midoz Opublikowano 7 Czerwca 2015 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Cześć, Od jakiegoś czasu da się słyszeć dziwny dzwiek podczas przyspieszania i zmianiy biegów 2na3 w granicy ok 2000 obrótów. Wygoglowałem coś podobnego ale chyba w bardzo zaawansowanym stanie - moja diagnoza to początek wycierania się wałka rozrządu. oto mój filmik https://youtu.be/ZnWGL8XxbqE Przez ostatnie 2 miesiące miałem tak może z 6 razy, początkowo myślałem, że to nie z mojego auta dochodzi ten odgłos. aż w końcu udało mi się to nagrać kiedy to wystąpiło: auto stoi tydzień w garażu ruszę i po ok 300m słychać auto postoi 2h i przy rozpędzaniu też słychać -występuje tylko przy początkowym rozpędzeniu się później gdy jadę, staję, ruszam nie słychać. Nie zaobserwowałem spadku mocy, Miesiąc temu wymieniłem oringi na pompka , samego wałka się nie dotykałem, niestety nie zmierzyłem wielkości krzywek. Czy moja diagnoza jest trafna (wałek, szklanki i półpanewki do wymiany)?
piotrsob1 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Jak by Ci ktoś blow-offa zamontował Tak na moje ucho to albo turbina, albo EGR , ale to tylko gdybanie, bo nigdy wcześniej z takim objawem się nie spotkałem Może zaślep EGR-a na próbę i napisz jaki efekt Edytowane 7 Czerwca 2015 przez piotrsob1
midoz Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2015 Na EGR czyściłem z miesiąc temu, założyłem kryzę rok temu wg Twojego opisu. Znalazłem inny filmik na którym dzwięk jest słyszany nawet na jałowym podczas przygazowania
piotrsob1 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Na tym filmiku ewidentnie dudni, u Ciebie dudnienia nie słychać. Pod pokrywę głowicy zajrzeć nie problem, może się wtedy sporo wyjaśnić
SotoM Opublikowano 8 Czerwca 2015 Opublikowano 8 Czerwca 2015 sprawdź dokładnie układ podcisnienia i przede wszystkim gruszkę przy turbo... moze sprężyna w niej pekła i jest zbyt słabe /nie w pełni otwarcie VNT... na drugim filmie to jest ewidętny odgłos przy uszkodzeniu hydro/wałka. ale u ciebie to słychac szuranie wirnika po muszli od oporu powietrza doładowanego...
Jarek882 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Dokładnie tak jak kolega wyżej do sprawdzenia turbo i podciśnienie.
midoz Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2015 Efekt pojawił się ok 3 tyg po zmianie oleju przeszedłem z castrola edge na motul specyfic. Czy gdyby spężyna pękała to efekt byłby za każdym razem? Tak jak napisałem powyżej ten odgło pojawił się kilka raze, nie ma reguły czy ciepły czy zimny. Sprawdzę turbo tak jak piszecie, a czy jest sens wymienić olej na inny?
monkey_vip Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Mam bpw mialem to samo wypnij kolego tylko wtyczke od egra zamknij mache i przejedz sie zobaczysz efekt.jesli mam racje egr zaslep i niech wylacza ci programowo.Wylaczenie egra tylko po wywaleniu dpfa.Ale sprobuj odepnij wtyke Oleju nie wymieniaj a turbo tez jest napewno ok Edytowane 12 Czerwca 2015 przez monkey_vip
midoz Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2015 Mam bpw mialem to samo wypnij kolego tylko wtyczke od egra zamknij mache i przejedz sie zobaczysz efekt.jesli mam racje egr zaslep i niech wylacza ci programowo.Wylaczenie egra tylko po wywaleniu dpfa.Ale sprobuj odepnij wtyke Oleju nie wymieniaj a turbo tez jest napewno ok Na EGRze mam już kryzę z otwerem fi 10mm, nie mam żadnych błędów. Jutro będę miał czas to posprawdzam połączenia. Kolego monkey_vip u Ciebie po popownym połączeniu zaworu problem już się nie pojawiał?
