Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Kto już założył zimowe opony ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstałem rano zerknąłem na termometr, chwila namysłu i decyzja zakładam zimówki :wink4:

Cała operacja trwała 15min, kółka wyważone już czekały :tongue4:

Opublikowano

Ja postanowiłem wytrzymać do poniedziałku, trzeba się jeszcze w weekend polansować :kox:

Opublikowano

Ja postanowiłem wytrzymać do poniedziałku, trzeba się jeszcze w weekend polansować :kox:

o Ty ciekawe dlaczego :mysli: ja czekam do wiosny :tongue4:

Opublikowano

No ja wlasnie przed chwila zalozylem nowe Hankooki od wojtusania ;)

Tak sie zastanawiałem czy zostawic go na stalówkach, ale w piwnicy miałem kołpaki więc założyłem. Chyba nie jest tak źle? :>

dsc00324vt6.th.jpgthpix.gif

Opublikowano

No ja wlasnie przed chwila zalozylem nowe Hankooki od wojtusania ;)

Tak sie zastanawiałem czy zostawic go na stalówkach, ale w piwnicy miałem kołpaki więc założyłem. Chyba nie jest tak źle? :>

dsc00324vt6.th.jpgthpix.gif

Źle nie, ale lepiej będzie jak zdejmiesz :tongue4:

Melduję, że zimóweczki założone - trafiło się bez kolejki, ale na praktykantów, którzy dopiero uczyli się wywarzać koła :wallbash:

Opublikowano

Jak są to niech juz będą ;). Po co mają leżeć w piwnicy i sie kurzyć. Ale jednak ubogo bez tych alu :decayed:.

Opublikowano

Ja dzisiaj założyłem zimowe GOODYEAR Ultra Grip 7+ ktróre to miały być bardzo dobrą oponą.

No i ku mojemu zdziwieniu dość dziwnie zachowują się w szybkich łukach. Auto

nienaturalnie odpływa tyłem w przeciwnym kirunku do skrętu. Efekt podobny do mocno

wyeksplatowanych lub bardzo miękkich amortyzatorów. Na oponach letnich nie

miałem takiego efektu. Po za tym około 2 miesięcy temu byłem na badaniu technicznym

i efektywnośc amortyzatorów tylnych była bliska 72%. Czy może ktoś z użytkowników

tych opon spotkał się podobnym symdromem ?? A może tak nagle padły mi amortyzatory ??

Opublikowano
  • Autor

Ja dzisiaj założyłem zimowe GOODYEAR Ultra Grip 7+ ktróre to miały być bardzo dobrą oponą.

nienaturalnie odpływa tyłem w przeciwnym kirunku do skrętu. Efekt podobny do mocno

miałem takiego efektu. Po za tym około 2 miesięcy temu byłem na badaniu technicznym

i efektywnośc amortyzatorów tylnych była bliska 72%. Czy może ktoś z użytkowników

tych opon spotkał się podobnym symdromem ?? A może tak nagle padły mi amortyzatory ??

Zimowe koła masz mniejsze i węższe? To może być przyczyną. :mysli:
Opublikowano

no to obułem zimowe glany dzisiaj i czekam na zime ... :decayed: ciekawe czy audi PL śnieg wogóle zobaczy

Opublikowano

Zimowe koła masz mniejsze i węższe? To może być przyczyną. :mysli:

Opony zimowe mam takiego samego rozmiaru jak letnie 205/55/R16

Po za tym trzymanie tylnej osi opon zimowych w łukach jest bardzo słabe

w porównaniu do letnich !

Opublikowano

To jest normalny efekt! Zimowe opony mają bardziej miękką mieszankę, znacznie gorsze trzymanie na zakrętach i precyzję prowadzenia. Pozostaje czekać do wiosny.

Opublikowano

a więc podłączam się i ja do klubu zimowych czarnych stalówek :polew:

Opublikowano

A tak wogóle to niesłyszałem o oponach Vredestein - a wy ?

Ja na tej firmie jeżdżę na letnich i zachowują się bardzo dobrze na mokrej drodze jak i suchej za tą cenę są naprawdę super. jest to firma holenderska bodajże.

Opublikowano

To jest normalny efekt! Zimowe opony mają bardziej miękką mieszankę, znacznie gorsze trzymanie na zakrętach i precyzję prowadzenia. Pozostaje czekać do wiosny.

Zdaję sobie z tego sprawę, że zimowe opony są wykonane z bardziej miękkiej mieszanki gumy niż letnie, po za tym to nie mój pierwszy kontakt z oponami zimowymi. Tak więc mniej więcej wiem jak sie zachowują. Ale zachowanie mojego auta w szybkich łukach na tych oponach zimowych jest tragiczne.

Opublikowano
  • Autor

Mam taki sam rozmiar jak ty tyle,że BFGoodrich Winter G i nie czuje jakiejś katastrofalnej zmiany na gorsze...

Opublikowano

Hmmm... myślę, że chyba z moimi amortyzatorami może być już coś nie tak :confused4:

Opublikowano

Zdaję sobie z tego sprawę, że zimowe opony są wykonane z bardziej miękkiej mieszanki gumy niż letnie, po za tym to nie mój pierwszy kontakt z oponami zimowymi. Tak więc mniej więcej wiem jak sie zachowują. Ale zachowanie mojego auta w szybkich łukach na tych oponach zimowych jest tragiczne.

Kolego, to jest normalne.

Mam te same opony, tylko 15', świeżą zawiechę (utwardzoną) i dzisiaj się bałem szybciej jechać moim samochodem (wczoraj dopiero założone zimówki).

Mieszanka jest miękka, opona ma sporo nacięć, więc wszystko wywołuje taki efekt.

Możesz jeszcze sprawdzić ciśnienie w oponach, bo może trochę przesadzili i dali ze 2,5 atm na porządne mrozy już.

Ja muszę u siebie też sprawdzić.

Opublikowano

jutro zakładam stalusy z Cinti Winter contact juz na dluzej ;):good: Panowie zima idzie:)

Opublikowano

jutro zakładam stalusy z Cinti Winter contact juz na dluzej ;):good: Panowie zima idzie:)

Tak Karol juz widze jak dlugo znowu bedziesz je mial :polew: Znajac Ciebie to tak dlugo jak snieg nie spadnie bedziesz jezdzic na 17"

Opublikowano

witam,

Mam pytanie czy ktos orientuje sie czy bedac przejazdem w Niemczech musze miec zalozone zimowki???