Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Piszczenie paska wielorowkowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak już pisałem w innym dziale na jakiejś zaspie zostawiłem dolną osłonę silnika. Teraz nie zabezpieczony pasek zaczął mi strasznie piszczeć :confused: (sól, piasek i woda zrobiły swoje). Jakie są sposoby na pozbycie sie tego denerwującego objawu?

[ Komentarz dodany przez: pre_pl: 06-04-2007, 08:19 ]

temat dodany do FAQ

Opublikowano

Dołączam sie do pytania.Ja kupilem A4 z 2004 roku i tez mi pasek piszczy.Czy wystarczy go napiac?

Opublikowano
Jak już pisałem w innym dziale na jakiejś zaspie zostawiłem dolną osłonę silnika. Teraz nie zabezpieczony pasek zaczął mi strasznie piszczeć :confused: (sól, piasek i woda zrobiły swoje). Jakie są sposoby na pozbycie sie tego denerwującego objawu?

kupic nowa osłone ..... :twisted:

p.s sa jescze takie specjalne pasty ktore zawieraja kalafonie ....

Opublikowano

Z piszczeniem paska to bywa różnie..

zależy z jakiego powodu piszczy, u mnie piszczał przez jakieś 10kkm i się rozerwał co się okazało winny był napinacz, szczęście w nieszczęćiu że walnął mi na wolnych i na miejscu a nie w trasie, tak się zawinął wokół koła na wale że ledwo go wyciągnąłem a powiedziano mi że potrafi się tak zawinąc (jak pęknie na wysokich obrotach) że wyłamię osłonę i wplącze się pod pasek rozrządu i wtedy ........ wolę nawet nie myśleć co by było..

więc nie bagatelizujcie pisku paska.

Opublikowano

Nic nie zrobisz jak pasek już trochę zdązył popiszczeć bo jest przypalony - wymienić na nowy i oczywiście oslonę z powrotem założyć.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jesli to ci piszczy tylko na wolnych obrotach tylko na postaoju to zrob tak!! >> polej pasek i kola woda jesli zniknie to na 100% wymian koła pasowego na 100% gwarantuje. zobacz czy masz naciagnięty tez. >> to normalne

Opublikowano
  • Autor
jesli to ci piszczy tylko na wolnych obrotach tylko na postaoju to zrob tak!! >> polej pasek i kola woda jesli zniknie to na 100% wymian koła pasowego na 100% gwarantuje. zobacz czy masz naciagnięty tez. >> to normalne

Próbowałem polewać różnymi środkami - pomagało ale tylko na góra 5min. No i się doczekałem - zerwał mi się na wysokich obrotach i zrzucił drugi - ten od klimy. Po demontażu okazało się, że piszczał bo napinacz siadł. Koszt: 1044zł!

Opublikowano

oj lubia napinacze padac, ale cena :eek:

Opublikowano

Jeśli pasek piszczy a niechce się go nam naciągać (gdy jest słabo naciągnięty) to wystarczy go miodem posmarować i po sprawie :biggrin:

Opublikowano
Po demontażu okazało się, że piszczał bo napinacz siadł. Koszt: 1044zł!

Możesz przedstawić koszta częście ? Bo faktycznie to dość drogo wyszło... Ja mniej więcej tyle samo płaciłem, ale oprócz napinacza (który w AWX jest zdaje się droższy), to jeszcze parę innych rzeczy miałem robionych (zmienione mocowanie napinacza, łożysko na alternatorze)

Opublikowano

Doradzcie mi czy skomplikowana jest wymiana paska wieloklinowego i tego od klimy tzn czy trzeba rozbierać cały przód jak przy robieniu rozrządu ?????? Ile kosztują w przybliżeniu te dwa paski ???

Opublikowano
Doradzcie mi czy skomplikowana jest wymiana paska wieloklinowego i tego od klimy tzn czy trzeba rozbierać cały przód jak przy robieniu rozrządu ?????? Ile kosztują w przybliżeniu te dwa paski ???

przy wymianie rozrzadu w B5 trzeba zwalic cała morde na glebe .... :twisted:

Opublikowano

W warsztacie powiedziano mi ,że paski wieloklinowe najlepiej wymienić przy okazji wymiany rozrządu.Tak też zrobiłem,koszt pasków to około 60 pln.U mnie do wymiany był też napinacz paska (668 pln) :evil: i napinacz paska klimatyzacji (156 pln)

Opublikowano
napinacz paska (668 pln)

jakoś drogo, może coś jeszcze było wymieniane...

Wczoraj z Hugo sprawdzaliśmy, kosztuje niecałe 450zł .... (038 145 299 A)

Opublikowano
Tuborg 1 napisał/a:

napinacz paska (668 pln)

Drogo ale tyle mnie skasowali na poczatku stycznia

Opublikowano
  • Autor
Po demontażu okazało się, że piszczał bo napinacz siadł. Koszt: 1044zł!

Możesz przedstawić koszta częście ? Bo faktycznie to dość drogo wyszło... Ja mniej więcej tyle samo płaciłem, ale oprócz napinacza (który w AWX jest zdaje się droższy), to jeszcze parę innych rzeczy miałem robionych (zmienione mocowanie napinacza, łożysko na alternatorze)

Dodam, że był to autoryzowany seriws Audi w Wawie. Paski: wielorowkowy: 74zł, klinowy: 44zł, napinacz: 337zł, reszta to robocizna (+zdjęcie przodu).

Opublikowano
napinacz: 337zł

stary tyle dać za napinacz, firmowy zamiennk połwę tanszy i ani trochę gorszy, narzuty w serwisach są niebotyczne, a wymianę pasków u dobrego speca, lub nawet serwisanta z ASO zrobisz za połowę ceny, bo z reguły po godzinach sobie dorabiają w domu wiem bo ja u takich swoją niunię robię i mam profesjonalnie i taniej wszystko zrobione :twisted:

Opublikowano

według mnie ceny są ok za części - kupa kasy poszła na robociznę...

Ty wiki masz inny napinacz... Do AWX już kosztuje 450 zł :cool:

Opublikowano
  • Autor

stary tyle dać za napinacz, firmowy zamiennk połwę tanszy i ani trochę gorszy, narzuty w serwisach są niebotyczne, a wymianę pasków u dobrego speca, lub nawet serwisanta z ASO zrobisz za połowę ceny, bo z reguły po godzinach sobie dorabiają w domu wiem bo ja u takich swoją niunię robię i mam profesjonalnie i taniej wszystko zrobione :twisted:

Może ktoś zna taki zakład w Wawie?

Opublikowano

Może ktoś zna taki zakład w Wawie?

Albo w Łodzi?