Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odbiór sygnału radiowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, ostatnio jeżdżę z kolegą jego służbową toyotą auris z 2013 r i on odbiera wiele stacji radiowych który ja nie byłbym w stanie odebrać w różnych miejscach np 50 km od słabego nadajnika jednej ze stacji radiowych, za chwilę łapie sygnał z innego oddalonego o 80 km. Ja z kolei w B5 gubię identyczny sygnał 15 km od nadajnika i mam wielką szarą strefę bez odbioru, ba nawet w domu nie jestem w stanie na wieży odbierać danej stacji radiowej jaka on ściąga z 80 km.

Pytanie moje jest więc takie - co można zrobić żeby w B5 mieć tak dobry odbiór? Narzeczona w Peugeocie 208 z tego roku też ma super odbiór nawet RMF Maxxx w Lublinie które nadaje z Kielc..

Czy wystarczy zmienić maszt anteny czy dłubać się trzeba w elektronice? Tą znam ale tylko z teorii, w praktyce gorzej więc liczę na jakieś proste rozwiązania :)

Opublikowano

Może wystarczy sprawdzić wzmacniacz antenowy , ewentualnie go wymienić.

Opublikowano

Wiesz może gdzie on jest umiejscowiony? To on odpowiada za odbiór tak? :)

Opublikowano (edytowane)

Witaj, wzmak znajduje się się w stopce anteny. Radio ori? Jeśli nie ori to - Podłączyłeś separator?

Edytowane przez kubix9417
Opublikowano

nie nie :/ kenwood dokupiony przez poprzedniego właściciela i tak zostało :/ Radio -> separator -> wzmacniacz -> antena tak?:) ogólnie gwoli formalności :D to wszystko znajduje się za radiem w kostce lub w tych okolicach czy umiejscowione jest gdzies indziej? :D

Opublikowano (edytowane)

Jeśli jest separator to ok, możesz ewentualnie sprawdzić czy jest podpięty pod dobry kabelek wychodzący z kostki zazwyczaj kolor niebieski badz niebiesko biały, sprawdz czy podaje 12v. Hmm... co to wmzaka szczerze to z tego co wiem, po jakimś roku w b5 montowano wzmaka, jeśli już montowano to zaraz pod anteną, jest wielkości zapałek. Zlokalizujesz go chyba pod lampka podsufitki bagażnika, ale nie jestem pewien.

edit. Chyba źle Cie zrozumiałem, czyli nie wyciągałeś radia? i nie wiesz czy jest separator?

Opublikowano

w drugi dzień świąt dopiero będę mógł się za to wziąć no i jeszcze go nie wyciągałem :/ pracę zaczynam i kończę codziennie jak jest ciemno i tak nie chce się po nocy za to brać tylko za dnia :/

Dzięki wielkie za rady :)) na dniach się za to zabiorę bo kurcze serio słaby jest odbiór.. przynajmniej w odniesieniu do nowszych aut, co prawda maszt anteny się mocno sypie już ale wymiana na nowy dużej poprawy raczej nie da, a przynajmniej nie takiej jakiej bym oczekiwał :D

Opublikowano

Podejrzewam, że poprzedni właściciel zapomniał zaopatrzyć radyjko w separator antenowy ;)

Opublikowano (edytowane)

haha możliwe :D łobuz z niego :D Wesołych Świąt ;)

sorry za double post ale dzisiaj przy zmienianiu pozycji cb radia wyjąłem radio i takie fotki udało mi się zrobić, na zdjęciach widoczny biały kabel zwisający koło nóg pasażera wydaje mi się że to od głośników z tyłu ale jest mega krótki i nie da się go podłączyć więc słabo:

swx38eri.jpg

yboygd98.jpg

akf5yi3i.jpg

3t7laf8t.jpg

także taka sytuacja;D

co ciekawe do kostki podpięte jest na kabelku coś czerwonego podłużnego plastikowego - wygląda jak taka wtyczka ale zakonczenie ma plastikowe - więc jak hdyby jest ale nie wiadomo po co;d nie udało mi się tego sfotografować ale no nie mam pojęcia co to:D jakies pomysły? :D

co do słabego odbioru, wiem że może maszt nie jest najwazniejszy ale ten mój juz serio jest sparciały;d pękł u dołu że leżał juz na dachu:D posklejałem tasmą izolacyjną więc rdzeń jest połączony góra z dołem, ale np guma już schodzi z górnej częsci i widać jak już to wszystko się sypie :/ wydaje mi się że też to jakiś wpływ na odbiór ma ;) Pozdrawiam ;)

Edytowane przez jan3k
Opublikowano (edytowane)

Hej ciężko coś stwierdzić, wypnij to radio z anteny i kostki ISO i wyciąg te wszystkie kabelki na zewnątrz i wtedy zrób fotki :) co do anteny to myślę że może mieć to jakiś wpływ wystarczy że w środku będzie skorodowana :)

Separator wygląda tak

http://audiocar.home.pl/FOTO/X/RAM-40.064/2.JPG

Opublikowano

kolor ma znaczenie? bo to co mi zwisało (jakkolwiek to nie brzmi :D) to nie był separator jak rozumiem?;d no antenka w strasznym jest stanie, nawet nie idzie jej odkręcić jakimś wd 40 trzeba będzie popsikać czy coś :D

Opublikowano

Separator wygląda zazwyczaj tak jak na zdj. Nie mam pojęcia co to może być. Najszybciej odepnij radio wyciąg wszystkie kable na zewnątrz maksymalnie, wtedy coś będzie widać :) anteny chyba tak nie wymienisz, montowana jest za lampką podsufitki. Musisz na spokojnie wszystko pooglądać, kolega raz kupił A3 to chyba 2 dni siedzieliśmy aby uaktywnić seryjny subwoofer :)

Opublikowano (edytowane)

no to masakra, może dzisiaj jak będę na wsi i pogoda dopisze to się będę dłubał :D dzięki ;)

edit: zobacz swoją drogą w jakim stanie była moja antenka :D poszła już do śmieci, cały dół skorodowany i sypiący się ;d masakra

jdel2uin.jpg

r4ash3hw.jpg

a i dodam że po usunięciu tej antenki odbiór się nie zmienił :D więc wydaje mi się że wszystkiemu winny był maszt ;d

Edytowane przez jan3k
Opublikowano

Więc wymieniłes antene? Co z odbiorem ? Nie rozumiem trochę tego co napisałeś :)

Opublikowano

w sensie że antenka poszła na śmietnik, bez antenki odbiór ten sam a nowej jeszcze nie mam :/ na dniach się pewnie przejadę do sklepu motoryzacyjnego i coś kupię ewentualnie z allegro :)

Opublikowano

Poszukaj na forum :) możesz założyć temat że kupisz cała antenę z mocowaniem, na pewno będzie lepsza niż byle co z motoryzacyjnego :)