Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Jakie są objawy zużycia przegubów półosi wewnętrznych ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie : Wymieniłem w lutym 2008 r. przeguby zewnętrzne - przestało pukać i strzelać przy skręcaniu koła maksymalnym i przyśpieszaniu jednoczesnym, ale trochę pykało nawet zaraz po wymianie. Aktualnie po 7 tysiącach kilometrów przebiegu (po 7 miesiącach od wymiany) strzela i pyka gorzej niż przed wymianą w lutym.

Pytanie czy jest to spowodowane tym że nie wymieniłem przegubów wewnętrznych razem z zewnętrznymi ?

Dodam że podczas jazdy na wprost można 210 km/h jechać i kierownica nie drgnie. Również przy niewielkim skręcie i max przyśpieszaniu nic nie strzela, tylko przy dużym skręcie i jednoczesnym ruszaniu.

Jakie są objawy zużycia przegubów półosi zewnętrznych i wewnętrznych ?

Wniosek że zewnętrzne przeguby były złej jakości , czy też trzeba jeszcze wewnętrzne przeguby wymienić, a może całe półośki z kompletem przegubów ? :hi::no:

Opublikowano

Z reguły zewnętrzne przeguby zużywają się szybciej niż wewnętrzne ponieważ przy skręcie mają znacznie większe wychylenie.Jednak nie jest wykluczone,że zużyły się właśnie te drugie. można sprawdzić to w następujący sposób:podnieś przód auta do góry wrzuć np. 3 bieg i przy obracających się kołach skręcaj nimi naprzemian w lewo i prawo do oporu. przyjrzyj się i osłuchaj przeguby powinno być słychać który przegub jest zużyty weź sobie kogoś do pomocy by obracał kierownicą. Drugi sposób to wyjąć przegub z piasty i sprawdzić ręką czy przy obracaniu raz w jedną raz w drugą stronę nie ma luzu pomiędzy przegubem a półosią.Sprawdź też czy osłony są całe. Półosiek o ile są proste i wielokliny całe to nie ma sensu wymieniać by zbędnych kosztów sobie nie robić. objawy to stukanie przy skręcie,przy przyśpieszaniu i zwalnianiu,widziałem już tak dojechane przeguby ,że szarpało kierownicą nawet przy jeździe na wprost.

Opublikowano
  • Autor

Z reguły zewnętrzne przeguby zużywają się szybciej niż wewnętrzne ponieważ przy skręcie mają znacznie większe wychylenie.Jednak nie jest wykluczone,że zużyły się właśnie te drugie. można sprawdzić to w następujący sposób:podnieś przód auta do góry wrzuć np. 3 bieg i przy obracających się kołach skręcaj nimi naprzemian w lewo i prawo do oporu. przyjrzyj się i osłuchaj przeguby powinno być słychać który przegub jest zużyty weź sobie kogoś do pomocy by obracał kierownicą. Drugi sposób to wyjąć przegub z piasty i sprawdzić ręką czy przy obracaniu raz w jedną raz w drugą stronę nie ma luzu pomiędzy przegubem a półosią.Sprawdź też czy osłony są całe. Półosiek o ile są proste i wielokliny całe to nie ma sensu wymieniać by zbędnych kosztów sobie nie robić. objawy to stukanie przy skręcie,przy przyśpieszaniu i zwalnianiu,widziałem już tak dojechane przeguby ,że szarpało kierownicą nawet przy jeździe na wprost.

Dzięki ale po podniesieniu przodu i włączeniu 3 biegu nie będzie chyba obciążenia a przeguby strzelają właśnie przy skręcie i ruszaniu z miejsca, gdy jest duże obciążenie na przegubach bo ruszają 1,3 tony żelastwa z miejsca..

