Skocz do zawartości
IGNOROWANY

cofajace sie paliwo...2.0 tdi BPW 8v

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam panowie sprawa tego typu. paliwo sie przez noc cofa i przybywa go w silniku. przerabialem juz to i 18tys.km temu wymienione byly uszczelniacze na wtryskach.i znowu to wrocilo. moze ktos poradzi cos. myslalem o kupnie glowicy z mosieznymi gniazdami wtryskow ktos to przerabial ma jakies doswiadczenie???

Opublikowano (edytowane)

Tak na szybko to wygląda na zużyte gniazda pompek w głowicy, ale proponuje wszystko dokładnie posprawdzać.

Bo za przybywanie oleju może być odpowiedzialny DPF, a raczej problemy z jego prawidłowym działaniem, a za cofanie się paliwa może odpowiadać pompa tandemowa, albo nieszczelność na wężykach paliwowych :hi:

Edytowane przez piotrsob1
Opublikowano

nie wiem czy to istotne ale jak jest cieplo to odpala zawsze bez problemu. ostatnio jak temp. spadla ponizej 11`c to nie chcial zapalic.

Opublikowano

A jak już zapalił to puścił szaro -białego bąka z niespalonego paliwa ? :naughty:

Jeżeli tak, to może być problem z dawkami rozruchowymi :hi:

Opublikowano

wlasnie nic zero dymu. mam dpf moze czysci dym. jak juz zapali po po kreceniu okolo 20sec to delikatnie telepie buda nie mylic z praca na 3 cylindry;) a i nie wachluje obrotami. ostatno przez 12tys.km nazbieralo sie w silniku 1.2l wiecej oleju.

Opublikowano

jak dla mnie - kleka ci vacumpompa-paliwa. do tego przybywanie oleju w ilosci takjak piszesz -1,2L wiecej oleju -to juz sporo rozrzadzona oliwa - niebezpieczne dla silnika-panewek.

Opublikowano

auto stoi u mechanika od wtorku po niedzieli maja szukac przyczyny. vacum by tyle namieszala i by przelewala rope do silnika?

Opublikowano

A jak się mają pompki!

Opublikowano

chyba ok nie sprawdzalem ich.

Opublikowano

Bo mi przybywało oleju przy walniętych wtryskiwaczach!

Opublikowano

a silnik wporzadku czy cos sie dzialo.?

Opublikowano

auto stoi u mechanika od wtorku po niedzieli maja szukac przyczyny. vacum by tyle namieszala i by przelewala rope do silnika?

tsss... no oczywiscie ,stary myk z rękawicą w 1.9TDI a BPW 2.0 to rozwiercony 1.9. ale niestety aby sie przekonac czy to wina vacum trzeba włozyc na testy 2gą...

Opublikowano

tsss... no oczywiscie ,stary myk z rękawicą w 1.9TDI a BPW 2.0 to rozwiercony 1.9. ale niestety aby sie przekonac czy to wina vacum trzeba włozyc na testy 2gą...

co za myk...?

Opublikowano

Bo mi przybywało oleju przy walniętych wtryskiwaczach!

W CR-ze jak się wtrysk nie domyka to paliwo wtryskuje cały czas :decayed:

Tutaj w PD-kach takiej sytuacji nie może być ze względów konstrukcyjnych :P

Za przybywanie paliwa w nich mogą odpowiadać :

- zużyte uszczelniacze pompowtrysków , albo wyrobione ich gniazda,

- problemy z silnikiem, czujnikiem różnicy ciśnień, albo nadmiernie zapopielony DPF, skutkujące bardzo częstą aktywną jego regeneracją ,

- uszkodzone wewnętrzne uszczelnienia w tandempompie , powodujące przedostawanie się paliwa do oleju silnikowego ( tandem jest smarowany ciśnieniowo z magistrali głowicy) ,

- mikropęknięcie głowicy pomiędzy szyną paliwową a przestrzenią olejową głowicy . :hi:

Opublikowano (edytowane)

postawiona diagnoza uszkodzone gumki wtryskow. gniazda nie wygladaja zle maja leciutki zadziorek ale to ponoc standard. wypoleruja to delikatnie papierem i do zlozenia. ma niby latac.

Edytowane przez bubson22
Opublikowano

i fura do testowania i nagminnego obserwowania stanu oleju. najlepiej oleju nalej tak abys miał =1/2 na bagnecie. bo te bagnety w 2u litrówkach to patola...

Opublikowano

i fura do testowania i nagminnego obserwowania stanu oleju. najlepiej oleju nalej tak abys miał =1/2 na bagnecie. bo te bagnety w 2u litrówkach to patola...

tak jak mowisz bede obserwowal co sie dzieje.oleju chyba wlac 3.6l?

Opublikowano (edytowane)

nalej najpierw 3L - zapal silnik niech się nagrzeje do tych 90* zgaś odczekaj z 5-10min,spr poziom i wtedy dolewaj po setulce aby osiągnąć 1/2 - ja bynajmniej tak właśnie robię gdy jest problem przybywania ON do oleum...

sprzęty/instrukcje regulacji PD masz....??

Edytowane przez SotoM
Opublikowano (edytowane)

postawiona diagnoza uszkodzone gumki wtryskow. gniazda nie wygladaja zle maja leciutki zadziorek ale to ponoc standard. wypoleruja to delikatnie papierem i do zlozenia. ma niby latac.

Jak masz czujnik zegarowy, to proponuje wrzucić po kolei pompki bez uszczelniaczy w ich gniazda i porównać ich luzy kiwając nimi na boki w płaszczyźnie wzdłużnej auta, a następnie poprzecznej :P

Będziesz wtedy w stanie ocenić czy oringi mają szanse jeszcze utrzymać szczelność, jak nie to czapka do wymiany albo regeneracja gniazd pompek :whistling:

Jak dobrze pamiętam , to wcześniej pisałeś że parę naście tysięcy temu uszczelniacze wymieniałeś, jeżeli tak , to albo jest już problem z gniazdami , albo wcześniej mechanik skasował Cię za robotę i graty których nie wymienił :naughty:

Edytowane przez piotrsob1
Opublikowano

ja tylko zamowilem olej u dzika i dzis im zawioze. oni reszte zrobia. mam nadzieje ze bedzie latac.