Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Dolna osłona silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ale jeszcze nie rozpakowałem i nie oglądałem

No to nie czekaj!! Tylko bierz sie za robotę :twisted:

Opublikowano

ja tęz lubie mieś wszystko w bagażniku niekoniecznie w ładzie i składzie.....

<Może zamieszcze jutro fotke.... :bicz::bicz::bicz:

Opublikowano

Ja na letnie upały odkręcam dolne osłony i tę górną pokrywę, na jesień zakładam. Aczkolwiek na trasy dolne osłony zmniejszają spalanie(niewiele ale zawsze coś)

Opublikowano
Ja na letnie upały odkręcam dolne osłony i tę górną pokrywę, na jesień zakładam. Aczkolwiek na trasy dolne osłony zmniejszają spalanie(niewiele ale zawsze coś)

A w jakim celu??

Układ chłodzenia jest na tyle wydajny że nie ma sensu stosowania takich sztuczek..

Opublikowano

Akurat nie boję zagotowania. Tak się składa że rury dolotu idą w komorze silnika. I bardzo poprawia mi samopoczucie jak mogę się łudzić że temperatura tam spadnie chociaż kilka stopni(jak będzie wentylacja z dołu).

Opublikowano
Tak się składa że rury dolotu idą w komorze silnika. I bardzo poprawia mi samopoczucie jak mogę się łudzić że temperatura tam spadnie chociaż kilka stopni(jak będzie wentylacja z dołu).

A czego się bać? Pożaru? Jak by to miało wpływ to auta paliły by się latem na potęgę

Opublikowano

Widze że niebardzo rozumiecie o czym mówie. I jak jeszcze powiem że wycinam dziurę w nadkolu za intercoolerem, .... Tylko nie pisz proszę o pożarach . . . :wink:

Opublikowano
Widze że niebardzo rozumiecie o czym mówie. I jak jeszcze powiem że wycinam dziurę w nadkolu za intercoolerem, .... Tylko nie pisz proszę o pożarach . . . :wink:

Własnie ktoś u mnie wycioł dziurę w nadkolu :bicz: i teraz musiałem je po zastawiać bo kupe syfu szło na osłone i do komory silnika.

Nad tymi autami pracowali ludzie co się na tym znają i głupotą jest wycinanie jakiś dziur lub np. ściąganie słon.

Jak byś mieszkał we Włoszech to pewnie bez maski byś jeździł :twisted:

Takie moje zdanie :wink:

Opublikowano
wycinam dziurę w nadkolu za intercoolerem

to nie jest zly pomysl, tylko trzeba to zrobic z glowa, zeby IC blotem nie zachlapac....

Opublikowano

ja rozumiem .... :wink:

tez sie zastanawiałem dlaczego dolot w AFN/AVG ma długość kilku metrów i oplata cały silnik .... :rolleyes:

a numer z dziura w nadkolu ma potoczna nazwe "na kratke wentylacyjna" :twisted:

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Podpinam się pod temat żeby nie zaczynać nowego :wink4:

Mój problem jest następujący: wiecznie obrywająca się osłona silnika... Co miesiąc, albo nawet częściej muszę ją dokręcać, lub na nowo mocować, itp. Wystarczy delikatny garbik, nierówność o która zaczepię (a czasami wystarczy że samochodem mocno trzęsie) i już jest obluzowana i wydaje brzydkie dźwięki :wallbash: Mam ten ori sportowy zawias: 1BE, nie jest to aż taka straszna gleba. Moje pytanie jest następujące: Czy znacie jakieś dobre sposoby na zamocowanie tej osłony, żeby mi tak często nie odłaziła? Możliwe że problemem jest brak wszystkich ori śrubek i tych innych mocowań tej osłony, ale nie poradzę... były ale gdzieś się pogubiły, bo nawet na nich odłaziła :rant: Może jakieś paski, albo znacie jakieś inne cudowne rzeczy które utrzymają mi ją w pozycji w jakiej powinna się znajdować jak najdłużej? Pozdrawiam!

