Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Wymieniłem już 2 razy tarcze i dalej trzęsie przy hamowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

elo, w czerwcu 2008 jak kupowałem a4 poprzedni właściciel powiedzil mi ze trzeba wymienić tarcze hamulcowe przednie bo troszkę trzęsie. Wymieniłem je w lipcu na nowe oczywiście klocki tez nowe, pojeździłem około miesiąca i znów zaczęło trząść podczas hamowania. Sadziłem ze to zawieszenie ponieważ na nierównościach słyszałem stuki w zawieszeniu, pojechałem na szarpaki i powiedziałem diagnoście w czym tkwi problem. Facet powiedział ze na 100% tarcze krzywe i żebym wymienił na nowe.Udałem sie do jeszcze dwóch innych mechaników i diagnoza była taka sama "krzywe tarcze". Wiec zmieniłem drugi raz tarcze na nowe i wszystko było ok. ale do czasu po upływie około miesiąca znów czuje wibracje podczas hamowania. W sklepie powiedziano mi ze tarcze mogły być gorące a ja wjechałem np. do kałuży i sie zwichrowały.Za drugim razem uważałem żeby tarcz nie przegrzewać i omijałem kałuże jak tylko moglem. Nie mam pojęcia jaka może być przyczyna. Może ktoś z was miał tak, proszę o pomoc

Opublikowano

1. czy po zalozeniu nowych tarcz zastosowales sie do zasad i zalecen producenta o okresie docierania?

2. jakiego producenta to byly tarcze i klocki?

3. może zaciski już maja duze luzy na prowadnicach?

Opublikowano
  • Autor

na pudelku i w pudelku nie było zdanych informacji o jakichkolwiek zaleceń producenta, ale stosowałem te dostępne na forum. Tarzce mam "Hans pries topran", a klocki "Delphi" w sklepie w którym kupowałem, to towary z wyższej polki. Luzu na prowadnicach chyba nie ma ,ale to sprawdzę.

Opublikowano

Sprawdź piasty, ja miałem taki efekt jak właśnie nawaliła mi piasta w jednym kole.

Na poczatku myślałem, że to krzywa tarcza. Przetoczyłem, dalej to samo. Przetoczyłem drugi raz, nie pomogło. Założyłem nowe tarcze, dalej trzęsło. Okazło się, że to wina piasty

Opublikowano
  • Autor

ale ty zakladales tarcze i trzaslo od razu po zmianie, u mie po przejechaniu okolo 1000 km. tak sie dzieje

Opublikowano

Tarzce mam "Hans pries topran", a klocki "Delphi" w sklepie w którym kupowałem, to towary z wyższej polki. Luzu na prowadnicach chyba nie ma ,ale to sprawdzę.

To co założyłeś to najgorsze badziewie dostępne na rynku więc może tutaj tkwi problem.

Jeżeli to są towary z "wyższej półki" to ja nie chcę wiedzieć co to za sklep :wink4::tongue4:

Warto też sprawdzić to co napisał Tomek (letallec).

Opublikowano

To co założyłeś to najgorsze badziewie dostępne na rynku więc może tutaj tkwi problem.

Jeżeli to są towary z "wyższej półki" to ja nie chcę wiedzieć co to za sklep :wink4::tongue4:

Warto też sprawdzić to co napisał Tomek (letallec).

Też tak myślę i wydaje mi się, że temat tarcz/klocków zawsze będzie nie do końca jasny ... .

Jako przykład podam niby takie dobre ATE, ktore w moim samochodzie rozlazło się po ok. 15 tkm ... (warstwa cierna odkleiła się od metalowej podstawy - "oczywiście" oś przednia, auto waży 2 tony :kwasny:).

I nie kupowałem tego na giełdzie ... .

Zmierzam do tego, że w przypadku hamulców najlepiej chyba jednak będzie zacisnąć zęby i kupować je w ASO ... (jeszcze nigdy nie widziałem, żeby ori klocek rozleciał się tak jak u mnie).

