Jakub Lasota Opublikowano 20 Czerwca 2016 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Witam !Zwracam się tutaj z zapytaniem odnośnie zniknięcia części podświetlenia w moim Audi A4 B5 z silnikiem 2.5 TDI 150km , rocznik 99/00 (polift). Otóż : Ostatnio wyjmowałem radio aby zobaczyć jak to tam wszystko wygląda po odpięciu kostek i przypięciu ich na nowo zniknęło podświetlenie : Radia (Wyświetlacz działa ale nie działa podświetlenie przycisków) , Gniazda zapalniczki (Ledwo się żarzy) , Climatronic (Też ledwo się żarzy ale wyświetlacz działa) , Przyciski świateł przeciwmgielnych (Ledwo się żarzy) , Dwie diody w podsufitce (przestały świecić) oraz podświetlenie przycisków na kierownicy (Również przestało świecić , wczoraj jeszcze migało dziś już nic ale sterowanie działa) i podświetlenie pokręteł nawiewu (również nie świeci). Dodam że podświetlenie licznika , FIS , podświetlenie przycisków szyb elektrycznych wszystko działa. Bezpieczniki Całe. Nie wiem co mogło się stać. Szukałem już takiego tematu ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Proszę o pomoc. Z góry dzięki !
sycuu Opublikowano 20 Czerwca 2016 Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Własnie zakupiłem B5 ten sam rocznik i modelowo tak samo i mam ten sam problem również, także się podpinam pod temat. Regulacja potencjometrem od podświetlenia w liczniku nic nie daje. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez sycuu
rafal9119 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Mam to samo identyczna sytuacja. 99 r i ten sam problem Radio ori symphony. Nic nie przerabiane I raczej to ciezki temat.
sycuu Opublikowano 23 Czerwca 2016 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Ogólnie jeżeli w sobotę czas mi pozwoli to zabiorę się za temat i spróbuję go rozwiązać. Generalnie poruszam się samochodem często w nocy i to bardzo rzuca się w oczy....
tfk83 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zacznij od sprawdzenia czy na pinie 6 w kostce zasilającej radio masz napięcie po włączeniu świateł - pin ten odpowiada za podświetlenie jak w opisie https://goo.gl/images/UJ6zsI Jeśli masz radio z obsługą CAN to może nie działać podświetlenie
Banan Opublikowano 23 Czerwca 2016 Opublikowano 23 Czerwca 2016 (edytowane) za podświetlenie odpowiada licznik , przekleję to co kiedyś pisałem na A6klub: Całe podświetlenie przycisków wisi na jednym pinie licznika - pin 20 niebieskiej wtyczki ( terminal 58s - od switch ) , wiązce deski rodziela się ten kabelek na wszystko , kabel niebiesko-szary jest jeszcze jeden pin od podśiwetlenia - pin 15 niebiskiej wtyczki ( terminal 58d - od display ) , włącza podświetlenie ekranu klimatronika Licznik odpala podświetleni w momencie kiedy dostanie sygnał włączenia świateł postojowych z włącznika świateł ( pin 26 i 27 niebieskiej wtyczki ) lub gdy ma tak zaprogramowane we wsadzie ( zmiane jednej komórki ) Edytowane 23 Czerwca 2016 przez Banan
tfk83 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Opublikowano 24 Czerwca 2016 za podświetlenie odpowiada licznik , przekleję to co kiedyś pisałem na A6klub: Całe podświetlenie przycisków wisi na jednym pinie licznika - pin 20 niebieskiej wtyczki ( terminal 58s - od switch ) , wiązce deski rodziela się ten kabelek na wszystko , kabel niebiesko-szary jest jeszcze jeden pin od podśiwetlenia - pin 15 niebiskiej wtyczki ( terminal 58d - od display ) , włącza podświetlenie ekranu klimatronika Licznik odpala podświetleni w momencie kiedy dostanie sygnał włączenia świateł postojowych z włącznika świateł ( pin 26 i 27 niebieskiej wtyczki ) lub gdy ma tak zaprogramowane we wsadzie ( zmiane jednej komórki ) Tak ale tylko jeśli w samochodzie jest magistrala CAN
