motokamilos Opublikowano 12 Lutego 2016 Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Witam serdecznie Mam problem od 2 tygodni pojawił sie niepokojacy dźwiek z silnika. Dźwiek pojawia się przy zejsciu z obrotow podczas jazdy oraz przy probie na biegu jałowym. Dźwiek dochodzi z Turbo. Turbina laduje cisnienie auto ma moc. Wczoraj podczas jazdy pierwszy raz pojawił nagly spadek mocy auto (turbina przestala dzialać) Auto odstawione na kilka godzin i kolejna jazda już turbo pracuje z powrotem. Co juz sprawdzilem. -Podczas zwiekszenia obrotow dzwigienka od zaworu podnosi sie (okolo 0.5-1 cm) -sa cisnienia na weżykach od zaworu (tego przy turbinie) oraz tego na gorze silnika Przesylam film ponizej , bardzo proszę o pomoc kolegow z forum https://www.youtube.com/watch?v=KQayh0ilsAE&feature=youtu.be Edytowane 12 Lutego 2016 przez motokamilos
iwadrian Opublikowano 12 Lutego 2016 Opublikowano 12 Lutego 2016 Normalka, Olej to. W AWX też tak miałem. Tutaj możesz sobie poczytać http://a4-klub.pl/index.php?/topic/10345-b6-awx-niepokojacy-dzwiek/
Ralen Opublikowano 13 Lutego 2016 Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Ja nie wiem czy taka normalka Dziwi mnie fakt że nikt nie doszedł do tego, dlaczego i skąd taki dźwięk.Kupiłem auto 2 lata temu i tego dźwięku nie było. Turbawka ładnie pracowała, ale od 3 miesięcy też się pojawiło. Póki co olałem temat bo oleju mi prawie nie ubywa i w zasadzie nic się nie dzieje. AWX nie ma czasem jakiegoś blowoffa albo wastegate czy coś w tym stylu ? Bo to taki dźwięk trochę jakby powietrze cofało się na łopatki, zamiast uchodziło zaworkiem. Jeżeli jestem w jakimś grubym błędzie to mnie proszę naprowadźcie. Edytowane 13 Lutego 2016 przez Ralen
sssV Opublikowano 13 Lutego 2016 Opublikowano 13 Lutego 2016 geometria do czyszczenia, mialem to samo. Po wyczysczeniu dzwiek zmalal o polowe bo jak kolega wyzej pisze to jest standard.
motokamilos Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Rodzice maja te samo auto z identycznym silnikiem , sprawdziłem u nich jest ten sam dźwięk tylko nie aż tak glośny jak w mojej audi. Spróbuje użyć preparatu do czyszczenia turbin tylko bez wyciagania turbo sie nie obejdzie? Edytowane 15 Lutego 2016 przez motokamilos
Ralen Opublikowano 15 Lutego 2016 Opublikowano 15 Lutego 2016 Może dziurawa gruszka turbiny i kierownice turbo chodzą nie tak, jak powinny ? Może uszkodzony zaworek źle steruje podciśnieniem przy odpuszczaniu gazu? Ja bym Ci proponował podmienić zaworek N75 i zobaczyć czy będzie różnica. Gdzieś w kilku tematach czytałem, że wymiana tego zaworka rozwiązywała problem. Moj AWX od jakiegoś czasu ma to samo, wcześniej przez 1,5 roku tego nie było więc tak być nie powinno Wczoraj przegoniłem mojego AWXa do oporu na 3 i 4 biegu jak tylko się dało, aż pod 5k i o dziwo jak dojechałem do domu, to tego dźwięku nie było Rano na zimnym silniku turbo schodząc z obrotów nie chrobocze, dopiero słyszę chrobotania po jakimś czasie pracy (może jak się nagrzeje).
motokamilos Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Opublikowano 15 Lutego 2016 Faktycznie jutro sprawdze .. zastanawiam sie czy mozna zrobic sztuczne podcisnienie tzn (weżyk ze strzykawka podlaczony pod zawor) tak zeby mozna było recznie sterowac gruszka i kontrolowac ruchy sztangi. Wtedy bedzi mozna zaobserwowac czy dźwięk sie pojawia przy takim sterowaniu. Co do tego N75 wie ktos jakie powinno byc cisnienie?
sssV Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 Co do tego N75 wie ktos jakie powinno byc cisnienie? Na gruszcze -0.55bara to minimum.
lukasz51237 Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Rodzice maja te samo auto z identycznym silnikiem , sprawdziłem u nich jest ten sam dźwięk tylko nie aż tak glośny jak w mojej audi. Spróbuje użyć preparatu do czyszczenia turbin tylko bez wyciagania turbo sie nie obejdzie? No jak chcesz czyścić geometrię to musisz turbo zdemontować, żadne preparaty Ci nie pomogą Na początek zrób porządne logi, bo to, że złapałeś tryb awaryjny i, że Twoje turbo raz słychać, a raz nie to jeszcze nie oznacza, że trzeba je ruszać. 1
Rekomendowane odpowiedzi