P.S. Ten temat nie powinien być w innym dziale? :mysli: Ja się do niego tylko podpiąłem więc nie ja go tu wsadziłem :wink4:

Opublikowano

Podpinam się pod temat żeby nie zaczynać nowego :wink4:

Mój problem jest następujący: wiecznie obrywająca się osłona silnika... Co miesiąc, albo nawet częściej muszę ją dokręcać, lub na nowo mocować, itp. Wystarczy delikatny garbik, nierówność o która zaczepię (a czasami wystarczy że samochodem mocno trzęsie) i już jest obluzowana i wydaje brzydkie dźwięki :wallbash: Mam ten ori sportowy zawias: 1BE, nie jest to aż taka straszna gleba. Moje pytanie jest następujące: Czy znacie jakieś dobre sposoby na zamocowanie tej osłony, żeby mi tak często nie odłaziła? Możliwe że problemem jest brak wszystkich ori śrubek i tych innych mocowań tej osłony, ale nie poradzę... były ale gdzieś się pogubiły, bo nawet na nich odłaziła :rant: Może jakieś paski, albo znacie jakieś inne cudowne rzeczy które utrzymają mi ją w pozycji w jakiej powinna się znajdować jak najdłużej? Pozdrawiam!

Można zastosować opaski kablowe, dobrze się spisują

Opublikowano

jak najbardziej paski zaciskowe, mocowałem na niej w poprzeniej A4 o wiele lepiej sie sprawuja niz sruby. Tym bardziej jesli nawet mamy poobrywane zaczepy.

Opublikowano

Witam,

Bardzo dobre osłony z całym kompletem montażowym można zakupić na allegro koszt bodajże 180 zł + wysyłka czyli jakieś 210 zł w sumie.

Pozdrawiam

R

Opublikowano

Witam,

Bardzo dobre osłony z całym kompletem montażowym można zakupić na allegro koszt bodajże 180 zł + wysyłka czyli jakieś 210 zł w sumie.

Pozdrawiam

R

hm powiem tyle ze w poprzedniej B5-tce skusiłem sie na podróbke i..... poprostu kosmos nawet nie pasowała w otwory, to była jedyna rzecz nieorginalna która kupiłem do Audi i chyba ostatnia , nie polecam( byc moze tylko ja trafiłem na taki badziew )

Opublikowano

hm powiem tyle ze w poprzedniej B5-tce skusiłem sie na podróbke i..... poprostu kosmos nawet nie pasowała w otwory, to była jedyna rzecz nieorginalna która kupiłem do Audi i chyba ostatnia , nie polecam( byc moze tylko ja trafiłem na taki badziew )

Moja pasuje. Wszystko było dobrze, pasowało, trzymało się, ale do pierwszego dołka, do momentu zaczepienia o jakiś garbik... :rant:

jak najbardziej paski zaciskowe, mocowałem na niej w poprzeniej A4 o wiele lepiej sie sprawuja niz sruby. Tym bardziej jesli nawet mamy poobrywane zaczepy.

No niby mam w jednym miejscu taką opaskę, ale ta opaska nie trzyma tego tak jak trzyma śruba, bo śruba trzyma w dobrym miejscu na dobrej wysokości a na opasce trochę się opuszcza... A może jeszcze jakieś inne sposoby ktoś zna? :wink4: Kupno całego nowego kompletu odpada :tongue4: Ta osłona jest ok, tylko mocowania lipne :disgust:

Opublikowano

Co proponuje - poszykać używki A4 lub z pasata (B5 i B6 czyba że ten jest określany jako poliftingowy). Latem kupiłem obie osłony za nieco ponad 200zł częściowo z wkrętami. Co dalej? Ważne jest uzupełnienie wszystkich mocowań a wiec wkręty - z przodu krótsze z tyłu dłuższe (tak są różnych długości wiec nie pomylić i wkręcać w odpowiednie miejsca). Trzecia ważna rzecz to w nadkolach są plastikowe kołki (po 2 na stronie) ale to nie wszystko kupicie tą cholerna podkładkę zabezpieczajacą za 2-3 zł (montowana pomiędzy nadkole a oslonę).

Mała uwaga!!! stosowałem opaski elektryczne i sie w zasadzie sprawdzały ale lubia stwardnieć i wówczas bardzo lekko pękają i co ... osłona leży na glebie. A teraz zima to o to nie problem.

Opublikowano

Niestety żadne mocowanie nie dało rady przy pierwszym kontakcie ze śniegiem tej zimy, kochani drogowcy :rant:

Przy mojej glebie ciężko było wogóle jechać, i zobaczyłem tylko w lusterku że coś zostawiłem czarnego na drodze :confused4:

Na szczęście tylko osłona skrzyni

Teraz chyba zdecyduję się na bardziej extremalne rozwiązanie czyli blacha mocowana na porządne śruby.

Opublikowano

spedyt - witaj w klubie, ja dziś też zostawiłem osłonę za sobą :) Myślę nad blachą ale jakiej długości śruby dać i gdzie je wkręcić żeby nie przebić się przez podłogę... :chytry:

Pozdrawiam

R

Opublikowano

AlanA4 będę kombinował w miejsca fabryczne

Już walczyłem z osłonami opis więc mam rozeznanie