Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Jak sprawdzić ciśnienie doładowania ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam audi A4 1.8t jak mogę sprawdzić ciśnienie turbiny za pomocą programu polski vag.4.9 ,przepływomierz ,sondę lambda prosze o pomoc jeszcze jedno mam tempomat 1.8turboAEB rok1995 ktury nie działa jak powinien prubowałem się połączyć z sterownikiem przez vag ale nie chce się połączyć prosze o pomoc jak najszybciej [br]Dopisany: 17 Listopad 2008, 19:56_________________________________________________

mam audi A4 1.8t jak mogę sprawdzić ciśnienie turbiny za pomocą programu polski vag.4.9 ,przepływomierz ,sondę lambda prosze o pomoc jeszcze jedno mam tempomat 1.8turboAEB rok1995 ktury nie działa jak powinien prubowałem się połączyć z sterownikiem przez vag ale nie chce się połączyć prosze o pomoc jak najszybciej

Opublikowano

sprawdzenie turbo Vagiem AEB to troche problem

trzeba wpinac manometr w układ

sonda jest widoczna

tempomat tez tzreba przeprowadzic adaptacje

Opublikowano

w aeb nie sprawdzisz turba nie da sie zrobic logów w tej sekcji, sam przerabiałem :kwasny:

co do sondy to sprawdzisz tylko poprawnosc napiecia, co nie jest adekwatne do pełnej sprawnosci.

a tempomat to tak jak wyzej

Opublikowano

wepnij manomentr i bedzie jasne czy ładuje czy nie. Jak nie to zacznij od szczelności, jak Ok sprawdz DV , Wastegate, N75

Opublikowano
  • Autor

bardzo prosze o dokładny opis adaptacji tempomatu jakiego programu urzyć i jakiej wersji polskiej bo innej nie będe rozumiał krok po kroku moje auto to 1.8tAEB 1995r i bardzo dziękuje że ktoś wreszcie się odezwał :> bo nie wiem od czego zacząć

Opublikowano

bardzo prosze o dokładny opis adaptacji tempomatu jakiego programu urzyć i jakiej wersji polskiej bo innej nie będe rozumiał krok po kroku moje auto to 1.8tAEB 1995r i bardzo dziękuje że ktoś wreszcie się odezwał :> bo nie wiem od czego zacząć

...chyba trzeba bedzie zmienic temat,albo przeniesc,bo inny temat powinien byc do tempomatu

Opublikowano
  • Autor

co to jest DV , Wastegate, N75 ktoś napisał wcześniej prosze o odpowiedz

Opublikowano

oddaj auto do dobrego mechanika jesli nie masz zielonego pojęcia o aucie. A co to jest, poszukaj na forum

Opublikowano

Masz przecierz słownik na tym forum, wystarczy zaglądnąć :gwizdanie:
Opublikowano
  • Autor

w dobrym mechanikom nie ufam bo ich nie mam po prostu nie znam tych słów[br]Dopisany: 28 Listopad 2008, 18:47_________________________________________________Już raz bułem u mechanika robiłem turbo a dokładnie wymieniłem część zeliwnom z zaworem poniewarz zawór wyleciał ,część zeliwna była popękana mechanik wyjoł turbo z auta a ja kupiłem całom nową część turbo i załorzyłem mechanik wyregulował, auto zaczeło ciągnąć i przy zmianie biegu było słychać delikatne psyknięcie teraz po 2,5tyś kilometrów czuje że auto jest zamulone i słabnie nie sprawdzałem co może być przyczyną, ale zauważyłem że po wciśnięciu gazu nie słychać delikatnego psyknięcia podczas zmiany biegu. Auto już kupiłem z taką turbiną przy zakupie wogule nie ciągło nie wiem co robić,szukam pomocy ale wiadomo że wszytko kosztuje a mnie nie zawsze stać ,myśle kupić cały silnik ale to troche potrwa poniewarz muszę odłorzyć kase ale kto mi go wymieni nie wiem poniewarz przy naprawie turbo i wymianie rozrządu uszkodzili mi tempomat z którym do tej pory nie moge dojść do ładu