:hi:

Opublikowano

Audi to właśnie ATE :gwizdanie:

To, że okładzina się odklei od metalu, to normalne, ale nie powinno to w niczym przeszkadzać. U mnie ori (ze znaczkiem) odkleiło się na tylnej osi w aucie ważącym 1350kg i nie widzę w tym nic niewłaściwego.

Opublikowano

Audi to właśnie ATE :gwizdanie:

To, że okładzina się odklei od metalu, to normalne, ale nie powinno to w niczym przeszkadzać. U mnie ori (ze znaczkiem) odkleiło się na tylnej osi w aucie ważącym 1350kg i nie widzę w tym nic niewłaściwego.

audi to nie koniecznie ATE

z tego co sie orientuję bardzo dużo jest Zimmermanna oraz Brembo

Opublikowano

z tego co sie orientuję bardzo dużo jest Zimmermanna oraz Brembo

Ostatnio jedna z osób kupiła klocki w ASO i były FERODO :wink4:

Opublikowano

Jak tarcze to tylko ATE,brembo,lucas.

Opublikowano

To, że czasami się rozsypią dobre markowe hamulce to nic dziwnego - Prawo Murphy'ego. Zawsze sie trafi trefny model.

Co do firmy to jest różnie. Najczęściej jest tak, że producent ma kilku sprawdzonych dostawców, którzy spełniają jakieś tam normy i standardy. Bierze od tego, od którego w danym momencie jest taniej

Opublikowano

Jeżeli chodzi o audi to w żadnym przypadku ATE.

Bo prawda jest taka, że tarcze ATE nie nadają się do wielowahaczowego aluminiowego zawieszenia.

I twierdzi tak właśnie ATE, tylko nie powie tego publicznie.

W BMW z podobnym zawieszeniem są identyczne przypadki, po niedługim okresie użytkowania takich tarcz wyczuwalne jest bicie podczas hamowania.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o audi to w żadnym przypadku ATE.

Bo prawda jest taka, że tarcze ATE nie nadają się do wielowahaczowego aluminiowego zawieszenia.

I twierdzi tak właśnie ATE, tylko nie powie tego publicznie.

W BMW z podobnym zawieszeniem są identyczne przypadki, po niedługim okresie użytkowania takich tarcz wyczuwalne jest bicie podczas hamowania.

shogun, nie bardzo rozumiem?? Co ma wspólnego tarcza hamulcowa z budową zawieszenia??
Opublikowano

no, ja tez bardzo jestem ciekaw..... :polew: :polew: :polew: :polew:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

problem rozwiazany, piasty byly zarosniete rdza i tarcza nie przylegala do niej idealnie co powodowalo prawdopodobnie przegrzanie i wykrzywiania sie tarcz .uwazam temat za zamkniety

Opublikowano

Sam to robiłeś i nie wyczyściłeś dokładnie wszystkiego? :confused4: Bo chyba nie w warsztacie. Kurde, szkoda transferu, na takie zapytania :thumbdown:

Opublikowano

kurde, a co z tymi ATE na wielowahaczowym zawieszeniu?

Opublikowano

kurde, a co z tymi ATE na wielowahaczowym zawieszeniu?

a niby co ma byc ????

wykrzywiają się ????? :polew: :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

problem rozwiazany, piasty byly zarosniete rdza i tarcza nie przylegala do niej idealnie co powodowalo prawdopodobnie przegrzanie i wykrzywiania sie tarcz .uwazam temat za zamkniety

Właśnie miałem ci to zasugerować, ale widzę, że sam już na to wpadłeś. Miałem kiedyś podobny problem w C-klasie żony. Po zdjęciu starych tarcz został kawałek (może 2x2mm, wysokośc ok 0,5-1mm !) rdzy i tarcza nie przylegała idealnie, co powodowało bicie.