Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Głuche pukanie z tyłu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie i panie jest problem już jakiś czas walcze i nic a mianowicie głucho stuka na nierównościach z tyłu wymieniłem amory na bilsteiny oraz cztery tuleje tylnej belki a dalej nic auto zachowuje się jakby nie miało z tyłu zawieszenia na trzepakach oczywiście jak zwykle nic nie widać. Może ktoś z was terz coś takiego przerabiał i ma jakiś pomysł bo już topie kase a nie ma efektów.

Opublikowano

Górne mocowanie amortyzatora sprawdzałeś ?

Opublikowano

Czy tak to brzmi?

Opublikowano

łączniki i tulejki plastikowe stabilizatora ,u mnie po wymianie cisza

Opublikowano
  • Autor

Górne mocowanie amortyzatora sprawdzałeś ?

no wiesz amory są nowe więc chyba dobrze założone

Czy tak to brzmi?

no nie tak bardziej głuche a co to było u ciebie

łączniki i tulejki plastikowe stabilizatora ,u mnie po wymianie cisza

też o tym myślałem ale sprawdzaliśmy i niby jest git

A teraz tak do wszystkich przepraszam po pierwsze za obsuwę z odp ale mam maluszka w domu i zajmuje mi cały czas

a co do tego pukania to walnięta niby jest tuleja górnego wahacza z lewej strony i ostatnio tak jeżdżę wpadam specjalnie na dziury raz jedną raz drugą stroną i takie wrażenie jakby to właśnie tylko z lewj biło mocno może to ta tuleja musze kupić ze śrubą bo stara siedzi na amen i zaóważyłem że nie ma na niej tej podkładki jak coś ruszę z tematem to będe pisał a tym czasem jeśli ktoś jeszcze ma jakieś sugestie to prosze pisać każda pomoc się przyda

pozdrawiam

Czy tak to brzmi?

no ci powiem że odsłuchałem jeszcze raz i to jet bardzo podobne co to takiego

Opublikowano

Nie mam pojęcia, nie doszedłem do tego..

Opublikowano
  • Autor

Nie mam pojęcia, nie doszedłem do tego..

ale coś wymieniałeś/naprawiałeś względem tego wiesz kiedy u mnie to pukanie jest najbardziej słyszalne gdy jade po polbruku i to dosyć równym

Opublikowano

Wymieniłem Amory i łożyska amorow i dalej to samo.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

a ja tuleje pod belką teraz to już chyba do śmierci mi wystarczą i amory mam zamiar wymienić tuleje na wahaczu górnym może to by było to ale na razie brak mi czasu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a ja tuleje pod belką teraz to już chyba do śmierci mi wystarczą i amory mam zamiar wymienić tuleje na wahaczu górnym może to by było to ale na razie brak mi czasu

U mnie takie głuche bicie z tył auta było spowodowane pękniętym mocowaniem linki ręcznego:) oglądnij dokładnie linke

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

U mnie takie głuche bicie z tył auta było spowodowane pękniętym mocowaniem linki ręcznego:) oglądnij dokładnie linke

Patrzyłem na te pierdoły wszystkie wydaje sie być w porządku ostatnio stanąłem za autem i bujałem to też puka tak jakby z wnętrza ja obstawiam mocowanie jak rozwiąże problem to napisze

Panowie odświeżę temat bo wymieniłem jeszcze górne mocowania amorków i dalej nic jak pukał tak puka bez amorka nie puka z puka ale one sa świeże o takim oznaczeniu może źle dobrane jakby ktoś coś wiedział czy to dobre amorki do mnie to niech napisze bo zaraz kupie nowe i się okaże ze znowu lipa oznaczenie amorków BILSTEIN 19-164489

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Głupie może pytanie, ale jak mocno dokręcasz amortyzator? Czy dokręcasz go na podniesionym czy opuszczonym aucie?

Opublikowano
  • Autor

Głupie może pytanie, ale jak mocno dokręcasz amortyzator? Czy dokręcasz go na podniesionym czy opuszczonym aucie?

