Jump to content
IGNORED

[AWX] Wysokie zużucie paliwa

Recommended Posts

Posted

audi a4b6 1.9 silik awx skrzynia 5 od pewnego czasu pali coraz więcej niestety komputer pokladowy cos sie zepsul i mi nie pokazuje mi spalania i ile mogę zrobic na baku. Na 20 l zrobię okolo 200/230 km uważam ze to strasznie malo w czym moze być problem ktoś cos?

Posted (edited)

O.o ja za 100 zł zrobiłem ponad 400 i jeszcze coś tam mam (1 kreska od rezerwy).

10l na 100 to troszkę za dużo no chyba, że masz strasznie ciężką nogę...

Edited by Musafa
Posted

to u mnie jest cos nie tak nie kopci nie wiem brak pomysłów mi.

Posted

Może podpięcie pod kompa coś pomoże lecz wątpię...

Kopcenie nie musi oznaczać dużego spalania..

A może tylko wskazówka wariuje i nie pokazuje jak powinna.?

Posted

nie raczej nie jak juz zejdzie na czerwone zapala sie rezerwana fis czyli jeszcze okolo 80/90 km pewngo dnia przestal dzialac komputer i nic nie pokazuje te wartości sredniego spalania 0.0 na baku 2000km tk pokazuje. Myślę ze to nie ma nić wspólnego z tak duzym spalaniem.

Posted

Moze sie myle ale to chyba walniety licznik jest bo tez mam AWX i przy ciezkiej nodze 7 litrow to jest max co wezmie . Pozatym ten zasieg 2000 km

Posted

bez diagnostyki komputerowej się nie obejdzie, póki co można sobie snuć opowieści.

wymagana diagnostyka licznika a także logi i ew błędy ECU.

poczytaj na forum nt. diagnostyki lub poszukaj kogoś w rejonie np. lokalne spoty.

Posted (edited)

Pierwsze co bym sprawdził , to temperaturę silnika widzianą przez ECU silnika po nocy w porównaniu z temperaturami paliwa i powietrza doładowującego.

Nie powinna odbiegać od pozostałych o więcej niż kilka stopni.

Sprawdź też też temperaturę motorówki na rozgrzanym, powinna oscylować w okolicach 90 st C ( +/- ok.7-8 st.C). :decayed:

Edited by piotrsob1
Posted

Plnuję zwiększenie mocy w najbliższym czasie więc muszę odstawić samochód do kogoś ogarniętego .

Posted

audi a4b6 1.9 silik awx skrzynia 5 od pewnego czasu pali coraz więcej niestety komputer pokladowy cos sie zepsul i mi nie pokazuje mi spalania i ile mogę zrobic na baku. Na 20 l zrobię okolo 200/230 km uważam ze to strasznie malo w czym moze być problem ktoś cos?

Zależy jak I gdzie jeździsz. Ja np głównie jazda miejska. Jeżdzę dynamicznie, i nie schodzę poniżej 10l. Na FISie 10,5. Spalanie adekwatne do stylu jazdy. Auto po delikatnym wirusie.

Posted

Musisz się mocno starać, żeby taki wynik osiągnąć :decayed:

Posted

U mnie jest podobnie z tym że ciągle jeżdżę po mieście i do pracy 3km i na 20L robię około 230km zanim zapali się rezerwa, według fis spalanie średnie oscyluje w granicy 8,2L

Posted (edited)

Musisz się mocno starać, żeby taki wynik osiągnąć :decayed:

Gdy temperatura silnika jest właściwa silnik pracuje w zakresie 2-4k obr. :D

Spalanie może wysokie, ale auto odmulane i dzięki temu nie wiem co to notlauf :D

Edited by ziko02
Posted (edited)

Nie no spoko, ja pięć lat temu taki wynik zrobiłem w trasie, tylko że hamulce po tym poszły na złom :):decayed:

Dzisiaj ciężko by było taki wynik powtórzyć, nie dla tego że się zestarzałem lub auto słabiej jeździ, tyko przez wszechobecne pały i nieżyciowe prawo, w naszym ukochanym policyjnym państwie :P:naughty:

Edited by piotrsob1
Posted

Masz oryginalne turbo od AWX'a czy może BRD jakieś?

Posted

orginał od AWX

Posted

Zależy kolego jakie pokonujesz trasy.

Jak jeździsz tylko po mieście w dodatku na krótkich odcinkach, stojąc w korkach to może ci spalić 10l na 100km

Posted

zgodze się z tym dziś po hamowni jstem rozczarowany teraz musze zlokalizować przyczynę dlaczego turbo dopiero od 2 tys zaczyna brać i sprawdzic stan walka Okazalo się że aby 119 km pod maska :(

Posted

zgodze się z tym dziś po hamowni jstem rozczarowany teraz musze zlokalizować przyczynę dlaczego turbo dopiero od 2 tys zaczyna brać i sprawdzic stan walka Okazalo się że aby 119 km pod maska :(

No to do dzieła kolego ;)

Oby nie była to jakaś poważna awaria

Rozumiem że po naprawie planujesz jakieś zwiększenie mocy