Skocz do zawartości
IGNOROWANY

elektryczne szyby brak plusa i domykania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem po małym zwarciu w instalacji musiałem wymienić wiązkę od szyb od strony kierowcy i połatać część kabli przy kostkach w przy nogach kierowcy. Coś pominąłem lub się spaliło gdyż nie było plusa po przekręceniu kluczyka do sterowania szybami zrobiłem to na krótko tzn do bezpieczników po przekręceniu kluczyka (jakoś działa).Problem w tym że zginęło opóźnienie po wyjęciu kluczyka na domkniecie szyb,i nie działa automat podnoszenia szyb oraz domykanie szyb.Co można zrobić gdzie szukać oryginalnego plusa co może być przyczyną jego braku i danych objawów

Opublikowano

Szyby x2 czy x4 i najlepiej jakbyś napisał ile pinów mają sterowniki szyb (wystarczy sprawdzić w jednym). Patrząc na rocznik auta pewnie będą 7 pinowe. :wink:

Podrzucę Ci schemat to posprawdzasz sobie co gdzie idzie i co mogło się zjarać.

Opublikowano

8464794600_1331490140.jpg

Może to trochę pomoże . Obrazek lewy górny róg.

Opublikowano

Oryginalnie za podtrzymanie tego + służy przekaźnik, z tego co pamiętam to ma numer 365 i jest głęboko schowany.

Opublikowano

Oryginalnie za podtrzymanie tego + służy przekaźnik, z tego co pamiętam to ma numer 365 i jest głęboko schowany.

Pewnie o to ten przekaźnik:

cfbd9a9673fb6.png

Opublikowano

sorki że nie odpisywałem na wlasny post w pierwszej odpowiedzi 2 el szyby przód.wydaje mi się że tym opóźnieniem steruje pompka centralnego i od niej gdzieś ginie gdzieś ten plus ma coś z tym wspólnego. Cos takiego mi się obiło o uszy i z tego co wiem po odłączeniu pompki szyby też nie działają, co do odpowiedzi kolegi ,,prezesik18" za tym przekaźnikiem nie mam już zasilania i o to chodzi co steruje tym przekaźnikiem ?? i co steruje automatem podnoszenia i opuszczania szyb bo automat w dół działa a do góry nie i zginęło jak wcześniej pisałem domykanie szyb kluczykiem