pytnik Opublikowano 21 Listopada 2008 Opublikowano 21 Listopada 2008 witam mam problem nie grzeją mi świece podgrzewacza po sprawdzeniu okazało sie ze świece ok przekażnik ok tylko brak minusa odpowiedzialnego za sterowanie przekażnikiem tzw załaczanie po spieciu na krótko grzeje ale bez przerwy myśle ze któryś czujnik jest odpowiedzialny za to ze nie załacza pytanie tylko który lub co jest przyczyną kolor kabla przy przekażniku nr 307 to niebiesko brązowy.
Sztomel Opublikowano 22 Listopada 2008 Opublikowano 22 Listopada 2008 za podawanie minusa na przekaźnik podgrzewaczy płynu chłodzącego odpowiedzialny jest sterownik silnika czyli ECU a on wysterowuje przekaźnik na podstawie temperatury chłodziwa podawanej mu przez czujnik temperatury chłodziwa w silniku więc albo czujnik temp. silnika padł albo podaje zawyżone wartości temperatury albo wina leży po stronie braku styku na gniazdku/wtyczce przy ECU lub w samym ECU - wartości temperatury podawane przez czujnik temp. silnika odczytasz za pomocą Vag'a w grupie 007, pamietać też musisz, że podgrzewacz w zależności od temperatury otoczenia podaje najpierw sygnał na jedną ze świec a jak temperatura jest bardzo niska to na dwie pozostałe i wtedy grzeją wszystkie świece podgrzewacza ale ich grzanie zaczyna się dopiero w chyba przy temperaturach poniżej 0*C (ale nie znam dokładnej wartości granicznej temperatury przy której grzeje pierwszy stopień podgrzewacza), z tego jednak co wiem to wczoraj po południu były jeszcze temperatury dodatnie a dopiero dziś nad ranem był przymrozek (przynajmniej w moim miejscu zamieszkania).
dark79 Opublikowano 22 Listopada 2008 Opublikowano 22 Listopada 2008 jezeli mowa o podgrzewaczy płynu chłodzącego (3 świece w układzie chłodzenia z tylu glowicy) to sterowane sa przez klimatronik, włączasz je jak naciśniesz grzanie przedniej szyby na klimatroniku - przycisk nad przyciskiem AUTO, a jezeli chodzi o swiece od grzania silnika to ECU załącza je gdy temp otoczenia spadnie ponizej 5 stopni, odpowiedzialny za to jest czujnik temp plynu
pytnik Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Opublikowano 22 Listopada 2008 koledzy to jest ten cztero pinowy co odpowiada za swiece ??????
pytnik Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Opublikowano 22 Listopada 2008 mam pytanie jak sprawdzic ten czujnik czy jest sprawny świece załacza gdy tem spadnie do 5 lub ponizej a podgrzewacza nie ???
dark79 Opublikowano 22 Listopada 2008 Opublikowano 22 Listopada 2008 podgrzewacz tylko załącza się ręcznie z panelu klimatronika, nie ma automatycznego załączania gdy spadnie poniżej 5iu stopni, ten czujnik 4ro pinowy daje info o temp do kompa silnika i na deske, a czy czujnik jest sprawny mozesz sprawdzić vagiem i odczytać jaka jest temp silnika, na temat czujnika znajdziesz info na forum
grzanek85 Opublikowano 22 Listopada 2008 Opublikowano 22 Listopada 2008 dark 79 a jak wyjasnisz jak ktoś nie ma klimatronika a ma podgrzewacz??
grzanek85 Opublikowano 22 Listopada 2008 Opublikowano 22 Listopada 2008 JA a podgrzewanie mam i to orginalne
dark79 Opublikowano 23 Listopada 2008 Opublikowano 23 Listopada 2008 o a włączają ci się te świece w jakiś określonych warunkach??
Sztomel Opublikowano 24 Listopada 2008 Opublikowano 24 Listopada 2008 przecież pisałem, że podgrzewacze są sterowane przez ECU a nie ręcznie, ja mam Golfa Mk4 TDI z klimą manualną, podgrzewacz znajduje się w każdym typie silnika TDI w Mk4 - podobnie jak w silniku 1Z i chyba AHU w Golfach Mk3, owszem przy klimatroniku przyciskiem włączy się podgrzewacz ale tylko dlatego, że ECU porówna temperaturę płunu chłodzącego w silniku z wymaganą - konieczną do ogrzania przedniej szyby przy zimnym jeszcze silniku - działa to tak samo jak włączenie klimatyzacji przy wolnych obrotach - ECU podaje wtedy sygnał do nastawnika pompy wtryskowej lub na pompowtryski, który zwiększa dawkę paliwa aby silnik nie zgasł pod obciążeniem pracującej sprężarki klimatyzacji.
pytnik Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2008 koledzy czujnik sprawdzony jest ok a swiece mimo to dalej nie grzeja co moze byc ?czyszby ecu walnęło?
dark79 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Opublikowano 2 Grudnia 2008 z tego co widziałem na schemacie to są dwa przekaźniki od tych świec i dwa bezpieczniki, jeden 25A drugi 50A, bezpieczniki i przekaźniki znajdziesz na podszybiu w tej czarnej skrzynce gdzie jest ECU od silnika.
pytnik Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2008 obydwa sprawdzone i bezpieczniki tez brakuje tylko sterowania minusami po dodpieciu minusa na krótko przekazniki działają I SWIECZKI GRZEJA ALE SAME NIE ODPALA CO STERUJE MINUSAMI TYCH PRZEKAZNIKÓW?? Ma ktos moze schemat tego podgrzewacza i moze mi podesłac byłbym wdzieczny.
dark79 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Opublikowano 3 Grudnia 2008 masa wychodzi prosto z kompa silnika, piny 6 i 26
paweldkomornik Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Witam Pytnik mam to samo i doszedłem do tego samego momentu i nie moge znaleźć co steruje tymi przekaźnikami. Jak doszedłeś to daj znać [email protected]
dark79 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Opublikowano 7 Stycznia 2009 nie mam pojecia co powoduje załączanie tych świec, jedno co na bank je włącza to klimatronik
Sztomel Opublikowano 7 Stycznia 2009 Opublikowano 7 Stycznia 2009 przecież pisałem, że steruje nimi sterownik silnika !!!
pio911 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Ja mam 2 czujniki temperatury jeden jest czarny 4 pinowy a drugi niebieski 2 pinowy jest umieszczony przy tych świecach grzejnych . Układ u mnie uruchamia się bez włączania podgrzewania szyby przedniej na klimatroniku (uruchamia się w kilka sekund po uruchomieniu silnika ) .Można to zaobserwować np. na oświetleniu wnętrza samochodu delikatnie przygaśnie w momencie załączenia grzania. Do włączenia się układu musi być spełnione kilka warunków np prąd ładowania , stan akumulatora , temperatura zasysanego powietrza może tu jest problem
Rekomendowane odpowiedzi