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2015 Spróbuje napsiukać WD40 ale obawiam się że to może nic nie dać .
Joziek79 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Też tak myślałem ale warto było spróbować, Wd wypłukał stary syf a smar przesmarował. Mi pomogło może i Tobie pomoże Dobrze przelej WD potem przesmaruj Edytowane 5 Czerwca 2015 przez Joziek79
fifek-1985 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zapomnijcie o wd chyba że chcecie wymieniać stacyjkę. Masz wyrobiony albo kluczyk albo stacyjkę. Podjedź do punktu gdzie naprawiają stacyjki i za 60 zł ci naprawią. Miałem taki przypadek w poprzednim aucie, blokowała się delikatnie aż któregoś dnia całkowita kaplica. Kiera zablokowana a kluczyk ani drgnie,2 godziny walki i zero efektów. Zadzwoniłem do odległego zakładu z naprawą stacyjek, z dojazdem do mnie wybuliłem 270 ZŁ. W 10 minut zrobione i przez 3 lata spokój. Szpec zabronił używania WD i żadnych środków bo to najgorszy chłam jaki można użyć, więcej zepsujesz niż naprawisz.
Joziek79 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zabronił bo jakbyś użył to byś 270 nie wydał a on by nie zarobił. Ja użyłem 2 lata miałem auto i chodziła jak nowa. Ciekawe czemu nie Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Tyrath Opublikowano 7 Czerwca 2015 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zabronił bo jakbyś użył to byś 270 nie wydał a on by nie zarobił. Ja użyłem 2 lata miałem auto i chodziła jak nowa. Ciekawe czemu nie Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka +1 :decayed:
szogun0 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zabronił bo jakbyś użył to byś 270 nie wydał a on by nie zarobił. Ja użyłem 2 lata miałem auto i chodziła jak nowa. Ciekawe czemu nie Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka +1 :decayed: Taaa. Lejcie WD-40 w stacyjki. I nie zdziwcie się, kiedy przesadzicie i zacznie się coś jarać.
Joziek79 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Spłoniemy ogniem piekielnym... Dwa lata jeździłem, sprzedałem znajomemu jeszcze jeździ i zadowolony... Lejesz do zamka nie po przewodach.... Nic nie spłonęło.....
fireman tom Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2015 Powiem tak: nie lałem WD 40 ale psiknąłem smarem w sprayu Wurth i ... Nic na razie się nie spaliło a stacyjka chodzi może nie rewelacyjnie ale na pewno dużo lepiej i się tak nie zacina
Joziek79 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Opublikowano 9 Czerwca 2015 No moja była do tego stopnia zajechana że nie mogłem przekręcać już jej. Daj jeszcze może ciutke smaru na kluczyk i do środka, bo te w sprayu są bardzo płynne i szybko zniknie...
fireman tom Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2015 U mnie przed zabiegiem wyglądało to mniej więcej tak: https://www.youtube.com/watch?v=xDCpsPbI3pk W wolnej chwili zrobię filmik jak to teraz się prezentuje
jacek70 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Tylko że wd nie smaruje a penetracje i wysusza . To duża różnica bo po czasie może być jeszcze gorzej. Można przesmarować dobrym smarem o ile to stacyjka a nie kostka stacyjki. Wtedy najlepsza wymiana.
Joziek79 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Dlatego napisałem że te WD, CX, bądź podobne po to by rozpuściły trochę stary smar i brud. Potem smar na kluczyk w celu smarowania, powkładać, pokręcić... Kluczyk po smarze brudził max 2 dni Stacyjka działa już kilka lat Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Joziek79
Rekomendowane odpowiedzi