Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Małe ciśnienie oleju AFN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów :) Walczę z kumplem z jego a4 a konkretniej z słabym ciśnieniem oleju i kontrolką na desce. Pomiary cisnienia oleju wyszły następująco przy 90* płynu na wolnych 0,7bara przy 2 tyś 1,4bara gdzie u mnie na wolnych jest 1,5bara a przy 2tyś -2,5bara zwaliliśmy miche po pompie oleju nic nie widać,zawór wygląda ok (nie zacięty)smok czysty, panewki eleganckie (główne i korbowodowe) i jest dylemat czy wymieniać pompę czy nie (da się ją jakoś sprawdzić ?? ) a może wyciągać wałek napędu pompy vacum i pompy olejowej ? tylko pytanie czy wychodzi w stronę przodu czy w stronę skrzyni ?? (bo od strony skrzyni na bloku widać wbity brok ) Poza małym ciśnieniem oleju i kontrolką na desce auto chodzi super ma moc,dynamikę i nic nie klepie w silniku,

Miał ktoś podobny przypadek ?

Opublikowano (edytowane)

Mam tak w benzynie wyniki podobne na wolnych 0.5 bar przy 2 tys 1.8 bar. Splanowałem pompę bez poprawy i planuję ją wymienić bo prawdopodobnie zębatki już są wyrobione przy okazji wymienię panewki. Silnik również chodzi jak zegarek a kontrola świeci się tylko po mocnym zagrzaniu i schodzeniu z obrotów. Szczerze wątpie żeby coś innego siadło aby tak mocno wpływało na ciśnienie.

Prawdopodobnie mamy tą samą pompę z tzw trzpieniem napędowym, wg mnie są wadliwe te pompy bo wiele osób tak ma.

Edytowane przez ayew
Opublikowano

Panewki na wałku pośrednim sprawdziliśmy są ok :) wymieniliśmy pompę oleju i ciśnienie troszkę podskoczyło tj; na wolnych 1bar przy 2 tys- 1.8bara.

Opublikowano (edytowane)

W sumie mogliście wymienić panewki korbowe są najbardziej obciążone. Mogą wyglądać ok ale zużyte na pewno będą. Na rozgrzanym te wyniki? Jaki olej leje?

Edytowane przez ayew
Opublikowano

Na panewkach nawet politury nie zdarło. Tak na gorącym. Olej mobil1 10w40. Teraz juz lata od wymiany pompy i kontrolka się nie zapala. Wiec nic więcej nie robi.

Opublikowano (edytowane)

Dziwna sprawa to ciśnienie generalnie 1.8 bar jak u mnie było przy 2000 obrotów to naprawdę jak go mocno zagrzałem to przy schodzeniu z obrotów kontrolka się paliła - jest to wartość na granicy działania czujnika 1.2-1.6 bar w przypadku 1.4 może być inaczej. Źródła podają ,że najniższe graniczne ciśnienie oleju na jałowym powinno wynosić 0.3 bar więc zapas i tak jest spory. Jeśli będzie miał problemy z kontrolką można kombinować z podmianą czujnika na np 0.9 bar. Być może gdzieś indziej gubi ciśnienie, nie znam budowy 1.9 tdi.

Można też kombinować z podmianą oleju na 10w50 albo 10w60 taki olej zachowuje swoje parametry przy wyższych temperaturach więc ciśnienie na rozgrzanym powinno wzrosnąć o 0.1 - 0.2 bar, tak było u mnie lecz ja wymieniłem pompę i panewki i problem minął.

Edytowane przez ayew
Opublikowano

Czujnik w tdi ma zakres od 0.7-1.05bara :) wazne ze teraz kontrolka się nie zapala a nie oszczędza tej b5 :)

Opublikowano

to gitara :D

Opublikowano

Odgrzewam kotleta. Ile powinno ksiazkowo wynosic cisnienie oleju w afn?