śilnik kod AEB chcę go wymienić poniewarz słychać rozrząd noi ciśnienie na 1,2,4cylindzre 8 atmos 3 cylinder 8,5 atmos troche mało myśle rze ktoś grzebał przy łańcuszku w głowicy bo po zakupie ciekła uszczelka pod klawiaturą ,auto durzo pali około 10,2na trasie a nie jerzdze szybko,więc rozkładam ręce i przepraszam za błedy ale przy takim problemie nie myśle o bykach jeśli ktoś morze mi pomóc co kolwiek to będe wdzięczny pozdrawiam

[br]Dopisany: 28 Listopad 2008, 19:29_________________________________________________prosze o pomoc,napisze że zakupiłem przewód diagnostyczny co mogę nim sprawdzić w usterkach opisanych w cześniej?

Opublikowano

na poczatek wykasuj bledy ,jakie sie pokaza,potem wejdz na forum w dziale ''diagnostyka,Vag'' i poczytaj,jak zrobic logi,jak juz zrobisz logi,to wrzuc na forum,albo przeszukaj forum sam(odpowiedz nie zawsze jest natychmiastowa) i znajdz jakies logi silnika,jaki ty masz i porownaj je-w ten sposob zaczniesz sie uczyc pewnych rzeczy sam,uzbroj sie w cierpliwosc

...czytaj,szukaj i zadawaj pytania-po to jest forum,ale wpierw upewnij sie,ze dany tamat juz byl-jesli tak,to podepnij sie,albo napisz PW do kogos itd,po pewnym czasie zrozumiesz dlaczego wielu z forumowiczow wkleja taki znaczek :szukaj:

...odpowiedz jest prosta-nikt nie lubi sie powtarzac,szukaj,szukaj,szukaj-internet,to kopalnia wiedzy...nie znajdziesz wszystkiego w jedna noc-zajmie ci to wiecej czasu,w miedzyczasie zaczniesz pomagac innym,kozystajac z tego,co juz wiesz-metoda prob i bledow dojdziesz do tego,co trapi twoj silnik,moze znajdziesz przyczyne,moze ktos na forum ma,lub bedzie mial podobny problem,w innej czesci polski,czy swiata inny mechanik,to naprawi i powie co to bylo...cierpliwosci,nie od razu Krakow zbudowali...poprzez forum czasem ciezko postawic diagnoze-nie zawsze objawy oznaczaja to samo

piszesz,ze nie masz ''psykniecia'' przy zmianie biegow-to moze byc cos z Dump Valve

po 2,5 tys auto jest zmulone -wlasnie wtedy powinno sie zbierac turbo,wiec moze gdzies jest nieszczelnosc-plus brak ''psykniecia'' zajrzyj tam,moze waz jakis sie po prostu zsunal i przepuszcza...zawsze zacznij od tego,co mozesz zrobic sam-zobaczyc,podjechac na jakiegos spota w okolicy-na pewno cos zauwazysz,lub ktos ci pomoze-

powodzenia :wink4:

Opublikowano
  • Autor

czy morze ktoś sprawdzić przy audi 1.8t AEB czy przy przegazowaniu trzymając z ciśniętego węrza dochodzącego do kolektora ssącego powietrze nie szarpie to znaczy takie uczucie jak by nie ruwno miernie leciało powietrze przez niego w momęcie wchodzenia na obroty prosze o odpowiedz

Opublikowano

czy morze ktoś sprawdzić przy audi 1.8t AEB czy przy przegazowaniu trzymając z ciśniętego węrza dochodzącego do kolektora ssącego powietrze nie szarpie to znaczy takie uczucie jak by nie ruwno miernie leciało powietrze przez niego w momęcie wchodzenia na obroty prosze o odpowiedz

