Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BRE] Dziwny dziek po zgaszeniu auta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!! Co sie wylancza po zgaszeniu samochodu po przekreceniu kluczyka jeszcze przez kilka sekund jest prad i co sie wtedy wylancza wie ktos ?

Opublikowano

Chodzi Ci o silnik (podejrzewam tak po dziale ) czy o nawigacje/radio ?

Opublikowano

Wyłącza się wszystko co w takiej sytuacji nie potrzebne, EGR i klapa gasząca jeszcze przez chwilę chyba coś działają :decayed:

Możesz jaśniej, z czym masz problem ? :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Wiem ze cos sie zamyka tylko od czego to jest i skrzypi i nie wiem czy sie mam martwic czy dac sobie spokuj ale dawniej bylo cicho denerwuje mnie to moze nagram ten dziek i wrzuce tu jest filmik z tym dzwiekiem http://kjkjl43.patrz.pl

i ten http://dzwieka4b7.patrz.pl

Edytowane przez Darwek24

Opublikowano

Na ucho to chyba klapa gasząca, tylko faktycznie głośno napi**dala :kox:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

I jest jakies dojscie do tego i to zrobic ? Popsikac czyms, posmarowac ?

Opublikowano

a ten dźwięk pod maską to gdzie go najbardziej słyszysz...??

bo z kamerka powędrowałeś na turbinę - tam słyszysz ten dźwięk?? dziwne ciut bo jak dla mnie to wygląda na padniętą klapę gaszącą lecz ona znajduje się z lewej str.silnika... w nią wchodzi gruby przewód powietrza doładowanego. - niektórzy bawią się w jej naprawę pod warunkiem ze ma się na części drugi podzespół - a tak wymienia się na drugą - używkę lub nówkę w zamienniku.

Opublikowano

dokładnie, to dźwięk uszkodzonej zębatki klapy gaszącej.

Opublikowano
  • Autor

Ten dzwiek najbardziej dochodzi od tylu silnika jakby kolo akumulatora nagrzewnica ? czy cos ? plyn chlodniczy nie dochodzi do nagrzewnicy tam cos moze blokuje ?

Sotom jak stoisz przodem do samochodu to po lewej tak ? tam gdzie jest turbina i ten caly egr tak to tam kamerowalem ale dziwek dochodzi bardziej z gory gdzies kolo akumulatora a moze mi ktos zrobic fotke silnika i wskazac gdzie ta klapa gaszaca sie znajduje Bede Wdzieczny

Edytowane przez Darwek24

Opublikowano

klape masz po prawej stronie silnika patrzac od przodu.Jest przykręcona do EGR-a.

Opublikowano
  • Autor

Dobra mam znalazlem i to jest wychlastane i to slychac dzieki i trudno sie to wymienia tylko te 3 sruby odkrecic i nowe zalorzyc ?

Edytowane przez Darwek24

Opublikowano

Dobra mam znalazlem i to jest wychlastane i to slychac dzieki i trudno sie to wymienia tylko te 3 sruby odkrecic i nowe zalorzyc ?

tak.15min roboty :)

Opublikowano
  • Autor

A mozliwe ze z tego bedzie mi sie swiecic swieca zarowa bo mi sie swieci pozniej gasnie i za jakis czas znowu ? Czy trzeeba pod komputer podpiac i sprawdzic ?

Opublikowano

Migająca kontrolka świec żarowych sygnalizuje nieprawidłowe działanie któregoś z elementów osprzętu silnika lub niewłaściwe wartości mierzonych parametrów silnika.

Jeżeli dany błąd pojawia się podczas trzech kolejnych cyklów uruchomienia silnika , skutkuje to zaświecaniem kontrolki "CHECK"

Jaki błąd powoduje problem, dowiesz się odczytując pamięć błędów kompem z interfejsem i programem diagnostycznym , lub dowolnym testerem do tego przeznaczonym :)

W Twoim przypadku jak najbardziej nieprawidłowa praca klapy może powodować błędy, bo sterownik silnika sprawdza kąt otwarcia przepustnicy :hi::naughty:

Opublikowano
  • Autor

Ostanie pytanko i nie mecze a jak bedzie to zasyfine i ten egr to czym to umyc benzyna ?

Edytowane przez Darwek24

Opublikowano

To bardziej skrobanie niż mycie , na końcowym etapie możesz użyć ON-u i po tym PB95 :decayed:

Są też EGR-cleanery , wujek google służy pompcą : :P

Aż dziwne że tak łatwo myje, reklama czyni cuda :naughty:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Przy tych nowych wynalazkach do mycia EGR-ów, przepustnic zwracam uwagę na jedno - robić to z dala od elementów gumowych i plastików.

Sprawdziłem to na środku Liqui Moly - robi robotę, nagar zwala w oczach aż miło, nawet skrobanie jest niepotrzebne ale miałem w pobliżu nową lampę serwisową i troszkę mi plastik i lakier zżarło.

Opublikowano
  • Autor

Panowie jesdnak to EGR nawalal jak to jest lipnie wykonane poszla mi zebatka ta najwieksza dwa pierwsze zeby i przeskakiwalo i nie otwieralo klapy i blad na kompie ( siweca zarowa miga) i po jakims czasie zgasnie i znowu swieci a nie wie ktos moze czy mozna na czesci dokupic tego egra tam wystarczy te zebatke zmienic i hula po co dawac 550 zł

Opublikowano

obejrzyj dokładnie - raz ze masz wychlastaną zębatkę środkową to i na pewno 2 pierwsze ząbki na półksiężycu. zdejmij zębatkę i zobacz w której pozycji będzie miała największe ząbki i tak ją załóż aby w starcie egru odrazu ruszyło oskę.

sprawdź luz całej oski egru- złap za przepustniczke i popychaj ja góra/dół - nie powinna miec wogóle luzu - jesli ma tzn ze tuleja prowadząca oske jest wytarta - usterka nie naprawialna - egr kwalifikuje sie do wymiany

oraz spr szczelnosc pierscienia przepustniczki

zobacz

Edytowane przez SotoM