Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRB] Dźwięk szurania w czasie przyśpieszania, czy to początek końca dwumasy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Liczę, że nie pisze tego zbyt pochopnie ;)

Czy zakończyłem moją przygodę z szuraniem (przynajmniej na jakiś dłuższy czas) to się okaże, ale wymieniłem turbinę na używkę i jak ręką odjął.

Przynajmniej u mnie nie było czarów, choć zdarzały się momenty nadziei, gdy mechanik miał wziąć do regeneracji za 400 zł ??? zaczęło wszystko działać prawidłowo, ale jakiś czas i problem powrócił, wtedy już po lekturze forum powziąłem decyzję, że kupię używaną i sam wymienię, pierwsze podejście miałem w grudniu, niestety zabrakło narzędzi i musiałem odpuścić, miałem popuszczone śruby oprócz 2 szt. i wtedy po skręceniu tez dziwna sprawa, od razu po tym i przez dwa miesiące turbina się nie rozłączała, choć szuranie pojawiło się znowu troch wcześniej.

Różne tematy, różne przypadki, to jeszcze wymieniłem pompę vacum ( należało się bo luźny kruciec był), zawór N75, akumulator podciśnienia i wężyki.

Były momenty, że przestawało, turbiny nie rozłączało, ale czarów nie ma

A tak to wygląda dzisiaj po wymontowaniu

turbo.jpg

• 2 lata później...
Opublikowano

Odświeżam temat, ten sam problem , sporadycznie szarpanie autem i ten dźwięk,  pompki ok , egr czysty , jakoś czas temu blad taki jak na fot. Ale dawno już go nie bylo, silnik 2.0 tdi BPW

20180511_125843.jpg

Edytowane przez krzychuziom

Opublikowano

Błąd ze scrrena mówi o przeładowaniu .

Przyczyną może być zacinająca się zmienna geometria w turbosprężarce, albo nieprawidłowa praca elektrozaworu N75,  spowodowana choćby zabrudzeniem filterka znajdującego się na nim :

Co do poszarpywania BPW ( i nie tylko ) przy delikatnym przyspieszaniu w okolicach 2k RPM, to sprawa jest rozwiązana od kilku lat , a link do tematu masz w siódmym poście tego tematu.

Tylko że nie wszystkim zawarte tam informację trafiają do zdrowego rozsądku i nawet nie próbują go zastosować w praktyce :P

Wolą najpierw wydać kupkę szmalu niż zacząć od prostych rzeczy :D

:hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Tylko z kad ten dźwięk ? We wrześniu trasa 2500 km A więc troszkę się martwię,  imbus w pompie już wymieniony ;)

Opublikowano

Który dźwięk ?

Bo w tym temacie wałkują się już dwa oddzielne i niezależne symptomy :P.

Jeden to praca przepustnicy podczas czkawki w okolicach 2k RPM ( to ona daje efekt obcierania metalu o metal ), a drugi to stany nieustalone wynikające z ze zbyt wolnej reakcji regulacji zmienną geometrią turbiny podczas schodzenia z obrotów, po zdjęciu obciążenia z silnika :decayed::hi:

Opublikowano

U mnie jest ewidentnie obcieranie jak metal o metal

Opublikowano
27 minut temu, krzychuziom napisał:

U mnie jest ewidentnie obcieranie jak metal o metal

Jak EGR i przepustnica nie zgłaszają błędów to po założeniu kryzy z otworem 9mm na 95% problem poszarpywania i odgłosów  " ocierania metal o metal " zniknie ...:)

Opublikowano

oki będzie chwila to zaślepię i zobaczymy :) najtańsza opcja ;)

Opublikowano

Też mam panowie ten sam problem ocierania w 1.9 brb. Problem pojawił się jakieś pół roku temu, od tego czasu zmieniłem rozrząd, kompletne zawieszenie wyczyscilem egr, auto było na sprawdzeniu wydechu czy to nie to gdzieś ładuje o podłogę ale nic z tego, przy mocniejszym przyspieszaniu słychać jakby coś ocieralo i też niewiem co dalej z tym robić. Błędów żadnych nie mam 

Opublikowano

zaślepka w zaznaczone miejsce ?

ff2be3fe41baa32e3e031445630e.jpg

Opublikowano

Czym to najlepiej zaślepic? Troche nie jestem w temacie :D

Opublikowano
3 godziny temu, krzychuziom napisał:

zaślepka w zaznaczone miejsce ?

ff2be3fe41baa32e3e031445630e.jpg

Tak.

1 godzinę temu, krzychuziom napisał:

+ otwór 9mm na środeczku ....:)

Opublikowano

egr zaślepiony :) jak na razie wszystko git :) a dawałeś uszczelkę ? czy sama blaszka ?

Opublikowano

U mnie kryza siedzi bez uszczelek i połączenie jest szczelne.

Jak by sadziło spalinami to załóż jak najcieńsze, najlepiej metalowe uszczelki.:hi:

P.S.

Ciekawe co tam słychać u założyciela tematu, ile osprzętu już wymienił i jakie z tego są efekty :P

Ale patrząc na jego ostatni post to chyba odpuścił temat i jeździ dalej szarpiącym autem :decayed:

Edytowane przez piotrsob1

• 1 rok później...
Opublikowano

Wtam, dołącze sie do tematu. Mam podobne objawy jak opisane tutaj w temacie i chciałbym najpierw spróbować rozwiązać to przez zaślepienie EGR. Pytanie czy wystarczy zaślepić w jednym miejscu? Bo są na allegro dostępne takie oto zestawy

Zestaw-zaslepek-EGR-TDi-AUDi-SEAT-SKODA-
ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro.pl za 20 zł - Zestaw zaślepek EGR TDi AUDi SEAT SKODA VW FORD (6749631064). Allegro.pl - Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących!

Nie wiem czy iść w w jedną blaszkę czy w taki zestaw?

Opublikowano

Wystarczy w jednym miejscu, przy zaworze EGR. 

Takie pełne zaślepienie wywali błąd, z tego co pamiętam @piotrosb rozwiercił na środku dziurkę (7-9 mm) i jeździ bez błędu i nie ma objawów szarpania...

Opublikowano
W dniu 23.09.2019 o 11:29, kamil-vag napisał:

Wystarczy w jednym miejscu, przy zaworze EGR. 

Takie pełne zaślepienie wywali błąd, z tego co pamiętam @piotrosb rozwiercił na środku dziurkę (7-9 mm) i jeździ bez błędu i nie ma objawów szarpania...

A taka blaszka 1,5 mm ile wytrzyma? Trzeba ją co jakiś czas wymienić?

Edytowane przez sonic88