Opublikowano

jezeli ci tryka na skreconych kołach to przegub zewnetrzny

Opublikowano

nacisnij lekko hamulec i juz bedzie mial ciezej :mysli:

Opublikowano

nacisnij lekko hamulec i juz bedzie mial ciezej :mysli:

Nic dodać nic ująć zresztą przegub bedzie tykał nie tylko przy ruszaniu. znajdź kawałek placu i pojeździj w kółko na pełnym skręcie.powinienneś zaraz wyczaić który przegub jast walnięty.
Opublikowano

gdyby uszkodzone były przeguby wewnętrzne lub wyrównoważnik na prawej półosi to pukanie i temu podebne odgłosy bylyby słyszalne przy jeździe na wprost, skoro puka przy skręcie to odpowiedź nasuwa się sama -przegub zewnętrzny - jeśli strzela i puka przy skręcie w prawo to uszkodzony przegub lewy i odwrotnie gdyż zewnętrzny przegub zawsze przenosząc większe obciążenie będzie pukał.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Niekoniecznie stukać będzie lewy przegub przy skręcie w prawo, i odwrotnie. Mi lekko postukiwało coś przy skręcie w lewo i przyspieszaniu. Po 2000km stukanie zaczęło być bardziej uchwytne - padł lewy przegub (pęknięta osłona przegubu). Co ciekawe, jego stukanie wogóle nie było słyszalne przy przyspieszaniu, nawet ruszaniu z miejsca, i kołach skręconych w prawo. Dziś wymieniam lewy przegub na Lobo i osłonę prawego przegubu.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

podepne sie do tematu ,poniewaz dzis przy ruszaniu ze skreconymi kołami do konca w prawo zatrykal mi przegub z prawej strony i z tego co tu wyczytalem to jest to przegub zewnetrzny,tylko moje pytanie czy ciezko go wymienic, co musze zrobic i jakiej marki sa orginalne przeguby do a4 b5 lub dobre zamienniki? a takze czy roznia sie czyms w 2.6v6 automat od np 1.8 manual

Opublikowano

jakich firm proponujecie prz\eguby bo ja juz prawy wymienialem 2 razy w ciagu roku, a kupowalem jakies po sto pare zł

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Za 100 pare złotych to możesz sobie flaszke kupić a nie przegub do audi kupuję sie Lobro i żadne inne.

Opublikowano

dzieki kolego za odpowiedź po 11 miesiącach :evil: założylem w styczniu jezeli dobrze pamietam Spidana i do tej pory mam spokójv :hi:

Opublikowano

:) kotlet mniam.

no a ja wsadziłem przegub Ruvilla , po ok. 10-12 tys cisza . Wyglądał solidnie.

Przynajmniej łozyska są b. dobre.

Opublikowano

Jakbyś chciał przyoszczędzić na przegłubach to jak nie są bardzo wyeksploatowane to zamień lewy z prawym i po zawodach przestanie tukać i żgrzytać. Tylko tak jak mówię jak nie są totalnie rozjechane.

Opublikowano

A przeguby wewnętrzne można kupić osobno czy tylko razem z półosiami? Bo słyszałem różne wersje...

Opublikowano

wystarczy 1 min żeby sprawdzić czy można kupić sam przegub :) np http://www.allegro.pl/item814290696_przegub_wewnetrzny_passat_b5_b6_audi_a4_nowy.html , bo jak napisał

...Półosiek o ile są proste i wielokliny całe to nie ma sensu wymieniać by zbędnych kosztów sobie nie robić.

Opublikowano

wystarczy 1 min żeby sprawdzić czy można kupić sam przegub :) np http://www.allegro.pl/item814290696_przegub_wewnetrzny_passat_b5_b6_audi_a4_nowy.html , bo jak napisał

...Półosiek o ile są proste i wielokliny całe to nie ma sensu wymieniać by zbędnych kosztów sobie nie robić.

Spoko, ale są np. takie tematy http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t24491.0.html;highlight=przegub

które potrafią człowiekowi namącić w głowie :).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ile panowie zaplaciliscie za wymiane tych przegubow? ile taka przyjemnosc kosztuje?