Na podniesionym dokręcam jak mocno nie na chama i pneumatem

Opublikowano

Do dokręcania amortyzatorów nie wolno używać klucza pneumatycznego czy elektrycznego. Zawsze należy stosować klucz dynamometryczny i zalecany moment dokręcenia. Zbyt mocne dokręcenie amortyzatora może prowadzić do zerwania gwintu lub unieruchomienia (zblokowania) mocowania i złamania go w czasie pracy amortyzatora.

3. Dokręcanie amortyzatorów przeprowadza się dwuetapowo. Gdy auto jest na podnośniku, należy umocować amortyzatory za pomocą nowych śrub i nakrętek lekko tylko je dociągając. Następnie trzeba założyć koła, opuścić samochód na ziemię i dopiero wtedy dokręcić amortyzatory zalecanym momentem. Nie przestrzeganie tej procedury powoduje, że po opuszczeniu samochodu na ziemię, w miejscach mocowania, a szczególnie w tulejach metalowo-gumowych, powstaną szkodliwe naprężenia zginające

Chyba wszystko jasne :D

Edytowane przez Makale

Opublikowano
  • Autor

Do dokręcania amortyzatorów nie wolno używać klucza pneumatycznego czy elektrycznego. Zawsze należy stosować klucz dynamometryczny i zalecany moment dokręcenia. Zbyt mocne dokręcenie amortyzatora może prowadzić do zerwania gwintu lub unieruchomienia (zblokowania) mocowania i złamania go w czasie pracy amortyzatora.

3. Dokręcanie amortyzatorów przeprowadza się dwuetapowo. Gdy auto jest na podnośniku, należy umocować amortyzatory za pomocą nowych śrub i nakrętek lekko tylko je dociągając. Następnie trzeba założyć koła, opuścić samochód na ziemię i dopiero wtedy dokręcić amortyzatory zalecanym momentem. Nie przestrzeganie tej procedury powoduje, że po opuszczeniu samochodu na ziemię, w miejscach mocowania, a szczególnie w tulejach metalowo-gumowych, powstaną szkodliwe naprężenia zginające

Chyba wszystko jasne :D

myślisz że mechanicy sie tak pitolą zgodnie z instrukcjami jakoś inni tak wymieniają amorki i nic im nie stuka to co juz po rybach czy jeszcze mam tak spróbować jak napisałeś

Opublikowano

nie na 100% ale może mieć to wpływ. Jeśli będziesz miał wyjęty amortyzator, obejrzyj dokładnie sprężynę jeszcze i w/w.

Możesz też jeszcze zrobić jeden test, amortyzatory zapewne z prawej i z lewej są takie same, więc zamień prawą z lewą stroną i zobacz czy zmieni się strona pukania, jeśli tak, wina w amorku, jeśli nie wina gdzie indziej :D

Opublikowano

Możesz jeździć w zimę na letnich oponach. Auto jechać będzie... do czasu. Tak samo może być tutaj. Takich przykładów może być więcej. Czasem się robi inaczej i działa, a czasem nie. Może tu nie chodzi o luz, a coś jest za mocno skręcone.

Edytowane przez Makale

Opublikowano

Ja raczej obstawiałem, że za lekko ;)

PS. chciałbym zobaczyć tych mechaników, którzy skręcają elementy gumowe na podniesionym aucie :)

Opublikowano

Jakby to powiedział informatyk: rozłożyć i złożyć jeszcze raz.

Opublikowano
  • Autor

Jakby to powiedział informatyk: rozłożyć i złożyć jeszcze raz.

nie na 100% ale może mieć to wpływ. Jeśli będziesz miał wyjęty amortyzator, obejrzyj dokładnie sprężynę jeszcze i w/w.

Możesz też jeszcze zrobić jeden test, amortyzatory zapewne z prawej i z lewej są takie same, więc zamień prawą z lewą stroną i zobacz czy zmieni się strona pukania, jeśli tak, wina w amorku, jeśli nie wina gdzie indziej :D

jak wyjąłem amorek to nie puka albo odkręciłem tylko u dołu to tez nie puka a puka jedna i druga strona z jednej odkrecam to z drugiej puka i tak na zmiane spreżyny są całe auto bez amorków nie stuka taka magia