Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zamarzniety(?) amortyzator? sprezyna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam w mojej audi a4 b5 pierwszy mroz przywial klopoty. To znaczy, wczoraj wszystko pieknie, jezdzilem i zalatwialem sprawy a dzisiaj rano bylo -5 i po zjechaniu ze spowalniacza myslalem ze usiade na ziemii. Po polsku: myslalem ze mi walnal amortyzator/zawieszenie/sprezyna/(?), po prostu lewe tylne zawieszenie nie pracuje, wjade w studzienke,w mala dziure to nieziemsko czuc uderzenie o ziemie, autem buja jak na statku. Stwierdzilem ze troche niemozliwe tak z dnia na dzien zeby walnelo zawieszenie bo wczoraj bylo wszystko pieknie ladnie i nic nie stukalo. Pomyslalem ze mogl zamarznac amortyzator. Przejechalem dzisiaj z 50 km i zadnej poprawy, ale jakby nie patrzac to temperatura caly czas na minusie i na + sie nie zapowiada. Garaz odpada. Czytalem tez ze mogl byc jakis wyciek i on zamarzl, a co do tego nie jestem pewny, wiem tyle ze przez ostatnie kilka miesiecy cos po tej stronie wlasnie trzeszczalo po obrocie koła, ale nic strasznego, ledwo co bylo to w ogole slychac az sie do tego przyzwyczailem.

Mial ktos takie cos kiedys, albo podpowie mi o co chodzi i co mam zrobic?

Opublikowano

Miałem tak w b5 jak przyszły mrozy. Wylał się amor i pomogła tylko wymiana.

Opublikowano
  • Autor

czyli wymieniam tylko lewy tylni amortyzator? ile cie to kosztowalo? bo z tego co patrze na allegro to nie jest to drogie, a auto odstawiam jakos za 2 tyg do naprawy i tak, to przy okazji moze i to sie zrobi. I jak mozesz to powiedz ile kosztowala osobno wymiana i zakup amora i jesli pamietasz to jakiej firmy.

Miales polift czy przedlift? chyba ze to nie ma znaczenia przy zawieszeniu

Opublikowano

czyli wymieniam tylko lewy tylni amortyzator?

Wymienia się parami.

Opublikowano

Dokładnie . Tylko parami bo w przeciwnym razie bujać będzie nadal.

Opublikowano

tak jak wyżej do zmiany amory :wink:

Opublikowano
  • Autor

Mniej więcej jaki koszt w takim razie ? ;) i jaka firma ? Nie chce najdroższej ale optymalnej , żeby jakos juz to jeździło :)

Opublikowano

Bilstein b4, sachs, kyb, monroe :)

Opublikowano
  • Autor

dzieki za odp wszystkim ;)

a jeszcze 1 pytanko, znalazlem monroe za 250 - 2 amory,2 odboje,2 oslony tylko ze bez sprezyn. Przy takim wylaniu, sprezyny tez sa konieczne? bardzo mozliwe ze sprezyna poszla czy nie bardzo ?

Opublikowano

po pierwsze sprawdź co poszło, jeśli tylko amor a sprężyna jest cała to po co ją wymieniać?

Edytowane przez pepik

Opublikowano

sprężyny zostawiasz swoje,

a czy coś z nią się stało,można stwierdzić dopiero po rozbiórce,

Opublikowano

Mam podobny problem, natomiast u mnie jak ustałem na bagażnik i podskakiwałem to autko ładnie chodzi.. Natomiast jeżeli te amortyzatory miałbym już w kiepskim stanie to mógłbym sprężyny z seryjnych amorów na gwint zarzucić? Springi kupowałem -60 H&R'y są w miare twarde to wtedy na używkę gwint jakiś by działało? Bo tlucze mi miłosiernie już ten amortyzator..

Opublikowano

mam to samo , tłukło sie jak cholera :/ u mnie az opoa schowała sie za nadkole :/ masakra wyglada strasznie jedzie sie jeszcze gorzej, dla pewnosci ze zamarzł amorek, podniosłem go na lewarku, kolo nawet milimetra nie drgło w doł wiec farelka 10 minut i opusciło sie, wyjechałem z garazu postawiłem i tak sobie zamarzł w pozycji gornej wiec nie wyglada jakby kielich wyszedł gora ale jazda jest tragiczna :/ amorki zamowione, odwilżo przybywaj bo musze to ogarnac hehe

Opublikowano
  • Autor

Hehe panowie tak z 2-3 dni i mrozy odejdą moze problemy tez. Mróz zaskoczył kierowców

Tak na marginesie jesli poszedł mi tez amortyzator i będę tym autem jeszcze jeździł z 2 tyg to cos poważnego moze pójść z racji tego ze jeżdzę na rozwalonym amorZe w tylnym kole ? Bo potrzebuje auta dzień w dzien a kasę będę miał dopiero za 2 tyg i wtedy odstawiam furę.

Edytowane przez 3lderslave

Opublikowano

uważaj na zakrętach, może Ci wyząbkować opone

Opublikowano
  • Autor

Mrozy puściły i amor rownież . Wszystko gra jak należy

Opublikowano

haha to teraz do następnej zimy możesz jeździć jak mrozy nie przyjdą :banan:

Opublikowano

haha to samo :)