Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana wahacza , jeden czy dwa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam wybity sworzen wahacza gornego lewego przedniego, ten od strony maski ....i teraz czy wymienic tylko jego, czy drugi wahacz tez ? Jutro dzwonic bede i sie umawiac na wymiane, wybieram Meyle HD, tylko teraz mysle czy tylko uszkodzony czy drugi tez ? I po wymianie obowiazkowo zbieznosc ? Geometria ?

btw. czy 70-90 zl za wymiane to ok cena ?

Edytowane przez sebul

Opublikowano

Po co wymieniać 1 jak za niedługo może 2 paść i zaś stracisz czas na naprawę, umawianie się i być może będziesz bez auta przez chwilę

A tak za jednym razem zrobisz oba i będzie spokój...

Edytowane przez miecio7934

Opublikowano
  • Autor

Ale skoro ten jest dobry, i pewnie ori to nie wytrzyma dluzej ? :) Wychodzilem z przekonania ze skoro dziala to nie ruszam :) Przez co nie wiem co robic, bo jedni mowia wymieniac ten co padl a inni zeby jeszcze drugi :P Ale jakby isc tym tropem to najlepiej cale zrobic od razu :P

Edytowane przez sebul

Opublikowano

Prz demontażu uszkodzonego warto wyjąc też ten drugi, obejrzeć gumę i sworzeń czy nie ma luzów. Jeżeli będzie dobry to nie ma co go wymieniać, zwłaszcza jeżeli jest oryginalny, części o jakości pierwszego montażu nigdzie nie dostaniesz.

Opublikowano

Nie ma sensu wymieniać sprawnego wahacza. U mnie kiedyś zaczął jeden stukać i tak jeździłem bo myślałem że zaraz drugi poleci. Poleciał, ale jakiś rok później.

Opublikowano

Ciężka sprawa z tymi wahaczami. Ja miałem górne dwa do wymiany jeden z lewej i jeden z prawej. Z racji, że trzeba wyciągać całą zwrotnicę, to i koszt będzie większy, to od razu wymieniłem komplet. Dół natomiast wymieniałem pojedynczo, bo tu akurat nie ma różnicy w cenie. Wyszło tak, że po roku od diagnozy pierwszego wahacza miałem już wymienione wszystkie. A nie robi jakichś kosmicznych przebiegów, więc pewnie przy silniejszej eksploatacji szybciej bym musiał wymienić.

Wydaje mi sie, że teraz to wymieniłbym od razu komplet góra i dół :wink:

Opublikowano

Ciężka sprawa z tymi wahaczami. Ja miałem górne dwa do wymiany jeden z lewej i jeden z prawej. Z racji, że trzeba wyciągać całą zwrotnicę, to i koszt będzie większy, to od razu wymieniłem komplet. Dół natomiast wymieniałem pojedynczo, bo tu akurat nie ma różnicy w cenie. Wyszło tak, że po roku od diagnozy pierwszego wahacza miałem już wymienione wszystkie. A nie robi jakichś kosmicznych przebiegów, więc pewnie przy silniejszej eksploatacji szybciej bym musiał wymienić.

Wydaje mi sie, że teraz to wymieniłbym od razu komplet góra i dół :wink:

I wywalił wszystkie dobre wahacze bo jeden zaczął pukać?

Edytowane przez jospethe

Opublikowano
  • Autor

Ok dogadalem sie z gosciem, ze ma obadac ten drugi, jak bedzie cos z nim troche nie tak to mi wymieni bo koszt wymiany bedzie nie duzo wyzszy....choc pewnie do piatku jeszcze mu dam znac zeby wymienil obydwa i bede miec spokoj, a stare sobe wezme i poogladam :P A co ze zbieznoscia lub geometria ? Bo mowil mi ze nie trzeba nic robic

Opublikowano

Podobno jeśli górne sie wymienia to nie trzeba ustawiać, a jeśli dolne to tak ale nie wiem jak jest na prawdę bo jeden mówi tak a drugi tak. Na pewno sprawdzić wypadałoby czy nie jest przestawione coś po wymianie.

Edytowane przez jospethe

Opublikowano
  • Autor

Zamierzam podjechac na stacje diagnostyczna i wjechac na ta mate sprawdzjaca zbieznosc

Opublikowano

Wymiana wszystkich i spokój na dłuższy okres :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Masz racje, padl mi jeden, to wymienie cale zawieszenie :)

Opublikowano

Masz racje, padl mi jeden, to wymienie cale zawieszenie :)

Dobry wybór :)

Opublikowano

Padł jeden, wymieniasz jeden. I nie trzeba ustawiać zbieżności.

Opublikowano
  • Autor

Wymienione, co najlepsze to jeden to jeszcze ORI, LMO CCCO a drugi MS GERMANY ....omg

Opublikowano

MS nie jest wcale zły.

Opublikowano
  • Autor

No ale ze ORI wytrzymal 290 000 km :) Bo raczej wierze w moj przebieg :P Zobaczymy jak sie meyle spisze :)

Opublikowano

No ale ze ORI wytrzymal 290 000 km :) Bo raczej wierze w moj przebieg :P Zobaczymy jak sie meyle spisze :)

Oryginalne wahacze są bardzo mocne. W dolnych bananach przy przebiegu 250 tys zmieniałem tylko tuleje bo się rozpadły ze starości, a sworznie nadal ciasno siedzą.

Opublikowano
  • Autor

Mega mocne, bo ten jeden z gorych co mial wywalony to MS, a LEM jeszcze pewnie jakis czas by dal rade :) A tak ludzie psioczą na wielowahacz ze to drogie, ze to sie psuje i wogole :) A ja dopiero po 100 000 km od kupna dwa wymienilem :)

i mam pytanko, bo sprawdzalem sobie te wahacze i zauwazylem takie cos :

1zfodno.jpg

czy ten "smar" jest ok ? nic sie dziac nie bedzie ? czy jechac do mechana ze takie cos mam i ma robic na nowo ?

Opublikowano

Chodzi ci o to na gumie na górnym przednim wahaczu ?