Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Skacząca temperatura płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mój problem to dziwne zachowanie wskaźnika temperatury płynu chłodniczego. Auto nagrzewa się do 90st jak zwykle , ogrzewanie wraz z klimą działa jak należy ale wskazówka podczas jazdy opada z 90st do 0 albo z 90 na 30 i za chwile się podnosi na 90st i tak co jakiś czas. Nieraz przejadę 300 km i nic się nie dzieje a innym razem to po 20km tak opada i się znowu podnosi.Błędów brak, w warsztacie mechanik powiedział ze jest wszystko jest tak jak powinno być i że dopóki nie pokazuje ponad 90st to mam dalej jeździć (podczas jazdy testowej auto trzymało 90st bez żadnych skoków) . Auto odpala i jedzie jak należy nawet podczas dziwnego zachowania wskazań temperatury . Teraz pytanie gdzie szukać przyczyny???

Opublikowano

Wyczyść wtyczkę czujnika temp płynu, jeśli nie przejdzie to czujnik do wymiany.

Opublikowano (edytowane)

Gdzie ona się znajduje ???

Zapomniałem dodać ze błąd jest sporadyczny tzn przez tydzień nic się nie dzieje i tak wskaźnik poskacze kilka razy i znowu spokój jakiś czas i tak w kółko..

Edytowane przez ROBUŚ24
Opublikowano

Jeśli wyskoczył ci błąd i wskaźnik skacze to na 100% czujnik do wymiany. Nie wiem jaki masz silnik.

Opublikowano

Zapomniałem dodać ze błąd jest sporadyczny tzn przez tydzień nic się nie dzieje i tak wskaźnik poskacze kilka razy i znowu spokój jakiś czas i tak w kółko..

Miałem na myśli ze tak się dzieje , po podłączeniu komputera nie ma błędów...

Silnik 1.6

Na pewnym forum znalazłem podobny problem i wina była w luźnej kostce przy zegarach. Tak myśle ze jakby problem leżał w kablach to chyba powinno pokazywać błąd na komputerze ???

Opublikowano

Wyjmij przeczyść a bedziesz miał pewność, nie wiem gdzie jest czujnik wody w 1.6 bo nigdy nie miałem z takim styczności.

Opublikowano

Może ktoś wie gdzie jest ten czujnik ???

Albo ktoś miał podobny przypadek skaczącej temperatury jak u mnie ???