Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wyciek oleju , gazowanie na zimnym , drgania silniku , dym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam audi a4 b5 1.9 ahu , mam dośc poważny problem ponieważ silnik zaczął brać olej , ostatnio na zimnym mój błąd trochę przygazowałem do ok 3 tyś obrotów i silnik zamulił trzymał się na ok tyś obrotów i wiecej nie chciał strasznie się trząsł , na dodatek trochę dymu poleciało. Maiłem kiedyś podobny przypadek odpaliłem samochod chciałem troszkę ''podgrzać'' przygazowałem i mi tak samo zaczął się trząść, musiał trochę pochodzić i się ustatkować i wszystko grało... Co może być przyczyną ? Jakieś propozycje ?

Opublikowano

Sprawdz kompresje bo moze koncza sie pierscienie i jak na zimnym przegazuesz to moze ci olej rzucic ktorego na zimnym auto tak latwo nie przepali

Opublikowano (edytowane)

Jak to mam sprawdzić ? Może ktoś jeszcze ma jakieś propozycje ?

Edytowane przez mks1948
Opublikowano

Podjedz do mechanika. Wykreci ci swiece i wkreci czujnik. Ty krecisz rozrusznikiem a on zczytuje wynik. I tak kazdy cylinder po kolei. Oczywiscie trzeba odpiac kostki od pompy zeby nie zapalal.

Opublikowano (edytowane)

Co jeżeli będzie słaba kompresja ? A jeżeli będzie dobra ? Dodam też że przy egr w układzie dolotowym tak jakbym miał olej

Edytowane przez mks1948
Opublikowano

Podwieszają się zawory w głowicy - normalne w tym wieku auta i półmilionowym przebiegu (po polsku - 170 tys km) - do roboty prowadnice + popychacze + uszczelniacze - ale cenowo to robota więcej warta niż cały nowy silnik.

No i kto rozsądny gazuje zimny silnik na postoju ?!

Opublikowano

Co jeżeli będzie słaba kompresja ? A jeżeli będzie dobra ? Dodam też że przy egr w układzie dolotowym tak jakbym miał olej

Każdy diesel ma trochę oleju w dolocie, na zapoconych egrach ludzie jeżdżą nawet nie wiedzą i nic się nie dzieje.

Teraz już dobrze chodzi?

Opublikowano

Niedługo widzę wizyta u mechanika mnie nie ominie . Czy zostawić mechanika z problemem czy opowiedzieć mu co moze być i zeby zacząc od kompresji po wymianę prowadnic,popychaczy i uszczlniaczy ? Ile wyniesie taka naprawa ?

Opublikowano

Niedługo widzę wizyta u mechanika mnie nie ominie . Czy zostawić mechanika z problemem czy opowiedzieć mu co moze być i zeby zacząc od kompresji po wymianę prowadnic,popychaczy i uszczlniaczy ? Ile wyniesie taka naprawa ?

Więcej niż drugi silnik - serio

Opublikowano (edytowane)

hmm to co robić w tym wypadku ? Z tego co wiem ok 70 tyś km temu był robiony remont silnika

Edytowane przez mks1948
Opublikowano

Ty robiłeś czy tak powiedzieli ? Parę lat temu kupiłem Caravelle Syncro - sprzedający pięknie opowiadał o remontach zarówno silnika (pierścienie może i nowe ale tłoki grzechotały jak kastaniety wąsatego meksykanina) jak i skrzyni ( łoj , zapomniało się o łożysku - ale tylko jednym )- skończyło się na wsadzeniu zamiast 2.4 5-cyl zwykłego 1.9 tdi z passata i zakupie skrzyni biegów od Holendra - teraz jeździ bez zaglądania pod maskę bo sam to robiłem i wiem co mam. O A4 B5 polift "jedyny taki" 2000 rok przypowieśc następnym razem

Opublikowano

Ojciec kilka lat temu zlecił mechanikowi remont silnika także wszystko było zrobione

Opublikowano

Nie daj sie wkręcić w remont przez ludzi którzy po 2 zdaniach wróża remont. Ten silnik to pancernik i nic mu sie nie stało, najprawdopodobniej zaciągnął oleju z dolotu i dlatego sie zamulił, normalny objaw dla tego silnika. Rozgrzej silnik do 90C i pokatuj go dobrze z 15 min i auto nabierze wigoru.

W tym silniku bardzo wazna jest dawka paliwa i kąt wtrysku dlatego przydało by sie zrobić logi.

Opublikowano

Jak na zimnym sie trzęsie kopci na bialo/szaro to podwiesza zawory. Wystarczy zmienić sprężyny zaworowe. Wczesniej pomiar ciśnienia oleju na zimnym/ciepłym.

Jak na zimnym po przegazówce sie trzęsie kopci na bialo/szaro to podwiesza zawory. Wystarczy zmienić sprężyny zaworowe. Wczesniej pomiar ciśnienia oleju na zimnym/ciepłym.

Opublikowano

Kąt wtrysku był ustawiany