Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BLB] elementy znalezione po zdemontowaniu miski olejowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawa wygląda następująco chciałbym zapytać czy w tych silnikach turbina jest łożyskowana na łożyskach igiełdowych lub podobnych? Sprawa wygląda następująco turbina padła i ukrecilo wałek na turbie, mój zaje******* mechanik podczas wymiany oleju mi zerwał gwint na misie i wkecil większą śroba która nie trzyma. Postanowiłem to zrobić po bożemu i wykręciłem mise aby ją dać do spawania a tam na smokerze łożyska jak i giełdowe jakieś chyba 2 sprężynki i jeszcze coś. Mogę podesłać zdjęcia. Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia z czego to może być i czy zakładać mise. Ogólnie auto 1tys przejechało bez problemu.

Opublikowano

Turbina jest na łożyskach ślizgowych :decayed:

Żeby XXI wieku spuszczać olej przez korek w misce ?

Już dawno temu wymyślili wysysarki :P

Daj no zdjęcia co tam znalazłeś w misce olejowej , bo nie kumam o co biega :hi:

Opublikowano

Wysysarka moze i wyssie olej ,ale nie wszystki i syf tez zostanie na dnie z tym olejem

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Po wykręceniu korka i tak to co nie jest płynne zostanie w misce :P

Używając wysysarki ściągam z silnika więcej oleju niż zlatuje korkiem :)

Ale i tak są miejsca w silniku, gdzie i tak trochę starego oleju zostaje , ( magistrala olejowa, pompa oleju, obudowa filtra , popychacze hydrauliczne, napinacze hydrauliczne itp.) .

W 1,9 TDI PD w samej głowicy zostaje ok 100 ml oleju, jakoś nie słyszałem żeby ktoś zwalał pokrywę głowicy przy wymianie oleju i go odsysał :naughty:

Jak nawet w silniku zostanie z 5% starego oleju to nie ma to praktycznie żadnego znaczenia dla pogorszenia właściwości smarujących oleju nowego .

Zdecydowanie to nic w porównaniu z trybem Long Life, gdy stary olej musi zrobić drugie tyle kilometrów :hi::decayed:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Troche racji masz .z sciaganiem jest tak jak daleko wejdzie wezyk.jak zlapie dno michy to wybierze tyle co przez korek

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ale odbiegliscie od tematu. Co do zerwanego gwintu kupuje się tulejke naprawcza do korka miski. Tulejka kosztuje 18zl roboty na 30 min i masz wszystko szczelne i zostaje ori korek. Co do wysysania oleju to jedna i druga metoda jest dobra a jak ktoś nie ma wysysarki to spuszcza korkiem po to w końcu on jest. ;-)

Opublikowano
  • Autor

Zdjęcia podeślę jak wrócę z pracy. Nie znalazłem tego w misce tylko na smokerze. Wiem o tulejce ale powiedziano mi ze nie w wspawa mi jej na aucie bo olej podpływa i musze ja wykręcić i dziś będę miał gotowa. A zastanawia mnie te łożyska. Myślałem że mogą być z pompy oleju ale miałem mierzone ciśnienie i powiedziano mi ze jest ok

http://www.directupload.net/file/d/4113/h3dvxcyx_jpg.htm

coś takiego tam znalazłem

https://imageshack.us/i/ipgj4162j

Teraz powinno być ok

Opublikowano

btw co to jest smoker??? komin jakis?

Opublikowano

Zdjęcia podeślę jak wrócę z pracy. Nie znalazłem tego w misce tylko na smokerze. Wiem o tulejce ale powiedziano mi ze nie w wspawa mi jej na aucie bo olej podpływa i musze ja wykręcić i dziś będę miał gotowa. A zastanawia mnie te łożyska. Myślałem że mogą być z pompy oleju ale miałem mierzone ciśnienie i powiedziano mi ze jest ok

http://www.directupload.net/file/d/4113/h3dvxcyx_jpg.htm

coś takiego tam znalazłem

https://imageshack.us/i/ipgj4162j

Teraz powinno być ok

Te sprężynki i dekielki to chyba z popychacza hydraulicznego, a wałeczki może z rolki napędu pompek ?

Rolki dźwigienek zaworowych też są chyba w 2,0 tdi 16V na łożyskach igiełkowych :naughty:

Jak kultura pracy silnika nie budzi zastrzeżeń, to wcześniej był problem z którymś z tych elementów, a jak teraz chodzi jak sieczkarnia , to pokrywa głowicy do góry i szukać zonka :P

Edytowane przez piotrsob1

• 1 rok później...
Opublikowano

Wiesz juz co to bylo. Ja dzis znalazlem z misce jakies malutkie rolki 8mm na 1mm.

Opublikowano

Dzwigienki sterujące zaworami...może pozostałości po byłym właścicielu auta

Opublikowano

Wyglądają dokładnie tak http://www.directupload.net/file/d/4564/prdourjq_jpg.htm

O ich obecności dowiedziałem się zupełnie przypadkiem. Wysłałem moduł pompy oleju do przeróbki na większy zabierak po czym gość do mnie oddzwania i pyta co się działo z autem bo w module pełno rolek. Auto bez zarzutów dojechało do garażu więc z niedowierzaniem chwyciłem za magnes i...... tylko te 3 szt. wydobyłem. Najprawdopodobniej są też powodem uszkodzonego modułu pompy - luz osiowy na wałku. Zrzuciłem pokrywę zaworów i wszystko wygląda ok. Jesteś pewien, że to z dźwigienek?

Opublikowano

nigdzie indziej nie ma łozysk igiełkowych

dzwigienki zaworów

wałek sterujacy PPD

Opublikowano

potwierdzam , te rolki z dziwgienek pochodza ;(

ja także dowiedzialem sie o ich uszkodzeniu podczas kontrolki zabieraka.

niestety koszt szt 70-100zl (u mnie poleciala cala strona ssaca 8szt), i aby wymienic nalezy silnik zdemontować w dół :P

Opublikowano

Taka sytuacja? Zrzuciłem dziś wałki rozrządu... sprawdzilem wszystkie rolki i wyglądają bardzo dobrze. Zastanawiam się czy poprzedni właściciel był ze mną do końca szczery. Mam to auto od dwóch tygodni więc robię rozpoznanie. Dziś do niego dzwoniłem w tej sprawie i odpowiedział tak jak się spodziewałem: "Ja nic tam nie ruszałem. Ja nie wiem". Podejrzewam, że wcześniej musiało się coś wydarzyć i nie posprzątali do końca.

15lolo pytanie do Ciebie. Jak wyglądały Twoje uszkodzone? Obracały się normalnie? Zablokowały się? Już teraz zupełnie zgłupiałem. A może te rolki z moich pochodzą i trzeba je wyciągnąć zupełnie aby dobrze zdiagnozować.