Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Uciekający powoli prąd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pacjent:
A4 B6
1.8T AVJ

2001 rok

Problem:
Po dłuższym postoju samochód musi dłużej kręcić by odpalił (ucieka bardzo powoli prąd).

Co było sprawdzane:
Elektryk:

- naładowanie podczas pracy silnika ok (ponad 14V)
- opadanie pradu przy uzbrajaniu od 0.8A do 0.2 ( czy koło chyba 0.2 )
pracę powyższe wykonał elektryk i powiedział, że po pomiarach nic nie widać, wszystko ok ( ALE NIE JEST OK ... to opisze poniżej ).
Ja:

- sprawdziłem ciśnienie na tłokach - wzorowo, żadnych rozbieżności
- czyściłem rozrusznik, wymyłem go izopropanolem, przesmarowałem na nowo, widać było różnice po czyszczeniu lecz na pewno nie to aż go tak trzymało.

Dlaczego nie jest ok:
- źle odpala:
* jeśli odpalamy go np. po 1-2 godzinnym postoju, to pali super
* jesli odpalamy po 12 godzinach i w dodatku jest chłodno to odpala po ok. 8 sekundach <- to jest wynik nie dopuszczalny, bo co będzie w zime ?
- akumulator jest NOWY ( ma 4 miesiące ), sam go sprawdzałem jest ok, prąd trzyma, wszystko z nim ok
- w VAG sprawdziłem i czasem dostaje błąd związany z za niskim napiecięm przy rozruchu

- po długim postoju słychać/czuć, że rozrusznik wolniej kręci

Prosiłbym o wskazówki gdzie szukać, właśnie doszedł mi bardzo porządny multimetr więc wezmę się za to w weekend.

Pozdrawiam i zachęcam, każdy pomysł mile widziany

Edytowane przez Keicam_Rider

Opublikowano

Masz lpg? No i co mówi vag?

Opublikowano
  • Autor

Tak, jest lpg. A jaki masz pomysł związku z nim ?

Aha, jeszcze zrobiłem taki test, że zakręciłem zawór na butli i bez poprawy przy rozruchu.

Uciążliwe jest sprawdzanie tego = bardzo czasochłonne, między kolejnymi testami.

Vag wspomina coś o pompie wtórnej powietrza, ale to raz na jakiś czas.

Opublikowano

Sprawdź czy reduktor nie puszcza. Zakręć zawór na butli tak jak robiłeś ale i to ważne zdejmij wąż zasilający listwę wtryskiwaczy lpg. Zostaw tak ok.10h jak odpali od strzału to nieszczelny reduktor.

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzięki za sugestie.

Reduktor to AC R01. Ma ok. 18 miesięcy, więc w sumie jeszcze trochę życia przed nim, ale WARTO SPRAWDZIĆ ! :)

A powiedz mi, bo może to jakaś poszlaka będzie - po odpaleniu (nierozgrzany), przez pierwsze 2-3 km to spalanie chwilowe waha się od 23 do 50 litrów. To normalne ?

Przy 12h postoju o ile dzisiątych voltów [V] powinno spaść napięcie ?

Opublikowano

Oj to w zasadzie nowy. W tym przypadku raczej nie ale nie zawadzi sprawdzić. A co z błędami? Filterki gazu zmieniałeś?

Opublikowano
  • Autor

I tak sprawdzę bo zawsze może się zdarzyć.

Filterków LPG nie zmieniałem.

Błędy VAG:
- czasem pojawia się z tą pompą wtórną
- czasem pojawia się z tym za niskim napięciem przy rozruchu
prócz tego nie przypominam sobie by były jakieś inne ( NIESTETY, bo byłby trop jakiś ). Błędy dokladnie będę mógł podać w piątek w nocy.

​Jakieś sugestie/pomysły co może być ?

Opublikowano

Weź miernik i sam zmierz jaki masz pobór prądu.

Podłącz go tak jak na filmiku

Jakimś kluczem zamknij zamek maski bo w nim jest czujnik otwarcia.

Zamknij auto, weź piwo i czekaj. Po około 1-2 minutach powinno spaść do około 0.74

A po 14-15 minutach jak rozłączy moduł komfortu 0.02.

Po 14 minutach od zamknięcia auta tyle wynosi u mnie.

Jestem na czasie bo ostatnio padł mi aku półroczny i chciałem wyeliminować winę auta. Ale u mnie pobór na postoju jest chyba książkowy. A aku wymieniony na gwarancji bo zwarcie na celi się robiło.

Opublikowano
  • Autor

Po ok. 15min prąd spada do 0.02A (przy zamkniętych drzwiach i wszystkim co możliwe OFF).

Reduktor szczelny ( przez wąż który idzie do listwy LPG nic nie puszcza przy wyłączonym silniku ).

pomysły ?

Opublikowano

Jeśli masz problem z długim kreceniem podczas odpalania po postoju a rozrusznik kręci dobrze to nie jest problem filterków akumulatora czy innych pierdół a raczej układu zasilania paliwem lub zapłonu.... Nie ma żadnych błedów na VCDS ie ??!

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Problem jest dalej. Na stół poszedł alternator.

W VAGu na kanale 004 napięcie pokazuje:
* odpalony silnik bez obciążenia: 13,720 - 13,650 V
* odpalony obciążenie max (światła długie, przeciwmgielne, radio, nadmuch, awaryjne ) : 13,090 - 13,230 V
* zgaszony silnik 12,7 V

Wg mnie trochę za nisko. Czy można za takie niedoładowanie obwiniać komutator ? Ma wyżłobienia.

Aktualizacja :

Po 3 dniach postoju na aku 11.40 V. Samochód nawet nie zakręcił raz. Głos z automatu rozrusznik ( pyknięcie ) i koniec - nie kręci nawet leniwie.

Opublikowano

a nie próbowałeś mimo wszystko podmienić aku?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ile twoim zdaniem ma ładować alternator jak walczysz wszystko co możliwe? Światła, dmuchawa, tylna szyba, grzanie stolików, pozostaje jeszcze położyć klucz do kół na słupki akumulatora.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Podmien akumulator, zamień się z sąsiadem na dzień, dwa

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mi pokazało po zamknięciu auta 0,8A lub 0,8mA ale nie czekałem 15 minut żeby sprawdzić jak dalej bo przymierzam się do kupna aku a nie wiem czy on jest przyczyną bo jak nie było mrozów to było ok ale w lato tez mi padł wiec nie wiem

Edytowane przez enrike2