Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wysoko łapie sprzęgło - czy to jego koniec?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema,

w moim a4 ANB q sprzęgło łapie mega wysoko, czy to oznacza jego koniec? Dodam, że na żadnym biegu się nie uślizguje, 3,4,5 obojętnie jaka prędkość, pod górke czy nie, gaz w podłoge i zero uślizgu. Koło dwumasowe też nie hałasuje. Jednak przy strzale ze sprzęgła z wysokich obrotów (4k+) potrafi się troche ślizgnąć.

co zrobic w tej sytuacji? naczytalem sie roznych rzeczy w necie i niektorzy proponuja zmienic plyn w ukladzie hamulcowym i wtedy sprzeglo powinno lapac troche nizej ale nie wiem ile w tym prawdy.

w najblizszych planach mam zwiekszenie mocy na 220-230km , warto zakladac jednomas czy obijac tarcze kewlarem i powinno byc git?

Opublikowano

Siema, w swoim AEB wymieniałem sprzęgło na nowe i od początku łapało wysoko, dopiero przy puszczeniu mniej więcej na 2/3 wysokości, więc to raczej nie wina sprzęgła. Może da się to jakoś wyregulować?

Płyn hamulcowy również wymieniałem w całości przy okazji wymiany hamulców i nie wpłynęło to zupełnie na sprzęgło.

Opublikowano
  • Autor

Siema, w swoim AEB wymieniałem sprzęgło na nowe i od początku łapało wysoko, dopiero przy puszczeniu mniej więcej na 2/3 wysokości, więc to raczej nie wina sprzęgła. Może da się to jakoś wyregulować?

Płyn hamulcowy również wymieniałem w całości przy okazji wymiany hamulców i nie wpłynęło to zupełnie na sprzęgło.

mam nadzieje ze jest jakis super protip na wyregulwanie tego. Wymiana nie wiem, wysprzeglika, plynu, moze jakiegos łożyska. Pojęcia nie mam a srednio mi sie widzi taki skok "martwy" pedalu sprzegla

Edytowane przez mebleusz

Opublikowano

U mnie o martwym skoku nie można mówić bo jak puści się sprzęgło delikatnie to żadnego szarpnięcia nie czuć, już się przyzwyczaiłem że część sprzęgła trzeba puścić szybciej a końcówkę wolniej. Aczkolwiek wolałbym żeby sprzęgło łapało od samego dołu, byłoby znacznie wygodniej. Myślę że powinna być jakaś możliwość regulacji mimo że to sprzęgło hydrauliczne

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Siema, u mnie sprzęgło łapie też praktycznie na samej górze, ktoś kto wsiada po raz pierwszy jest w ciężkim szoku. Ale nic nie szarpie, sprzęgło się nie ślizga, wszystko działa idealnie, pedał sprzęgła jest dość sztywny, nie wyrobiony. Nie mam pojęcia czy w tych A4 tak sprzęgło powinni wysoko łapać czy po prostu już jest na wykończeniu :wallbash:

Opublikowano

ja mam nowe sprzęgło sachsa z pompą ham. i łapie na końcu, może trzeba się czepić pompki sprzęgła?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

u mnie też łapie wysoko, zrobilem juz tak 40tyś. km, i nie ma z nim zadnych problemow, płyn w układzie hamulcowym wymieniony 10tyś. temu i nie zauważyłem żadnych zmian

Opublikowano

Moje sprzęgło również łapie bardzo wysoko. O strzale z jedynki moge zapomnieć....nie klei wogóle. Mam wrażenie ze na 4 biegu przy około 3500 obr raz na jakiś czas się uślizguje. Tak czy inaczej zmieniam wszystko na jednomas 240mm. Koledzy z forum chwalą więc i ja postaram się dołączyć do tego szczęśliwego grona :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

u mnie również jest ten sam problem, dzisiaj jednak zauważyłem, że jak samochód stoi na wzniesieniu przez kilkadziesiąt sekund (jadąc do przodu auto ma pod górkę) po czym chcę ruszyć z jedynki, sprzęgło łapie od razu. Działo się tak zjeżdżając z górki na wstecznym, manewr i ruszenie z jedynki - w tym momencie 2 razy było ok. W innych przypadkach jest tak jak wyżej u Klubowiczów. Może to w czymś pomoże i ktoś będzie wiedział gdzie szukać przyczyny?

Opublikowano

We wszystkich b5 sprzęgło łapie wysoko i najlepiej jest do tego przywyknąć. ☺

Opublikowano

U mnie też łapie na samej górze, można się przyzwyczaić, aczkolwiek wystarczył dzień jeżdżenia innym samochodem i już było lekkie zdziwko jak wróciłem do swojej B5 :decayed:

Opublikowano

dzięki! Rozumiem że moment, kiedy sprzęgło chwyta normalnie na wzniesieniu jest wywołany przelewaniem się płynu hydraulicznego?