Banan Opublikowano 24 Czerwca 2016 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Tak jest na pewno w autach z licznikiem z elektronicznym zegarkiem
rafal9119 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Opublikowano 24 Czerwca 2016 U mnie nie jest licznik z elektronicznym zegarem a te nic nie podswietla
Banan Opublikowano 24 Czerwca 2016 Opublikowano 24 Czerwca 2016 (edytowane) Ten na analogu ma też te same terminale ale na innych pinach mogą być - szukaj po rozpiskach terminal58s Kolega tfk83 zasiał wątpliwości a jest tak jak napisałem, jeśli niby jest inaczej to proszę opisać co i jak... Dodam że każdy przycisk.ma swoją masą która łączy się z punktem masowym np. W wiązce deski - może w masie szukać problemów z żarzeniem się niektórych elementów podświetlenia. Edytowane 24 Czerwca 2016 przez Banan
marcin_franz Opublikowano 24 Czerwca 2016 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Mi się kiedyś przypalił bezpiecznik (jakiś 5A, dokladnie nie pamiętam który), (nie wystrzelił) i też mi nie działało podświetlenie climatronica orazschowka. Reszta się świeciła. Popodmieniaj po kolei bezpieczniki i może coś to pomoże
rafal9119 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Tak jakmowilem ciezki temat. Wszystko sprawne a podswietlenie lekko rzazy.
sycuu Opublikowano 26 Czerwca 2016 Opublikowano 26 Czerwca 2016 Ja osobiście miałem wczoraj czas na sprawdzenie radia i podświetlenia pasków od nawiewów, po włączeniu świateł nie pojawia się napięcie. Gdzie szukać przyczyny. Jak coś to licznik mam jeszcze z analogowym zegarkiem.
Banan Opublikowano 26 Czerwca 2016 Opublikowano 26 Czerwca 2016 (edytowane) Podświetlenie radia w twoim przypadku to pin 19 niebieskiej wtyki licznika Posprawdzelem po schematach i w b5 do liczników z wtyczkami 26 pinowymi ( do 97 roku? ) przyciski podświetlane są z terminala 58d W późniejszych czyli 32 pinowych wtykach , już na terminalu 58s Jaki pin w licznikach jakich to już po szukajcie po rozpiskach Edytowane 26 Czerwca 2016 przez Banan
rafal9119 Opublikowano 26 Czerwca 2016 Opublikowano 26 Czerwca 2016 To juz elektomechanik jest tu potrzebny. Z takich rzeczy cienki jestem
sycuu Opublikowano 26 Czerwca 2016 Opublikowano 26 Czerwca 2016 Moje audi to jak coś 2.4 z 99 roku nie zmieniłem jeszcze podpisu pod pinem 6 z kostki zasilania radia po włączeniu świateł nie pojawia się napięcie, gdzie szukać problemu?
Banan Opublikowano 26 Czerwca 2016 Opublikowano 26 Czerwca 2016 (edytowane) No to jest tak jak opisałem w swoim pierwszym poście , czyli podświetlenie idzie , pinu 20 niebieskiej wtyki Edytowane 26 Czerwca 2016 przez Banan
sycuu Opublikowano 13 Lipca 2016 Opublikowano 13 Lipca 2016 Witam. Chciałbym powrócić do tego tematu. Przez ten cały czas nie miałem nawet chwili żeby coś pomajsterkowac przy Audi do dziś... Tak więc dobrałem się do licznika pin 20 niebieskiej kostki kolory i grubość kabla jak przy radiu, po włączeniu świateł jest połączenie między nim a tym od radia lecz nie pojawia się napięcie w ogóle. Pomiar wykonywany oczywiście na odłączonym liczniku na podłączonym nie ma możliwości. Gdzie szukać teraz przyczyny braku napięcia i czy ten kabelek tak samo odpowiada za podświetlenie climatronika i kratek nawiewu?
Banan Opublikowano 14 Lipca 2016 Opublikowano 14 Lipca 2016 Napięcie na tym kabelku pojawi się jak będzie licznik wpięty
kaned84 Opublikowano 14 Lipca 2016 Opublikowano 14 Lipca 2016 nie zrobiło się gdzieś zwarcie przy manewrowaniu kostkami?
Rekomendowane odpowiedzi