Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nowy wałek rozrządu pomocy , problem nie ustał

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jakies pół roku temu wymieniłem wałek rozrzadku , popychacze i panewki , ( wymieniał mi to mechanik) , auto chodziło glosno klekotało jak na wytarty wałek , problem w tym że wymieniłem wał a auto dalej chodzi tak samo głosno.. zalany olejem motul .

Opublikowano

Jaką masz ustawioną synchronizacje wałka?

Opublikowano

Nagraj filmik jak to chodzi.

Opublikowano

Albo zła diagnoza postawiona pół roku temu :decayed:

Daj no ten filmik , oblukamy jak to klekocze :P

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

wymieniłem wał

Wymieniłeś wał czy wałek?
Jak wsadziłęś jakiś tani zamiennik to sie nie dziw że klepocze z powrotem. Pewnie za wiele z niego nie zostało.
Jakiego oleju byś nie zalał i tak problem będzie występował/powracał.
Opublikowano

jak wałek to tylko ori z wyższych rocznikowo silników bez dpfa gdzieś widzialem wątek z których pasują. Zamienniki są wykonane z plasteliny :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

http://www89.zippyshare.com/v/1Jgm0QQv/file.html tylko audio jak naraize, ale nie slcyhac wyraznego dudnienia na tym nagraniu.. postaram sie zrobic jesli bedzie to konieczne lepsze w najblizszym czasie .

walek bym Kolbenschmidt , hydropopychacze INA , i panewki Glyco .

wymieniał mi to mechanik , ktory wczesniej wymieniał mi rownież kpl rozrząd.

Jaką masz ustawioną synchronizacje wałka?

szczerze nie mam pojecia, nie wiem czy w ogóle ten mechanik miał pojecie że cos takiego jest , czy tylko wyciagnal stare włozył nowe..

Opublikowano

U mnie na motulu ktory zalewalem od kupna auta czyli 3lat (specyfic od Dzika) silnik tez bardziej klekotal niz u znajomych ktorzy nie cudowali tylko lali castrola. Myslalem ze tak ma byc ale ostatnio postanowilem wymienic olej na castrola edge i moj silnik juz nie klekocze :-)

Opublikowano
  • Autor

Zalany Motulem u mnie pracuje ładniej, ale dudni wciąż , może faktycznie należy ustawic jakos synchronizacje, VCDS mam w razie potrzeby , licze na waszą pomoc

Opublikowano

U mnie na motulu ktory zalewalem od kupna auta czyli 3lat (specyfic od Dzika) silnik tez bardziej klekotal niz u znajomych ktorzy nie cudowali tylko lali castrola. Myslalem ze tak ma byc ale ostatnio postanowilem wymienic olej na castrola edge i moj silnik juz nie klekocze :-)

Darkle

Jaki lejesz 5w30 czy 5w40 ?

Ja tez leje olej od Dzika i nie mam problemów z tym ,ze ja zalewam 5w30 i zmiana co 6 -7 tyś ,wiem może przesada :decayed: ,ale 250 pln-ow to nie majątek.

Według mnie wymiana co 15 tyś to trochę za dużo :) .

Edytowane przez franciszek

Opublikowano

5W40 i wymiana co 10 tys.

Opublikowano

Czesta wymiana oleju niż,zakłada producent czyli jak ty 5 6 tys to nie lepsze rozwiązane tylko,gorsze niż poźniejsza wymiana czemu poczytaj na moto informacji. Powodzenia daje jeszcze temu silnikowi gora 80 000 i remont

Ja wymieniam co 12 13 tys. Olej ma,właściwości,smarne najwazniejsza jest lepkość a nie wymiana co 6 to,juz naprawde duzo za dużo

Opublikowano

ze ja zalewam 5w30 i zmiana co 6 -7 tyś ,wiem może przesada :decayed: ,ale 250 pln-ow to nie majątek.

Bogatemu wszystko wolno .... :grin:

Czesta wymiana oleju niż,zakłada producent czyli jak ty 5 6 tys to nie lepsze rozwiązane tylko,gorsze niż poźniejsza wymiana czemu poczytaj na moto informacji. Powodzenia daje jeszcze temu silnikowi gora 80 000 i remont

No ciekawa teoria z tą szkodliwością zbyt częstych wymian oleju :decayed:

Możesz dać konkretnego linka z uzasadnieniem ?

