Skocz do zawartości
IGNOROWANY

VCDS połączenie tyko na pracującym silniku - rozwiązane

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

:hi: temat może błahy ale szukam przyczyny braku możliwości połączenia się VCDSa z autem na włączonym zapłonie. Połączenie działa tylko na odpalonym silniku, nowy aku w aucie dla porównania mam sąsiada B6 w którym ten sam kabel łączy się na samym zapłonie. W czym problem?

Edytowane przez _quattro_
Opublikowano

zapewne ktos zrobił zabezpieczenie i zasilanie na obd idzie dopiero po uruchomieniu auta takie pseudo zabezpieczenie przed kradzieżą

Opublikowano

zapewne ktos zrobił zabezpieczenie i zasilanie na obd idzie dopiero po uruchomieniu auta takie pseudo zabezpieczenie przed kradzieżą

Poszedłem sprawdzić i na OBD jest zasilanie przy włączonym zapłonie. Po włożeniu wtyczki świeci się dioda

Opublikowano

to może linia diagnostyczna jest odcięta i zrobiona na przekaźniku i jak auto odpali odblokowuje linie k

Opublikowano

to może linia diagnostyczna jest odcięta i zrobiona na przekaźniku i jak auto odpali odblokowuje linie k

:eusathink: do poprawnej komunikacji na linii K musi być 8V?

Opublikowano (edytowane)

zmierz przed odpaleniem i po bedziesz wiedział jakie jest napiecie

Edytowane przez Tom A4
Opublikowano

zmierz przed odpaleniem i po bedziesz wiedział jakie jest napiecie

Kurcze dziwna sprawa, bez zapłonu na K-line jest 3.5V, na zapłonie spada do 1V, na pracującym silniku 12V. Wychodzi na to, że coś mi kradnie prąd na linii K

Opublikowano

wszystko w oryginale ? radio ori czy dokładane ?

Opublikowano

A jaki blad daje VCDS ? No response from Controlel czy Many comunication error ?

Opublikowano

A jaki blad daje VCDS ? No response from Controlel czy Many comunication error ?

Port COM: OK

Interface: not found

wszystko w oryginale ? radio ori czy dokładane ?

Wszystko w oryginale

Opublikowano

interface not found normalny błąd przy kiepskim kablu nie ma nic wspólnego z brakiem łączności proponuje sprawdzić instalacje. Kiedyś spotkałem się z podobnym problemem gdzie pseudo fachura cofał licznik i źle zostało to zrobione ( kiepski sprzęt ) i uwaliło część zawartości w zegarach a one odpowiadają za komunikacje diagnostyczną, po naprawie zawartości problem ustał.

Opublikowano

Problem rozwiązany :banan: auto łączy się na samym zapłonie.

Tomek dzięki za trop. Jak mnie spytałeś o dokładane sprzęty to nie wziąłem pod uwagę webasto, dokładane i to linia serwisowa webasto kradła prąd z linii K podłączona do gniazda OBD.