Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Mocne stuknięcia z tyłu 1BV Avant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Blaszka nie koniecznie, to raczej ta guma....pewnie się wyciera i nie jest odpowiednio sztywna, przez co słychać te stuki - to teoria, a co pokaże praktyka to tylko wymiana przyniesie.

Opublikowano

Mocowanie stabilizatora? Ktore to na tum schemacie? Ta blaszka mocujaca ta gumke o ktorej rozmawiamy?

Ja to czasem czuje az na plecach jak sie przenosi przez nadwozie.

Łącznik stabilizatora, źle nazwałem trochę ;-)

http://imged.pl/lemforder-lacznik-stabilizatora-tyl-audi-a4-b6-b7-2-7077040.html

Opublikowano

Takie dzwięki z przodu jednoznacznie ustały po wymianie łączników stabilizatora...może to jest właściwy trop :wink:

Opublikowano

Przyłącze się do tematu, mam identyczny problem tylko że mam zawieszenie 1BE. Dziwne stukanie z tyłu raczej po dziurach przy większej prędkości tego nie słychać tylko własnie przy ruszaniu bądź hamowaniu. Strasznie mnie to denerwuje. Byłem nawet przed zimą z tym w HPA Rzeszów posprawdzali wszystko i nic. Jedynie co to była mowa o wyżej wspomnianych gumach na drążku. Ale jakoś to widoczne czy wyczuwalne nie było. Do tej pory nic z tym nie robiłem. Szukając dalej przyczyny na przeglądzie okazało się że tylne amortyzatory mają po około 47 % i rzeczywiście przy większych nierównościach wpadają w delikatną wibracje i huśtanie. W domu odkręciłem sobie jeszcze koła i sprawdzałem te amorki wizualnie i okazuje się że odboi już prawie połowy nie ma. Wszystko wskazywałoby na to, że to jest przyczyną. Ale po przeczytaniu tematu wymiana ich chyba nie pomoże. W każdym bądź razie muszę kupić amorki i pytanie czy ktoś się orientuje jakie potrzebuje do zawieszenia 1BE? Mam nie czytelne oznaczenie amorków. Przy okazji wymienie też te gumy . Piszcie może komuś udało się uporać z tym problemem.

Numer amortyzatora już znalazłem w załączonej Etce

Opublikowano
  • Autor

Ja wymieniłem wczoraj te gumy, zdam relacje czy pomoglo.

Opublikowano

ok czekam oby to było to . U mnie na zakrętach przy małej prędkości jest to słyszalne. Dzisiaj się wsłuchałem

Opublikowano

Mam ten sam problem, przy ruszaniu i hamowaniu pukanie i slychac tylko przy malych predkosciach. Tez mam zamiar sie za to wziac ale jesli ktos by mnie nakierowal bylo by prosciej. Zawias mam 1be caly tyl jeszcze w oryginale

Opublikowano
  • Autor

Niestety nic nie pomogło, dalej jak stukało tak stuka. Także u mnie to nie było od gum stabilizatora.

Przynajmniej mam nowe, tamte były od nowości nie wymieniane ;)

Opublikowano

Ja będę w tygodniu robił wahacz przód,dolny- tylny, oraz łączniki stabilizatora tylnego. Może to coś przyniesie, bo szczerze mówiąc mam już dość tych stukow....

Opublikowano
  • Autor

Prędzej zamiast tych gum obstawiałbym łączniki stabilizatora tylnego. Może to prędzej pomoże.

Opublikowano

Ja się długo męczyłem z tym stukaniem i nie mogli dojść co to stuka.

Później podczas robienia przeglądu diagnosta powiedział że łącznik stabilizatora tył (jedna strona miała straszny luz)

Jak odkręcił mi mechanik łącznik to rozpadł mu się w rękach :facepalm:

I pukało głównie przy cofaniu i gdzieś przy hamowaniu przy niskich prędkościach.

Podczas jazdy nawet na przejeździe kolejowym była cisza :huh:

Więc chłopaki pojedźcie na stację dajcie 20 zł za diagnozę i sprawdźcie zawias, zwłaszcza łączniki stabilizatora.

Opublikowano

Z tą diagnozą to nie jest tak malinowo....ja jestem po dwóch. Pierwsza to wahacze gorne - 1200 poszło z portfela i dalej stuka. Druga diagnoza, to wahacz banan.....w środę wymieniam. Łączniki kupiłem profilaktycznie, być może wymiana coś wniesie...

Opublikowano
  • Autor

Wymieniasz jedno i drugie w tym samym czasie? :) Bo jak tak to nie będziemy wiedzieli co pomogło.

Opublikowano

Teraz wahacz, a za kilka dni lączniki ..

Opublikowano
  • Autor

Ok to daj znać proszę co z tego wyszło ;) Trzymam kciuki żeby któryś z pomysłów pomógł naprawić stukanie.

Edytowane przez leewang

Opublikowano

Jasne. Wieczorem w srode napisze co i jak...

Opublikowano

Szybciej i taniej będzie jak wymienisz wpierw te łączniki...

Opublikowano

Pany a pęknięty w pół odbój amortyzatora może stukać ?

Opublikowano

Szybciej i taniej będzie jak wymienisz wpierw te łączniki...

Szybciej to na pewno nie będzie, a taniej.....może o połowę. Wahacz mam i tak do wymiany, więc muszę. Łączników mi nie zdiagnozował, ale profilaktycznie chcę wymienić. No chyba, że po wahaczu problem ucichnie, ale wątpię. Ewidentnie z tyłu coś jeszcze stuka, nie sądzę, żeby wahacz tak niosło...

Opublikowano

Mocowanie stabilizatora w porządku ? Ja walczyłem z pukaniem głównie przy cofaniu i hamowaniu.Przyczyną mocowania były.

Możesz coś więcej napisać bo też mam podobnie.