monkey_vip Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Ja szukalem problemu dlugo wsadzilem nowy egr to samo co u Cb wpadlem na pomysl wypiecia wtyczki od egr wypiolem przejechalem sie wszystko ok a ze dpfa wywalilem wczesniej wsadzilem katalizator pozwolilem sobie zaslepic egra calkowicie zaraz za chlodniczka spalin i wylaczyc go programowo robilem w V tech tuning lowicz problemy ustapily a mialem dokladnie to co ty zaslepianie z otworem przerabialem od fi 7 do 10 bledy nie skakaly ale problem sie jeszcze pojawial sprobuj odpiac wtyke i zobacz co sie robi daj info czy to to bpw jest podatny na problem egr.
midoz Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2015 Jeżeli to wina EGRu to dziwi mnie, że po wsadzeniu przez Ciebie nowego problem nadal się pojawiał. Dzisiaj mu się przyjrze
slaby49 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Jeżeli to wina EGRu to dziwi mnie, że po wsadzeniu przez Ciebie nowego problem nadal się pojawiał. Dzisiaj mu się przyjrze Midoz daj znać jak to wygląda u Ciebie nabieżąco i co może być przyczyną, zaobserwowałem w swoim 2,0TDI BPW to samo.. raz słychać ten dźwięk innym razem już nie..
midoz Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2015 Dzisiaj przejechałem ok 10 km po mieście, czeste ruszanie - brak dzwięku jak na filmiku. Odpiąłem wtyczkę z EGRa i prócz migającej kontrolki na zegarze nic więcej się nie zmieniło. Będę monitorował i dalej szukał przyczyny.
lunatic Opublikowano 13 Czerwca 2015 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Ja sie dziwie że jeszcze nie jest usuniety dpf i katalizator oraz zaślepiony egr to wszystko niszczy silnik. U mnie w domu jest 5 ropniaków z różnymi silnikami ale juz kazdy powyzej 250tys kati i dpfy w kazdym były zapchane a przebiegi sprawdzone wiec nie maja po 500tys wystarczy 250tys żeby juz z tych gówien robił się szmelc .
piotrsob1 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Ciekawy jestem jak u Ciebie wygląda stan zapopielenia DPF-a, u mnie pokazuje wyliczoną masę popiołu 61 gram, przy przebiegu 156 kkm. Z tego co gdzieś mi wpadło w ucho, to już powinien być na niego czas, ale puki co problemów nie stwarza. Może dość często się wypala , bo co około 300km, innych zastrzeżeń nie mam
midoz Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2015 Ja jak ostatnio sprawdzałem miałem 78 gram. średnio co 2/3 tyg jadę w trasę ok 250 km, jest w tym ok 80 km eski, nie zamulam auta, z DPFem wydaje mi się, że nie ma problemu. Jutro jeszcze sprawdzę jak tam współczynnik zapełnienia sadzą.
monkey_vip Opublikowano 15 Czerwca 2015 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Czyli po odpieciu wtyki nic sie nie zmienilo?pisales cos ze nie ma tego dzwieku? Co sie jeszcze robi?
midoz Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2015 Nie ma dzięku bo on był raptem z 6 razy przez 2 miesiące. To, że udało mi się nagrać to był przypadek. Nie ma reguły kiedy występuje no może tylko taka, jak silnik jest obciążony podczas przyspieszaniam np auto w garażu ruszam 1 wjeżdzam na ulicę 2/3 i słychać. Póżniej przy ruszaniu ze świateł jak gdyby nigdy nic. Turbo na biegu pracuje jak nowe, wkręca się, obroty spadają po puszczeniu gazu nie toważyszy temu nic niepokojącego.
monkey_vip Opublikowano 15 Czerwca 2015 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Czyli odpiecie wtyczki od egra kompletnie nic u Ciebie nie dalo tak mam to rozumiec?wszystko to samo
Rekomendowane odpowiedzi