No chyba że odpowiednia zawartość sadzy w oleju poprawia smarowanie :)

Opublikowano

Ja wymieniam co 12 13 tys. Olej ma,właściwości,smarne najwazniejsza jest lepkość a nie wymiana co 6 to,juz naprawde duzo za dużo

Może i masz racje Łukasz,to czyli zyłem w nieswiadomosci :decayed::wink:

Podejścia do wymian nie zmienię :)

Dzięki i pozdrawiam :hi:

ze ja zalewam 5w30 i zmiana co 6 -7 tyś ,wiem może przesada :decayed: ,ale 250 pln-ow to nie majątek.

Bogatemu wszystko wolno .... :grin:

No ciekawa teoria z tą szkodliwością zbyt częstych wymian oleju :decayed:

Możesz dać konkretnego linka z uzasadnieniem ?

No chyba że odpowiednia zawartość sadzy w oleju poprawia smarowanie :)

Bogatemu mówisz Piotrek :decayed::grin::wink:

Opublikowano
  • Autor

Panowie prócz klekotania , dzis jechalem zapalila mi sie kontrolka od ESP i od swiec zarowych , auto nie reaguje na dodanie gazu, blad skasowalem , po 100metrach to samo .. wiece co może byc ? zalaczam bład z VCDs , http://www41.zippyshare.com/v/2M8gJptv/file.htmlprosze o pomoc, w miare możliwosci szybko..

pozdrawiam

Opublikowano

To błąd pedału gazu, miałem ten problem przy zatkanych odpływach wody z podszybia ( znajdują się one pod akumulatorem ).

Zawsze po mocniejszym deszczu lub myciu auta błąd powracał, znikał jak auto wysychało :decayed:

Po jakimś czasie doszedłem że to woda z podszybia zalewa kabelki od pedału gazu w obudowie ECU i po wyczyszczeniu odpływów jak na razie problem nie powrócił ( a było to ze dwa latka temu :decayed: ).

Co do klekotania i dudnienia to tragedii nie ma, ale ja na twoim miejscu zwalił bym pokrywę głowicy, posprawdzał broki czy są na swoim miejscu i przynajmniej organoleptycznie ocenił czy nić się z wałkiem nie dzieje :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Piotr odpływ był zapchany , po wyczyszczeniu go wszystko jest ok :) dziekuje za informacje . A co do walka , Borki ? Dam radę to sam poskładać pozniej?

http://fs5.directupload.net/images/151219/mkcyoc6x.jpgZałącza zdjęcie wiecie moze od czego jest ten luźny wężyk? Przy odłączaniu akumulatora na niego trafiłem.

Opublikowano

No powinny być cztery takie sztuki w końcach wałków dźwigienek pompowtrysków :

39b2b91724640efem.jpg

89ce476518e9d403m.jpg

Jak któryś wypadnie , to silnik ma małe ciśnienie w magistrali olejowej i nie zapewnia ono prawidłowego napełniania popychaczy zaworów, co w prezencie nam daje piękne dudnienie z dolotu :naughty:

Załącza zdjęcie wiecie moze od czego jest ten luźny wężyk? Przy odłączaniu akumulatora na niego trafiłem.

To jest odprowadzenie gazów z ori akumolatora .

Nie wszystkie zamienniki posiadają takie centralne odprowadzenie gazów i nie zawsze jest do czego go podłączyć :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Bede potrzebować jakas uszczelkę , lub jakies inne części ,do posprawdzania tych borkow ? Czy odkręcam pokrywę i sprawdzam ?

Opublikowano

Jak nikt nie "przyspawał" pokrywy głowicy na silikon, to nie ma problemu, konstrukcja uszczelki pokrywy zapewnia to że jest wielorazowego użytku :decayed:

Tylko nie brakuje debili którzy nawet nie zastanowią się jak ona działa i " na wszelki wypadek " wszystko smarują silikonem :P:grin:

Zdarza się to nawet w warsztatach powszechnie uznanych za " dobre ", przeżyłem to osobiście :)

Kurwiłem na czym świat stoi jak jakiś czas po naprawie uszczelki pod głowicą chciałem się dostać do wałka rozrządu, a tu zonk , przyklejona :naughty:

Łącznie ok . dwóch godzin zajęło mi jej " oderwanie " od głowicy czyszczenie powierzchni głowicy i samej uszczelki z silikonu.

I mimo że w jednym miejscu podczas tych prac się naderwała do połowy swojej szerokości to i tak była szczelna przez następne dwa latka, kiedy to przy następnej wizycie wymieniłem ją na nową :hi::decayed: