Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak Podświetlenia Radia climatronica itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !
Zwracam się tutaj z zapytaniem odnośnie zniknięcia części podświetlenia w moim Audi A4 B5 z silnikiem 2.5 TDI 150km , rocznik 99/00 (polift).

Otóż :

Ostatnio wyjmowałem radio aby zobaczyć jak to tam wszystko wygląda po odpięciu kostek i przypięciu ich na nowo zniknęło podświetlenie : Radia (Wyświetlacz działa ale nie działa podświetlenie przycisków) , Gniazda zapalniczki (Ledwo się żarzy) , Climatronic (Też ledwo się żarzy ale wyświetlacz działa) , Przyciski świateł przeciwmgielnych (Ledwo się żarzy) , Dwie diody w podsufitce (przestały świecić) oraz podświetlenie przycisków na kierownicy (Również przestało świecić , wczoraj jeszcze migało dziś już nic ale sterowanie działa) i podświetlenie pokręteł nawiewu (również nie świeci). Dodam że podświetlenie licznika , FIS , podświetlenie przycisków szyb elektrycznych wszystko działa. Bezpieczniki Całe.

Nie wiem co mogło się stać. Szukałem już takiego tematu ale nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Proszę o pomoc.

Z góry dzięki !

Opublikowano (edytowane)

Własnie zakupiłem B5 ten sam rocznik i modelowo tak samo i mam ten sam problem również, także się podpinam pod temat.

Regulacja potencjometrem od podświetlenia w liczniku nic nie daje.

Edytowane przez sycuu
Opublikowano

Mam to samo identyczna sytuacja. 99 r i ten sam problem

Radio ori symphony. Nic nie przerabiane

I raczej to ciezki temat.

Opublikowano

Ogólnie jeżeli w sobotę czas mi pozwoli to zabiorę się za temat i spróbuję go rozwiązać. Generalnie poruszam się samochodem często w nocy i to bardzo rzuca się w oczy....

Opublikowano

Zacznij od sprawdzenia czy na pinie 6 w kostce zasilającej radio masz napięcie po włączeniu świateł - pin ten odpowiada za podświetlenie jak w opisie

https://goo.gl/images/UJ6zsI

Jeśli masz radio z obsługą CAN to może nie działać podświetlenie

Opublikowano (edytowane)

za podświetlenie odpowiada licznik , przekleję to co kiedyś pisałem na A6klub:

Całe podświetlenie przycisków wisi na jednym pinie licznika - pin 20 niebieskiej wtyczki ( terminal 58s - od switch ) , wiązce deski rodziela się ten kabelek na wszystko , kabel niebiesko-szary

jest jeszcze jeden pin od podśiwetlenia - pin 15 niebiskiej wtyczki ( terminal 58d - od display ) , włącza podświetlenie ekranu klimatronika

Licznik odpala podświetleni w momencie kiedy dostanie sygnał włączenia świateł postojowych z włącznika świateł ( pin 26 i 27 niebieskiej wtyczki ) lub gdy ma tak zaprogramowane we wsadzie ( zmiane jednej komórki )

Edytowane przez Banan
Opublikowano

za podświetlenie odpowiada licznik , przekleję to co kiedyś pisałem na A6klub:

Całe podświetlenie przycisków wisi na jednym pinie licznika - pin 20 niebieskiej wtyczki ( terminal 58s - od switch ) , wiązce deski rodziela się ten kabelek na wszystko , kabel niebiesko-szary

jest jeszcze jeden pin od podśiwetlenia - pin 15 niebiskiej wtyczki ( terminal 58d - od display ) , włącza podświetlenie ekranu klimatronika

Licznik odpala podświetleni w momencie kiedy dostanie sygnał włączenia świateł postojowych z włącznika świateł ( pin 26 i 27 niebieskiej wtyczki ) lub gdy ma tak zaprogramowane we wsadzie ( zmiane jednej komórki )

Tak ale tylko jeśli w samochodzie jest magistrala CAN

Opublikowano

Tak jest na pewno w autach z licznikiem z elektronicznym zegarkiem ;)

Opublikowano

U mnie nie jest licznik z elektronicznym zegarem a te nic nie podswietla

Opublikowano (edytowane)

Ten na analogu ma też te same terminale ale na innych pinach mogą być - szukaj po rozpiskach terminal58s

Kolega tfk83 zasiał wątpliwości a jest tak jak napisałem, jeśli niby jest inaczej to proszę opisać co i jak...

Dodam że każdy przycisk.ma swoją masą która łączy się z punktem masowym np. W wiązce deski - może w masie szukać problemów z żarzeniem się niektórych elementów podświetlenia.

Edytowane przez Banan
Opublikowano

Mi się kiedyś przypalił bezpiecznik (jakiś 5A, dokladnie nie pamiętam który), (nie wystrzelił) i też mi nie działało podświetlenie climatronica orazschowka. Reszta się świeciła. Popodmieniaj po kolei bezpieczniki i może coś to pomoże ;)

Opublikowano

Tak jakmowilem ciezki temat. Wszystko sprawne a podswietlenie lekko rzazy.

Opublikowano

Ja osobiście miałem wczoraj czas na sprawdzenie radia i podświetlenia pasków od nawiewów, po włączeniu świateł nie pojawia się napięcie. Gdzie szukać przyczyny. Jak coś to licznik mam jeszcze z analogowym zegarkiem.

Opublikowano (edytowane)

Podświetlenie radia w twoim przypadku to pin 19 niebieskiej wtyki licznika

Posprawdzelem po schematach i w b5 do liczników z wtyczkami 26 pinowymi ( do 97 roku? ) przyciski podświetlane są z terminala 58d

W późniejszych czyli 32 pinowych wtykach , już na terminalu 58s

Jaki pin w licznikach jakich to już po szukajcie po rozpiskach

Edytowane przez Banan
Opublikowano

To juz elektomechanik jest tu potrzebny. Z takich rzeczy cienki jestem

Opublikowano

Moje audi to jak coś 2.4 z 99 roku nie zmieniłem jeszcze podpisu pod pinem 6 z kostki zasilania radia po włączeniu świateł nie pojawia się napięcie, gdzie szukać problemu?

Opublikowano (edytowane)

No to jest tak jak opisałem w swoim pierwszym poście , czyli podświetlenie idzie , pinu 20 niebieskiej wtyki

Edytowane przez Banan
Opublikowano

Witam. Chciałbym powrócić do tego tematu. Przez ten cały czas nie miałem nawet chwili żeby coś pomajsterkowac przy Audi do dziś... Tak więc dobrałem się do licznika pin 20 niebieskiej kostki kolory i grubość kabla jak przy radiu, po włączeniu świateł jest połączenie między nim a tym od radia lecz nie pojawia się napięcie w ogóle. Pomiar wykonywany oczywiście na odłączonym liczniku na podłączonym nie ma możliwości. Gdzie szukać teraz przyczyny braku napięcia i czy ten kabelek tak samo odpowiada za podświetlenie climatronika i kratek nawiewu?

Opublikowano

Napięcie na tym kabelku pojawi się jak będzie licznik wpięty

Opublikowano

nie zrobiło się gdzieś zwarcie przy manewrowaniu kostkami?