Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Różnica sily hamowania tył 30%

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie

Dziś byłem na przeglądzie i diagnosta powiedział mi ze mam słaby hamulec tył od str kierowcy (lewy) Dodał ze rożnica mieszy prawy a lewym jest 30 %. Zapytałem co może być nie tak powiedział być może zapieczny tłoczek więc chciałbym w piątek zacząć od naprawy . Może ktoś ma jakeis fotki opisy jak sie za to zabrać:) Czekam na wasze opinie co jeszcze można sprawdzić miedzy innymi dlaczego jest tak slaby hamulec ..dodam ze od puki je mam tył zawsze jakoś słabo hamował i tarcze lapały nalot rdzy dos mocny .. Pisać co sprawdzać :) Z góry dziekuje

Opublikowano

Zacisk rozbierz i zobacz, pewnie prowadnice juz przyciete i trzeba wszystko przesmarowac, tloczek tez moze rdze zlapal wiec trzeba nowy wsadzic i po krzyku

Opublikowano

miałem podobnie w swojej b5, po wymianie prowadnic ( śruby gładkie z zewnątrz, w środku z gwintem :) )

problem ustał koszt niewielki takiego zestawu naprawczego cztery prowadnice, śruby i cztery gumki ,

Opublikowano

Na tłoczek jest specjalny smar - kup sobie, tubki po 5zł. Pamiętaj tylko, że tłoczek z tyłu może być wkręcany i to, że nie będzie się chciał wcisnąć nie znaczy, że jest zapieczony. Jego trzeba dociskać i wkręcać.

Opublikowano

Wiem z tym tloczkiem ze jest wkrecsny panowie podesle ktos z was zdj link z tym zestawem bo widze tylko gumki i sam tloczek

Dodam ze tloczek chodzi prowadnicę tez ladnie pracują ale hamulec slaby widac nawet to po tarczy przyrdzewialej

Prosiłbym tez gdzie znajdę te prowadnicę w zacisku co kolega pisal

Opublikowano

te prowadnice o których kolega wspominał, to jest ta część w jarzmie, do której przykręcasz śrubami zacisk. Prowadnice są osłonięte gumką, wewnątrz jest smar. Nie powinny mieć luzów, powinny ładnie dać się wsuwać i wysuwać.

http://google.plczesc/zestaw-naprawczy-zacisku-hamulca-autofren-seinsa-d4845c,audi,a4-8d2-b5-1994-11-2001-09,1-8-125km,5-253-4614-100807-0-351-d4845c.html

Opublikowano

Delikatny luz maja ale jest tam smar i dobrze chodzi wiec potrzeba wymiany❓ zastanawiam sie jak wygląda to prowadzenie w zacisku co wykreca tloczek

dziwi mnie to ze zacisk pracuje a hamulec slaby

i mam pytanie co do tloczka czy w wszystkich mog]delach jest rozmiar 38mm???

Opublikowano

Wyciągnij je, wyczyść i napchaj nowego smaru. Ja daje textara takiego, bo nie spływa.

Co do gumek itp. to musisz popatrzeć, żeby ci pasowały, bo czasem te do prowadnic nie chcą pasować. Ja do siebie kupowałem jakieś najzwyklejsze i pasowały.

Wypychałeś i wpychałeś tłoczek bez problemów?

Jest jeszcze opcja, że się tam zapowietrzyło.

Opublikowano

Wymienialem pól roku temu klocki to się wkrecal dobrze dodam ze ręczny dziala hamulec tez nozny ale jest slabszy o 30%od prawego i tu szukam przyczyny