Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Pompa olejowa, łańcuszek koła zębatego - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przeciez na kole napedowym walu masz blokade

Nie na kole napedowym, a na kole zębatym od rozrządu ale to nieważne bo i tak blokujesz wał korbowy - błąd moim zdaniem jest w tym, że wcześniej zwalniasz blokadę na wałku wyrównoważającym, a dopiero po tym "dopychasz" koło pośrednie.

Na mój gust powinno się najpierw dopchnąć koło pośrednie, później dokręcić 4 śruby na wału wyrównoważającym a dopiero po tym zdjąć blokady ;)

Opublikowano

Byłem ostatnio na przeglądzie i poruszyłem ten temat. Powiedzieli mi tak jak wspominał kemal2, że w grę wchodzi tylko zestaw naprawczy (zębatki zamiast łańcuszka), który z robocizną w ASO to koszt około 5000 PLN ;(. Przy mnie koleś odbierał auto po tym zabiegu + jakieś dodatkowe sprawy i dostał rachunek w kasie na 6,5 klocka. Aż mi się żal gościa zrobiło... :confused4:

Pytałem też, czy była lub będzie jakaś akcja serwisowa związana z tym tematem i niestety podobno nic takiego nie było i raczej nie będzie.

U mnie na szczęście jeszcze nie ma objawów, ale z tego co tutaj wyczytałem i tego co mi powiedzieli w ASO na każdego przyjdzie pora. Więc chciałem zapobiegawczo zapytać, czy jest jakiś sposób rozwiązania tego problemu poza ASO i ich niezdrowymi cenami? Może ktoś jest w stanie sprowadzić taki zestaw w normalnej cenie?

Opublikowano

To teraz ja Wam coś powiem - mam problem z cholernym BLB i jego łańcuszkiem. Nie mam ochoty wywalić łącznie ok 5.5 kzł za wałki i ich wymianę.

Przeanalizowałem wiele spraw i podam Wam gotowe rozwiąznie (sam je u siebie zastosuje w połowie stycznia).

Więc istnieją silniki poprzeczne i wzdłużne 2.0 TDI 16V 140 KM.

Różnią się one obecnością wałków - we wzdłużnym są wałki w poprzecznym ich nie ma. Jak wskazuje praktyka te silniki bez wałków nie pracują wcale gorzej jak te z wałkami :polew:

Więc podaje gotową receptę na uzdrowienie raz na zawsze naszej Audicy z problemu cholernych wałków:

- bierzemy tzw. słupek silnika z motoru poprzecznego np BKD,

- zmieniamy w nim miskę olejową i smok pompy oleju na te z motoru AJM/AWX/AVF,AVB .... - ponieważ pompa oleju w BKD jest identyczna jak ta z 1.9 PD i blok też jest taki sam na dole w płaszczyźnie przylegania miski olejowej,

- zmieniamy pokrywę plastikową góry silnika czyli tzw dekiel na ten zw wzdłużnego motoru,

- być może będzie trzeba zmienić osłonę paska rozrządu na tą ze wzdłużnego motoru.

Taki "słupek" uzbrajamy osprzętem i powstaje nam 16V 1.9TDI powiększony do 2.0bez wałków, imbusika i innych cholernych niedopracowanych "patentów" BLB :kox:

Bardzo ważna sprawa - "poprzeczny" dawca musi być z roku modelowego 2007 lub młodszy bo we wcześniejszych pękały głowice :thumbdown:

Opublikowano

W serwisie we Wroclawiu taki zestw naprawczy kosztuje 4000zl.+wymiana 1000-1500zl.wlasnie dzwonilem i pytalem :wallbash:

Opublikowano

Nie chcę jeszcze Kolegom robić płonnych nadzieji, ale po dogłębnej analizie dostępnych na półkach VAG części jestem w stanie (z dużym prawdopodobieństwem) podać metodę na uzdrowienie BLB za cenę ok 250 zł + koszt robocizny. Metodę na to podam pewnie za ok 2-3 tygodnie jak przećwiczę to na własnym motorze. Dodam też, że oprócz nieszczęsnego kółka wahliwego na wale korbowym to rozwiązanie eliminuje też zabierak pompy oleju :cool1:

Dołączę oczywiście do tego pełną dokumentację zdjęciową by nie było, że przesuwam podłużnice jak niektórzy :polew:

Opublikowano

jaro4444 trzymam kciuki i z niecierpliwością czekam na rezultaty Twoich pób. Powodzenia!! :good:

Opublikowano

kemal2 niedostepne bo nie ma na magazynie czy niedostepne bo juz nie produkuja.

Z tym nie produkują to poszalałeś. Muszą to robic jeszcze przez kilka dobrych latek po zakończeniu produkcji autka...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

WITAM,

KUPIŁEM JAKIEŚ 2 MIESIĄCE TEMU Z NIEMIEC A4 Z 2005 ROKU Z SILNIKIEM BLB z przebiegiem 96000 (udokumentowany) I PO KILKU DNIACH USŁYSZAŁEM HAŁAS. POJECHAŁEM DO KOLEGI MECHANIKA KTÓRY WZIAŁ SIE OD RAZU ZA ZLOKALIZOWANIE PRZYCZYNY TEGO HAŁASU. PO ZDJĘCIU MISKI OLEJOWEJ Z KTÓREJ HAŁAS DOBIEGAŁ OKAZAŁO SIE ZE KOŁO ZĘBATE NAPĘDZAJĄCE POMPĘ OLEJU JEST LUZNE NA WALE. NA SZCZESCIE UDAŁO MI SIE ZNALEZC silnik na częsci który był od turana z 2007 rok. I nastepnie wstawilem z niego do mojego silnika tryb z pampa oleju. i wszystko jest juz ok. Samochód chodzi elegandzko i równiutko. natomiast uniknełem wiekszych kosztów. nie stety kosztowało mnie to 1500 zł z robocizną, ale zawsze mogło byc gorzej

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam,

a nie dało by rady wstawić jakoś zwykłej pompy olejowej jak właśnie w bkd jest zamiast tych wałków.

jak sie da to jak ile roboty jakie koszty,

Opublikowano

witam,

a nie dało by rady wstawić jakoś zwykłej pompy olejowej jak właśnie w bkd jest zamiast tych wałków.

Dałoby bez wiekszego problemu. Ale sinik pracuje nierowno bo wał jest inaczej wyważany w motorach z wałkami.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

witam,

Dałoby bez wiekszego problemu. Ale sinik pracuje nierowno bo wał jest inaczej wyważany w motorach z wałkami.

witaj i jak poradziles sobie z tym problemem

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

WITAM. JEŚLI NIE MASZ CIŚNIENIA OLEJU W SILNIKU 2.0 TDI (140 LUB 170KM) TO ZNACZY ŻE MODUŁ SIE ROZLECIAŁ-W SERWISIE KOSZT CAŁOŚCI TO 4200ZŁ.

NIE TRZEBA BYĆ NAIWNYM I KUPOWAĆ CAŁEGO MODUŁU-WYSTARCZY ŻE WYMIENISZ WAŁEK KTÓRY NAPĘDZA POMPĘ OLEJU.KOSZT NOWEGO WAŁKA WYRÓWNOWAŻAJĄCEGO U MNIE TO 2000ZŁ(NOWY) LUB REGENERACJA Z GWARANCJĄ 800ZŁ.ZASTANÓW SIĘ ZANIM WYWALISZ PIENIĄDZE SERWISOWI TEL. 509 174 141

Opublikowano

tomek 509174141 ale nie musisz krzyczec zeby o tym wszystkim powiedziec !!!

Opublikowano

nie krzyczę-- tylko chcę pomóc innym jeśli mają problem...4200 a 800 to chyba różnica...pozdrawiam