Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Samochód dla mamy - dojazdy do pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A fabii 2 w tej kwocie się nie znajdzie? Moja żona jeździ taką skodą 1,4 ben+gaz i jesteśmy zadowoleni. Auto mamy od nowości czyli od 2008r. obecnie na liczniku jest 120kkm i żadnych większych problemów nie ma. Przy obecnych cenach lpg żona po mieście robi ok. 320km za 65zł. Części eksploatacyjne są w dobrych cenach. Jedynie co trochę razi po oczach to twarde plastyki w środku, ale skądś ta cena zakupu się bierze.

Pozdrawiam, Łukasz

Macie 1.4MPI czy 1.4 16V?

1,4 16V

Pozdrawiam, Łukasz

Opublikowano

Hmm... pomyślałem jeszcze o 1.9SDI (bez turba, bez dwumasy, bez zmiennej geometrii) :decayed:

Opublikowano

Miałem polo 6n2 z silnikiem 1.4mpi, polo 9n3 z silnikiem 1.4 16v, corsę d z silnikiem 1.2, teraz użytkuję auto żony yariskę II po lifcie z 1.0

Corsy nie polecam, po pierwsze bardzo sztywny, mało komfortowy zawias, po drugie pomimo tego, że blacha w ocynku i auto z przebiegiem lekko ponad 30 tyś. to pojawiły się klasyczne przypadłości opla, czyt. ruda :wink: przy styku tylnych błotników ze zderzakiem, to standard w corsach d

W polo 9n i 9n3 od silników z kodem bky, problem z zamarzającą odmą w zimie został już rozwiązany i generalnie auto do polecenia. Częstą wadą w polówkach 9n/9n3 z silnikiem 1.4 są padające poduszki silnika.

Teraz ujeżdżam żony yariskę i po przejechanych 10 tyś. odkąd ją mamy nie mam temu auto nic do zarzucenia, kompletnie bezobsługowe, zawias cichszy i bardziej komfortowy niż w wymienionych powyżej, realne spalanie w mieście 5,5-6 litrów, dynamika w mieście zupełnie wystarczająca, na trasy nadaje się średnio (tutaj byłby lepszy 1.3 ale tylko do wersji przed liftem tj. do 2008 roku, później został zastąpiony nowszym 1,33 który już nie jest tak bezawaryjny). Odnośnie jeszcze 1.0 to pomimo wykastrowania w yarisie II tego silnika do 3 cylindrów kultura pracy jest w porządki, w środku nie odczuwam drgań, na wolnych obrotach praktycznie go nie słychać. Miejsca naprawdę sporo, przesuwana tylna kanapa. Jakość plastików i spasowania ok, w corsie było je słychać zdecydowanie bardziej.

Opublikowano (edytowane)

Odgrzeje kotleta

Do połowy sierpnia muszę kupić drugi samochód, kwestia jest czy będzie to coś małego w stylu Lupo czy A8.

Ciezko określić teraz co chce, ma to być EKONOMICZNE, być może diesel tym razem.

Rozglądam się za A4, A6 i innymi markami i nie mogę się zdecydować.

Wiem że chciałbym zostać przy całym napędzie ponieważ przydaje się i jeśli nie muszę to nie chciałbym się z nim rozstawać.

Ostatecznosc to Golf4 ale w wersji 110 lub pokrewne.

Samochód ma być albo tani do roku czasu albo konkretny i już zostanie a później zastanowię się co z moim zrobię.

Co do kasy: nie pytajcie proszę, mogę wydać na auto £100 a mogę przeznaczyć też £6k. Samochód ma mieć to coś, co mnie przekona do niego i mając dwa auta, nie może pochłonąć fortuny na jego doprowadzenie do stanu użytkowania.

Piszcie proszę z autopsji, nie za słyszalne wieści od wujka, cioci bo ktoś tam kiedyś tak powiedział i ten ktoś wam tak przekazał.

Za pomoc serdecznie dziękuję :)

Wysłane z GT-I9505

Edytowane przez RumJanek