Opublikowano 23 Kwietnia 201610 l Liczę, że nie pisze tego zbyt pochopnie Czy zakończyłem moją przygodę z szuraniem (przynajmniej na jakiś dłuższy czas) to się okaże, ale wymieniłem turbinę na używkę i jak ręką odjął. Przynajmniej u mnie nie było czarów, choć zdarzały się momenty nadziei, gdy mechanik miał wziąć do regeneracji za 400 zł ??? zaczęło wszystko działać prawidłowo, ale jakiś czas i problem powrócił, wtedy już po lekturze forum powziąłem decyzję, że kupię używaną i sam wymienię, pierwsze podejście miałem w grudniu, niestety zabrakło narzędzi i musiałem odpuścić, miałem popuszczone śruby oprócz 2 szt. i wtedy po skręceniu tez dziwna sprawa, od razu po tym i przez dwa miesiące turbina się nie rozłączała, choć szuranie pojawiło się znowu troch wcześniej. Różne tematy, różne przypadki, to jeszcze wymieniłem pompę vacum ( należało się bo luźny kruciec był), zawór N75, akumulator podciśnienia i wężyki. Były momenty, że przestawało, turbiny nie rozłączało, ale czarów nie ma A tak to wygląda dzisiaj po wymontowaniu
Opublikowano 13 Sierpnia 20187 l Odświeżam temat, ten sam problem , sporadycznie szarpanie autem i ten dźwięk, pompki ok , egr czysty , jakoś czas temu blad taki jak na fot. Ale dawno już go nie bylo, silnik 2.0 tdi BPW Edytowane 13 Sierpnia 20187 l przez krzychuziom
Opublikowano 13 Sierpnia 20187 l Błąd ze scrrena mówi o przeładowaniu . Przyczyną może być zacinająca się zmienna geometria w turbosprężarce, albo nieprawidłowa praca elektrozaworu N75, spowodowana choćby zabrudzeniem filterka znajdującego się na nim : Co do poszarpywania BPW ( i nie tylko ) przy delikatnym przyspieszaniu w okolicach 2k RPM, to sprawa jest rozwiązana od kilku lat , a link do tematu masz w siódmym poście tego tematu. Tylko że nie wszystkim zawarte tam informację trafiają do zdrowego rozsądku i nawet nie próbują go zastosować w praktyce Wolą najpierw wydać kupkę szmalu niż zacząć od prostych rzeczy Edytowane 13 Sierpnia 20187 l przez piotrsob1
Opublikowano 13 Sierpnia 20187 l Tylko z kad ten dźwięk ? We wrześniu trasa 2500 km A więc troszkę się martwię, imbus w pompie już wymieniony ;)
Opublikowano 13 Sierpnia 20187 l Który dźwięk ? Bo w tym temacie wałkują się już dwa oddzielne i niezależne symptomy . Jeden to praca przepustnicy podczas czkawki w okolicach 2k RPM ( to ona daje efekt obcierania metalu o metal ), a drugi to stany nieustalone wynikające z ze zbyt wolnej reakcji regulacji zmienną geometrią turbiny podczas schodzenia z obrotów, po zdjęciu obciążenia z silnika
Opublikowano 13 Sierpnia 20187 l 27 minut temu, krzychuziom napisał: U mnie jest ewidentnie obcieranie jak metal o metal Jak EGR i przepustnica nie zgłaszają błędów to po założeniu kryzy z otworem 9mm na 95% problem poszarpywania i odgłosów " ocierania metal o metal " zniknie ...
Opublikowano 14 Sierpnia 20187 l Też mam panowie ten sam problem ocierania w 1.9 brb. Problem pojawił się jakieś pół roku temu, od tego czasu zmieniłem rozrząd, kompletne zawieszenie wyczyscilem egr, auto było na sprawdzeniu wydechu czy to nie to gdzieś ładuje o podłogę ale nic z tego, przy mocniejszym przyspieszaniu słychać jakby coś ocieralo i też niewiem co dalej z tym robić. Błędów żadnych nie mam
Opublikowano 14 Sierpnia 20187 l 3 godziny temu, krzychuziom napisał: zaślepka w zaznaczone miejsce ? Tak. 1 godzinę temu, krzychuziom napisał: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6970093355 + otwór 9mm na środeczku ....
Opublikowano 16 Sierpnia 20187 l egr zaślepiony jak na razie wszystko git a dawałeś uszczelkę ? czy sama blaszka ?
Opublikowano 17 Sierpnia 20187 l U mnie kryza siedzi bez uszczelek i połączenie jest szczelne. Jak by sadziło spalinami to załóż jak najcieńsze, najlepiej metalowe uszczelki. P.S. Ciekawe co tam słychać u założyciela tematu, ile osprzętu już wymienił i jakie z tego są efekty Ale patrząc na jego ostatni post to chyba odpuścił temat i jeździ dalej szarpiącym autem Edytowane 17 Sierpnia 20187 l przez piotrsob1
Opublikowano 22 Września 20196 l Wtam, dołącze sie do tematu. Mam podobne objawy jak opisane tutaj w temacie i chciałbym najpierw spróbować rozwiązać to przez zaślepienie EGR. Pytanie czy wystarczy zaślepić w jednym miejscu? Bo są na allegro dostępne takie oto zestawy Zestaw zaślepek EGR TDi AUDi SEAT SKODA VW FORD 6749631064 - Allegro.pl ALLEGRO.PL Kup teraz na Allegro.pl za 20 zł - Zestaw zaślepek EGR TDi AUDi SEAT SKODA VW FORD (6749631064). Allegro.pl - Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących! Nie wiem czy iść w w jedną blaszkę czy w taki zestaw?
Opublikowano 23 Września 20196 l Wystarczy w jednym miejscu, przy zaworze EGR. Takie pełne zaślepienie wywali błąd, z tego co pamiętam @piotrosb rozwiercił na środku dziurkę (7-9 mm) i jeździ bez błędu i nie ma objawów szarpania...
Opublikowano 23 Września 20196 l W dniu 23.09.2019 o 11:29, kamil-vag napisał: Wystarczy w jednym miejscu, przy zaworze EGR. Takie pełne zaślepienie wywali błąd, z tego co pamiętam @piotrosb rozwiercił na środku dziurkę (7-9 mm) i jeździ bez błędu i nie ma objawów szarpania... A taka blaszka 1,5 mm ile wytrzyma? Trzeba ją co jakiś czas wymienić? Edytowane 25 Września 20196 l przez sonic88