Nowak50 Opublikowano 5 Lutego 2016 Opublikowano 5 Lutego 2016 Witam. Ostatnio zauważyłem wyciek oleju pomiędzy zaworem egr a układem dolotowym. Poniżej wstawię fotki. Moje pytanie jest takie czy zawór jest do wymiany czy puściła uszczelka.Bardzo proszę o rady i ewentualne koszta naprawy.
lukasz51237 Opublikowano 5 Lutego 2016 Opublikowano 5 Lutego 2016 Można powiedzieć, że zawór jest do wymiany, ale można tak jeździć jeśli Ci to w niczym nie przeszkadza to nie ruszaj.
Nowak50 Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Opublikowano 5 Lutego 2016 a ile kosztuje taki zawór oryginalny bądź jakiś porządny zamiennik i czy można samemu to wykonać ?
cupek97 Opublikowano 5 Lutego 2016 Opublikowano 5 Lutego 2016 Jeśli wyciek jest bardzo duży to jest prawdopodobieństwo zapalenia, ponieważ olej cieknie na gorący układ wydechowy. Z tego co się orientuję to zawór warto kupić nowy bo nigdy nie wiadomo jak długo wytrzyma używany, koszt nowego to około 300/400zł.
lukasz51237 Opublikowano 5 Lutego 2016 Opublikowano 5 Lutego 2016 Jeśli wyciek jest bardzo duży to jest prawdopodobieństwo zapalenia, ponieważ olej cieknie na gorący układ wydechowy. Z tego co się orientuję to zawór warto kupić nowy bo nigdy nie wiadomo jak długo wytrzyma używany, koszt nowego to około 300/400zł. Trochę tutaj straszysz kolegę, olej ma bardzo wysoką temperaturę zapłonu i musiało by go być bardzo dużo żeby się coś tam zapaliło.
Nowak50 Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Opublikowano 5 Lutego 2016 a jest coś co bym musiał wykonać dodatkowo przy wymianie egr'a
Nowak50 Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Opublikowano 5 Lutego 2016 wyczytałem że niektórzy przy okazji czyścili cały układ dolotowy z oleju i montowali oil tank catch. czy taki zabieg ma sens ?
piotrekrkk Opublikowano 5 Lutego 2016 Opublikowano 5 Lutego 2016 Jeśli oleju jest sporo to wymiana egr tylko zamaskuje sprawę, podejrzana jest turbina Wysłane z mojego LG-V490 przy użyciu Tapatalka
Nowak50 Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Opublikowano 5 Lutego 2016 jak patrzyłem to na zewnątrz turbinka jest sucha i podczas jazdy niezauważam złej pracy. jakich oznak mogę szukać w stosunku do turbinki ? wiem ze w dolnym wężu od IC był mały przeciek oleju ale mechanik przy wymianie oleju mówił ze wszystko ok i to pewnie dlatego ze olej miał 21 tys przebiegu bo poprzednik zagranica robił Long Life
BoskiMario Opublikowano 5 Lutego 2016 Opublikowano 5 Lutego 2016 U mnie po regeneracji turbo i zamontowaniu catch oila EGR jest suchy. Warto spróbować też wyczyścić EGR i cały dolot przy okazji. Na jakiś czas będziesz miał spokój. Natomiast jeżeli turbo rzyga olejem to lepiej szybko coś z tym rób bo to trochę niebezpieczna sprawa. Jak turbina zaciągnie olej to już będzie po ptakach.
sssV Opublikowano 6 Lutego 2016 Opublikowano 6 Lutego 2016 Kazdy doladowany silnik bedzie mial olej w dolocie. Bo tak. Zdejmij waz na dole, jak wyleci no szklanka to moze byc problem z turbo, jak nie to jezdzij.
Nowak50 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Opublikowano 6 Lutego 2016 ok jak bd na kanale to sprawdzę to, dzięki za wszystkie odpowiedzi
bziko86 Opublikowano 21 Lutego 2016 Opublikowano 21 Lutego 2016 i jak sprawdziles czy masz duzo oleju w dolocie?
Nowak50 Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Opublikowano 22 Lutego 2016 jeszcze nie byłem bo musiałem ogarnąć się z sesją. teraz przy czasie zobaczę
Rekomendowane odpowiedzi