ciubas Opublikowano 10 Stycznia 2016 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Witam, Powiedzcie mi czy w naszym silniku też powinno się w niskiej temperaturze rozgrzewac pierw świece a potem dopiero odpalić? Ostatnio jak było - 12° C to odpalal mi trochę (akumulator miałem na 10%) więc pewnie też jest do wymiany bo, 20 do 50 ładuje się szybko a z 10 do 20 bardzo długo. I bardzo szybko spada do tych 20 znowu. Jaka jest procedura,takiego grzania świec?
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2016 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Przeczytaj instrukcje obslugi to nie boli, swiece przestaja grzac jak pyknie przekaznik, slychac w kabinie
ciubas Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2016 W instrukcji jest napisane, że wszystko dzieje się oczywiście automatycznie, więc ja się pytam czy można samochód do tego przygotować jakoś dodatkowo.Bo dziwne jest, że jak raz odpalę rano to się "trochę" męczy a potem za 2h odpalę znowu, to uruchamia się od razu.Stąd moje pytanie, czy jest jakaś dodatkowa procedura w manualu jak było to w przypadku przekręcania kluczyka do połowy a potem dopiero zapalenie silnika.
Kodzak33 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Z tego co wiem to świece grzeją nawet po odpaleniu auta przez jakis czas, ale dokładnie ile czasu to nie wiem.
Jakoob Opublikowano 10 Stycznia 2016 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Włącz sam zapłon (bez wciskania sprzęgła) i po paru sekundach sekundach odpalaj, powinen szybciej zaskakiwać.
ciubas Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2016 Włącz sam zapłon (bez wciskania sprzęgła) i po paru sekundach sekundach odpalaj, powinen szybciej zaskakiwać. Nie wyskakuje Ci wtedy kluczyk?
Jakoob Opublikowano 10 Stycznia 2016 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Nie wiem, jeżdzę B6 ale każdego diesla "bezkluczykowego" tak palę jak nie jadę prywatnym autem, bo faktycznie ufając elektronice palą ciężej.
kuebk Opublikowano 11 Stycznia 2016 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Ja u siebie obserwujac jak dlugo grzeje swiece to wychodzi ze przy ostatnich mrozach przed odpalaniem grzaly ~2,5s a potem troche dogrzewaly.
iwadrian Opublikowano 11 Stycznia 2016 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Ja u siebie poprostu wciskam sprzęgło, wkładam i naciskam kluczyk i sięgam po pas bezpieczeństwa, w tym czasie auto się odpala czyli jakieś 3 sekundy. Bez trzymania kluczyka oczywiście.
kuebk Opublikowano 12 Stycznia 2016 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Ale gdzie to jest widoczne? Potrzebujesz VCDSa i popatrzec w bloki pomiarowe.
ciubas Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2016 A myślałem, że widać to na desce, w jakiej sekcji, może są do wymiany, będę w stanie to z pomiaru wyczaić?
kuebk Opublikowano 12 Stycznia 2016 Opublikowano 12 Stycznia 2016 A myślałem, że widać to na desce, w jakiej sekcji, może są do wymiany, będę w stanie to z pomiaru wyczaić? Nie zrozumialem wogole o co Ci chodzi.
diesel_power Opublikowano 14 Stycznia 2016 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Ja po prostu w duże mrozy podgrzewam świece 2 albo i 3 razy zanim uruchomię silnik. Po prostu wkładam kluczyk do końca tak jakbym chciał odpalić ale nie wciskam sprzęgła i tym samym nie odpalam silnika, Jak kontrolka grzania świec zgaśnie to jeszcze raz wyłączam zapłon i znów bez sprzęgła kluczyk do końca i jak już kontrolka świec zgaśnie to wtedy sprzęgło i jeszcze raz wciskam kluczyk i silnik zapala jak latem a aku też mam już kiepski
ciubas Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2016 Gdzie na desce masz ikonę grzanie świec?
diesel_power Opublikowano 14 Stycznia 2016 Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Na obrotomierzu mniej więcej na wysokości 2.000 rpm U mnie świece grzeją dość szybko, nawet w duże mrozy szybko gaśnie kontrolka. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez diesel_power
RALF76 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Gdzie na desce masz ikonę grzanie świec? Zółta spiralka - zawsze się pojawia chodźby na chwilkę
ciubas Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2016 U mnie tylko mignie czasami jak jest bardzo zimno, fakt!
RALF76 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Opublikowano 14 Stycznia 2016 U mnie tylko mignie czasami jak jest bardzo zimno, fakt! im zimniej tym dłużej świeci
diesel_power Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 im zimniej tym dłużej świeci Zależy też od stanu samych świec, u mnie nawet po 8-9 godzinnym postoju na mrozie ok. -18C kontrolka świeci dosłownie sekundę.
Rekomendowane odpowiedzi