Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szuranie podczas przyspieszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od pewnego czasu zmagam się z uciążliwym odgłosem dziwnego szurania, jakby tarcia metalicznego jakiś elementów

w trakcie powolnego przyspieszania na 1 i 2 biegu. Przeglądając forum napotkałem na taki problem lecz bez rozwiązania.

Na sugestie użytkowników forum nic u mnie nie wniosło tkj.

- czyszczenie egr - wyczyszczone

- turbina - czyszczone łopatki - gdyż miałem problem przeładowania turbiny i wyłączania się turbiny przy prędkości ok 100km/h

Dodam że raz na tydzień zdaży się że po wciśnięciu pedału sprzęgłą słychać głośne chrobotanie ale czy to ma związek?

Sam już nie wiem czy to od sprzęgła? Czy dwumasa? Czy skrzynia? Czy turbina się kończy? Auto miało podniesioną moc więc jest

bardziej eksploatowana

Proszę o wskazówki

Pozdrawiam

Opublikowano

Zdejmij rurę idącą z filtra powietrza do turbiny i paluchami ( oczywiście na wyłączonym silniku :decayed: ) sprawdź luzy wirnika turbiny ( osiowy i promieniowy )

lekko wyczuwalne są dopuszczalne, ale jak się koleboce jak k..wie cycki to turbina na stół :kox:

Opublikowano

u mnie też są dziwne dzwięki podczas przyspieszania i dodawania gazu przy jednostajnej predkosci. Mechanik powiedział ze skrzynia sie sypie bo wylwli olej i były opiłki

Opublikowano

Kolego dwómas ci się kończy , mam u siebie to samo , spróbuj na zimnym silniku ruszając szybko wcisnąć sprzęgło przy około 2500 obrotach i potem z dwójki na trójkę też jak przekładasz też wysłuchaj czy nie szeleszczy intensywniej. Smar ze sprzęgła już się wytopił i szura jak się rozgrzeje to mi ustępuje ale to początek końca , jaki masz przebieg?

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za podpowiedzi

Kolega z warsztatu, który czyścił mi turbinę twierdzi że luzów dużych nie było więc może spróbuję test w dwumasą jak pisze kolega toma085.(Chociaż wiele osób sprawdza dwumasę poprzez gaszenie silnika i sprawdzanie czy buja silnikiem - u mnie nie trzepie budą narazie)

Ad skrzyni to byłem u fachowca od skrzyni i jak na złośc krążyliśmy i krążyliśmy a skrzynia nie chciała hałasować więc stwierdził że skrzynia dobra będzie i że 5 biegowe rzadko siadają.

Czas pokaże co padnie, ale nagorsza niepewność i to że człowiek boi się jechać gdzieś dalej poza miasto.

Edytowane przez Jacol33