Inaczej się ten system zachowuje bez obciążenia a inaczej z obciążeniem - teoretycznie powinien twardnąć ale tylko przez chwilę (wymieniając się odczuciami dokładnie tego nie sprawdzisz)

Opublikowano

w diselku po przegazowce i utrzymywaniu obrotow na poziomie 3tys. tego węża zacisnąc sie nie da. Jest bardzo twardy :przebiegly: :przebiegly:

Opublikowano
  • Autor

podejrzewam że mi się coś dzieje z turbo czy jest możliwe zeby wirnik mial takie luzy że trąca łopatkami o obudowe i w ten sposób wirnik nie uzyskuje okreslonych obrotów to znaczy nie kręci się wystarczająco szybko czy jest to możliwe? u mnie klapka turbo się otwiera sprawdzałem na wysokich obrotach tylko dziwne odgłosy dochodzą mnie z turbo gdy schodzi silnik z wysokich obrotów jak by wirnik trącał o coś[br]Dopisany: 01 Grudzień 2008, 21:40_________________________________________________u mnie terz jest twardy ale silnik diselku jet mocniejszym ciśnieniem doładowany u mnie turbo powinno dawać 0,6[br]Dopisany: 01 Grudzień 2008, 21:43_________________________________________________załamuje mnie moje audi :zemdlal: :zemdlal: :zemdlal:

Opublikowano

0,6 przy max doladowaniu,przy ok 3tys obr,(nie pamietam dokladnie ,jak jest u mnie,ale pewnie podobnie)w czasie jazdy-wiec to co innego-tak,jak pisze pawu,na postoju nie sprawdzisz tego dokladnie biorac to ''na oko'' :wink4:

wirnik ma delikatny luz,ale nie az taki,zeby uderzac o obudowe-po czyms takim pewnie rozlecialby sie w pyl i mialbys po turbo,jest to mozliwe,zeby sie krecil wolniej ,niz inne turba

jak mozesz ,to zdejmij dolot i zobacz,czy mozesz swobodnie pokrecic wirnikiem,przynajmniej jednego bedziesz pewien :wink4:

Opublikowano

robiłem turbo a dokładnie wymieniłem część zeliwnom z zaworem poniewarz zawór wyleciał ,część zeliwna była popękana mechanik wyregulował, auto zaczeło ciągnąć i przy zmianie biegu było słychać delikatne psyknięcie teraz po 2,5tyś kilometrów czuje że auto jest zamulone i słabnie

WG do regulacji. Kiepski ten mechanik.

śilnik AEB chcę wymienić poniewarz słychać rozrząd

Wystarczy wymienić łańcuszek i napinacz napędu drugiego wałka.

ciśnienie na 1,2,4cylindzre 8 atmos 3 cylinder 8,5 atmos

Minimalne 7,5 dopuszczalna różnica między cylindrami to 0,3. Pomiar na ciepłem silniku z wciśniętym pedałem gazu.

dziwne odgłosy dochodzą mnie z turbo gdy schodzi silnik z wysokich obrotów jak by wirnik trącał o coś

To cofające się powietrze przez zwalony DV - za 100zł kupisz nowy w ASO od TT :good:. Poszukaj na forum nr katalogowy.

Generalnie mniej histeryzuj, więcej szukaj - jest taka opcja, próbowałeś?

Łączem diagnostycznym wykryjesz tylko błędy zapisane w pamięci sterownika, mechanicznych usterek osprzętu turbiny (a takie masz) nie pokaże.

Życzę powodzenia.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za pomoc kupie zawór DV tak jak mówisz od audi TT jutro mam wolne to poszukam, kupiłem klocki hamulcowe firmy Jurid czy to dobre klocki?

Opublikowano
  • Autor

jakie są objawy zacierającego turbo? chodzi mi o początkowe stadium