Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Napięcie ładowania na zimnym i rozgrznym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mierzyłem napięcie ładowania akumulatora i robiąc pomiar na zaciskach akumulatora na wolnych obrotach, po nocnym postoju było 14,3 V, a robiąc taki sam pomiar ale na rozgrznym silniku po powrocie z drogi napięcie ładowania było 13,9 V. Jak włączyłem wszystkie odbiorniki prądu (światła, radio, grzanie szyby i lusterek, grzanie przednich foteli) to napięcie spadło do 13,65 V ale tym się nie przejmuję bo nigdy nie włączam tylu odbiorników na raz. Czy to normalne, że jak silnik popracuje i prawdopodobnie doładuje akumulator to napięcie ładowania spada, oraz czy te 13,9 V jest wystarczające ?

Edytowane przez bubbba

Opublikowano

Ja mam podobnie. Wynika to z tego,że im bardziej aku naładowany tym ładowanie się zmniejsza do jakiegoś określonego minimum.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki kolego za odpowiedź. Kolejny fragment wiedzy o wozidle nabyty :banan:

Opublikowano

ja bym się z tym nie zgodził u mnie zawsze trzyma 14,3 - 14,4v obserwuj temat bo pewnie kończy się regulator

Opublikowano
  • Autor

To koledzy jak to w końcu jest ? A4 B6 ma zawsze trzymać napięcie ładowania akumulatora na poziomie 14,3 - 14,4 V, czy tak jak u mnie i u kolegi Gregorski3 po pewnym czasie (po doładowaniu aku ?) ma schodzić do napięcia 13,9 V ?

Edytowane przez bubbba

Opublikowano

Regulator napiecia w wiekszosci alternatorow vaga ma zabezpieczenie termiczne i obcina ladowanie wraz z wzrostem jego tempeatury

Opublikowano
  • Autor

Czy dobrze rozumiem, że na rozgrzanym silniku temperatura panująca w komorze silnika powoduje, że regulator obniża napięcie ładowania ?Jeśli tak to kolejna koncepcja do wyjaśnienia :confused4:

U mnie zauważyłem jedną prawidłowość, że czy odpalam zimny silnik w temp 20 st C czy w temp 2 st C to na początku zawsze jest napięcie ładowania 14,3 V. Czyli niższa temperatura nie wpływa na podwyższenie napięcia ponad 14,3 V

Opublikowano

A ja myślę że szukasz dziury w całym.

Jak ładuje i nie masz problemów z rozruchem to nie zagłębiaj się tak i nie przysparzaj sobie problemów.

Opublikowano

ja bym się z tym nie zgodził u mnie zawsze trzyma 14,3 - 14,4v obserwuj temat bo pewnie kończy się regulator
Niezaleznie od ilosci wlaczonych odbiornikow pradu?

U mnie przy zerowym obciazeniu jest 14,2-14,3V.

Przy wszystkim wlaczonym, lacznie z klima ktora u mnie najwiecej energii pobiera (tak wychodzi z pomiarow), spada nawet do 11,6V. Dodam lekko obroty i wskakuje na 13,6V.

2 miesieczny aku juz musialem podladowac przy wiekszych mrozach. Wczesniejszy wytrzymal ledwo 3 lata i w miedzyczasie tez musialem go podladowac w zimie.

Opublikowano

Jericho zmierz ładowanie przy alternatorze

Opublikowano

Idealne ładowanie to 14,4v przy 13,5v zaczynaja sie problemy.